Anak Kecil Anda Terbakar, Apakah Rawatan Rumah Yang Betul?

Siapa sangka, rumah sebagai tempat yang dianggap paling aman dan paling selesa, juga berpotensi bahaya. Terutama bagi si kecil yang berada dalam tempoh penerokaan, risiko kemalangan boleh berlaku pada bila-bila masa. Salah satu risiko kemalangan yang sering berlaku di rumah dan menimpa anak-anak adalah kebakaran.

Mengikut fakta, luka bakar sangat biasa terjadi pada kanak-kanak, terutama kanak-kanak (di bawah tiga tahun) dan kanak-kanak (di bawah lima tahun). Ini disebabkan oleh kurangnya kesedaran tentang bahaya kebakaran dan koordinasi pergerakan yang terhad. Di samping itu, di banyak negara membangun, mangsa luka bakar sering berasal dari keluarga miskin di luar bandar, di mana kebakaran sangat penting untuk kehidupan seharian dan tidak mempunyai perkhidmatan kesihatan yang mencukupi.

Tetapi pada hakikatnya, kebakaran tidak hanya berlaku di dapur sebagai ruang khas untuk memasak dengan banyak peralatan rumah tangga yang panas. Anda perlu tahu, data dari WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia), menyatakan bahawa 75% luka bakar yang berlaku pada kanak-kanak bukan disebabkan oleh kebakaran yang menyala. Sebaliknya, hasilnya dibakar oleh cecair panas seperti minyak, air, atau wap. Dan 20% lagi luka bakar berlaku kerana anak anda menyentuh benda panas, seperti besi pakaian atau alat rambut seperti seterika, dan juga luka bakar elektrik.

Tuhan melarangnya terjadi, tetapi tidak ada yang salah dengan melengkapkan diri anda dengan pengetahuan tentang apa yang harus dilakukan apabila berlaku luka bakar, Ibu. Juga, mengetahui cara merawat luka bakar dengan betul agar kesakitan yang dialami oleh anak kecil anda dapat dikurangkan dan luka dapat sembuh dengan sempurna.

Kadar Keterukan dan Pertolongan Cemas

Prosedur penjagaan luka bakar yang betul, bermula dengan pertolongan cemas tepat selepas kejadian. Untuk menentukan langkah-langkah apa pertolongan cemas, anda perlu mengenali keparahan luka. Secara umum, tahap pembakaran terdiri daripada 3 tahap, iaitu:

 1. Tahap pertama: Kulit berwarna merah, tetapi tidak mengelupas. Kawasan yang terkena panas terasa sakit, seperti selaran matahari.
 2. Tahap kedua: Lapisan kulit terluar terbakar dan beberapa bahagian dermis rosak. Kawasan yang terkena panas sangat menyakitkan dan akan mula melepuh.
 3. Tahap ketiga: Kulit terbakar, dengan penampilan epidermis dan dermis (sebagai dua lapisan kulit teratas) mengalami kerosakan teruk.

Perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah, segera bawa anak kecil anda ke doktor jika dia mengalami dua keadaan ini kerana diklasifikasikan sebagai kes luka bakar yang serius:

 • Kawasan kulit yang hangus atau bengkak kerana terbakar, ukurannya lebih besar daripada ukuran tapak tangan bayi.
 • Luka bakar di tangan, kaki, muka, organ genital, atau sendi.
Baca juga: Jenis Luka Bakar dan Rawatan

Rawatan Pertolongan Cemas dan Luka Bakar di Rumah

Jangan panik. Ini adalah kunci awal yang dapat membantu Ibu berfikir dengan waras dan melakukan pertolongan cemas ketika anak kecil anda cedera akibat benda panas atau cecair. Selepas itu segera lakukan:

 1. Basuh kawasan luka dengan air sejuk selama 15-30 minit secepat mungkin setelah kejadian. Penyejukan paling berkesan apabila dilakukan 30 minit pertama setelah kejadian itu berlaku. Cuba gunakan air sejuk dan sebersih mungkin, menggunakan air minum akan lebih baik.
 2. Elakkan meletakkan ketulan ais atau menggosoknya, kerana ini boleh menyebabkan kulit melecur.
 3. Sekiranya api terkena pakaian atau kain, padamkan dengan segera dan angkat dari kulit yang cedera, kerana ia akan melekat dan sukar dipadam.
 4. Jangan letakkan apa-apa pada kulit yang terbakar, seperti ubat gigi, madu, serbuk, mentega, dll.

Setelah anak anda mendapat rawatan dari doktor dan tahap luka bakar tidak teruk, maka rawatan luka bakar dapat diteruskan di rumah. Secara amnya, luka bakar tahap pertama dan kedua sembuh dalam masa 14-21 hari.

Baca juga: Petua Membuat Luka Kering Dengan Cepat

Untuk rawatan luka bakar di rumah, prosedur yang boleh anda lakukan adalah:

 • Beri anak anda pengambilan protein yang tinggi seperti produk tenusu, daging lembu, telur, kacang, mentega kacang, dan juga makanan segera. Pengambilan protein yang tinggi ini akan sangat membantu penyembuhan tisu kulit yang rosak akibat kecederaan.
 • Pastikan kawasan kulit yang cedera kering. Selain memandikan anak kecil anda dengan kain lap, anda juga boleh menggunakan pelindung plastik agar luka tidak terkena air.
 • Tukar pembalut setiap 4-7 hari. Namun, jika pembalut basah, ganti dengan segera.
 • Perhatikan gejala jangkitan yang boleh berlaku akibat luka, iaitu:
 1. Demam melebihi 38 ° Celsius.
 2. Si kecil mengadu bahawa kawasan luka terasa lebih sakit.
 3. Bau busuk.
 4. Muncul ruam merah.
 5. Pelepasan.
 • Anak kecil masih boleh bermain di luar rumah. Walau bagaimanapun, lakukan perkara berikut:
 1. Sekiranya luka bakar di wajah, tutup dengan topi.
 2. Lindungi pembalut dari terkena habuk dan tanah.
 3. Elakkan bermain di taman permainan yang sesak, kerana dikhuatiri luka akan dijangkiti bakteria dari orang lain.
 4. Untuk sementara waktu, anak kecil anda tidak boleh melakukan senaman yang berat, misalnya bermain bola sepak atau bola keranjang.
 5. Sekiranya kawasan luka telah bertambah baik dan kering, anda boleh menggunakan losyen atau pelembap tanpa wangian. Ini untuk memastikan kulit tetap kenyal dan mengelakkan gatal-gatal kerana kulit terlalu kering.
Baca juga: Luka Kecil Semasa Mencuba Kasut Baru, Gadis Kecil Ini Mendapat Sepsis

Sumber:

Anak Sihat. Rawatan Bakar.

Hospital Kanak-kanak Colorado. Mengubati Luka Bakar.