Fakta mengenai Koyo | saya sihat

Pasti Gang Sihat tidak asing dengan tampalan, bukan? Patch adalah ubat luaran yang diletakkan di permukaan kulit untuk membantu merawat masalah perubatan tertentu. Patch khususnya dikenali sebagai ubat untuk menghilangkan sakit otot atau sakit setiap hari.

Tetapi, sebelum menggunakan tampalan, Geng Sihat mesti mengetahui terlebih dahulu beberapa fakta mengenai tampalan itu! Inilah fakta-fakta yang tidak perlu diketahui oleh Gang Sihat!

Baca juga: Ternyata inilah cara melegakan sakit tekak dengan mudah!

Fakta Koyo Yang Perlu Anda Ketahui

Berikut adalah beberapa fakta yang tidak dapat dipelajari oleh Gang Sihat!

1.Koyo Mengandungi Capsaicin

Setiap produk tampalan boleh mengandungi pelbagai bahan. Walau bagaimanapun, secara umum, tampalan mengandungi capsaicin. Capsaicin adalah bahan kimia aktif dalam cabai yang dapat memberikan sensasi pedas. Sensasi rasa pedas ini kemudiannya dapat membantu melegakan sakit otot.

Terdapat juga beberapa tambalan yang mengandungi mentol. Patch yang mengandungi mentol menyebabkan sensasi menyejukkan. Sensasi sejuk ini membuat otak berfikir bahawa suhu kulit atau badan semakin menurun. Kesannya akan sama seperti menggunakan kompres sejuk. Menthol akan mengurangkan aliran darah di arteri.

2. Kadang-kadang Ia Lebih Bertenaga Daripada Ubat Penahan Sakit

Kadang-kadang, tampalan boleh menjadi lebih berkesan untuk menghilangkan rasa sakit otot di beberapa bahagian badan, daripada jika kita mengambil ubat penahan sakit. Sebabnya, patch boleh dilekatkan terus ke sasaran, di kawasan di mana ia sakit. Inilah sebabnya mengapa, banyak orang memilih untuk menggunakan patch terlebih dahulu daripada mengambil ubat penahan sakit dengan segera.

Baca juga: Sakit Belakang atau Gout, Ketahui Perbezaannya!

3. Beberapa Jenis Patch

Patch terdiri daripada beberapa jenis, jenis analgesik topikal pertama, yang merupakan patch umum yang digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dari beberapa keadaan perubatan, seperti sakit, kecederaan pada tulang, dan otot. Kemudian, taip tampalan nikotin, yang merupakan jenis yang digunakan untuk membantu orang berhenti merokok.

Ada juga patch nitrogliserin, yang merupakan tampalan yang digunakan untuk merawat sakit dada angina. Sementara itu, patch fentanyl mengandungi narkotik yang kuat dan hanya digunakan untuk mengubati sakit kronik. Yang terakhir adalah patch lodicane, yang merupakan sejenis tambalan anestetik tempatan yang biasa digunakan untuk mengobati sakit kesemutan dan sengatan seperti terbakar, seperti ruam.

4. Sekiranya anda menggunakannya terlalu lama, ia boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit

Walaupun dapat menghilangkan rasa sakit, jika digunakan terlalu lama dan sering di kawasan yang sama, tampalan boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit. Sebabnya, tampalan itu menyebabkan sensasi panas, jadi jika digunakan terlalu lama, ia sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan kulit kerana panas.

Oleh itu, disyorkan agar anda tidak menggunakan patch terlalu lama dan kerap. Menurut kebanyakan pakar, gunakan patch hanya jika diperlukan. Di samping itu, anda harus menggunakan tampalan pakai buang.

5. Tidak Boleh Menyembuhkan Sakit Gigi dan Sakit Kepala Secara Kekal

Bukan hanya untuk melegakan sakit otot, banyak orang menggunakan tompok untuk melegakan sakit gigi dan sakit kepala. Namun, penggunaan tambalan untuk sakit gigi dan sakit kepala sebenarnya bukan penawar, tetapi hanya sementara.

Jadi, tidak mengapa menggunakan patch sebagai pertolongan pertama untuk melegakan sakit gigi dan sakit kepala. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang lebih sesuai. Dengan cara itu, anda dapat merawat sakit gigi dan sakit kepala secara kekal. (UH)

Baca juga: 7 Fakta Dadah Parasetamol yang Anda Perlu Tahu

Sumber:

Klinik Cleveland. Pelepasan Sakit Topikal: Apa Itu + Bagaimana Ia Berfungsi ?. September 2019.

Kesihatan yang Sangat Baik. Apa yang Perlu Tahu Mengenai Patch Penahan Sakit Preskripsi. Februari 2020.