Pemanis Buatan untuk Makanan atau Minuman - GueSehat.com

Kebanyakan orang pastinya tidak suka makanan atau minuman yang hambar atau tidak merasakan apa-apa. Oleh itu, bahan tambahan diperlukan untuk memberi rasa makanan atau minuman. Salah satunya adalah penggunaan gula untuk memberi rasa manis pada makanan atau minuman.

Tetapi bagi sesetengah orang, pengambilan gula berlebihan tidak digalakkan. Contohnya pada pesakit diabetes mellitus atau yang menjalani program diet dan penurunan berat badan. Ini kerana gula mempunyai kalori yang cukup tinggi.

Pada masa inilah pemanis buatan atau pemanis buatan datang sebagai 'penyelamat'. Pemanis buatan boleh memberi makanan atau minum rasa manis, tetapi mengandungi kalori yang sangat rendah atau sama sekali tidak mengandungi kalori.

Biasanya, makanan atau minuman yang dilabel 'bebas gula' atau 'rendah kalori' menggunakan pemanis tiruan ini sebagai pengganti gula. Jadi, produknya tetap terasa manis walaupun tanpa gula di dalamnya.

Ada 6 jenis pemanis buatan yang disetujui untuk digunakan oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) Republik Indonesia untuk digunakan sebagai bahan tambahan makanan (BTP). Enam pemanis buatan mempunyai profil yang berbeza. Ingin tahu apa pemanis tiruan ini? Ini adalah ulasan!

Aspartame

Aspartame adalah pemanis bukan sakarida yang pertama kali disintesis pada tahun 1965 oleh ahli kimia bernama James M. Schlatter. Aspartame 100 hingga 200 kali lebih manis daripada gula (sukrosa).

Aspartame banyak digunakan sebagai pengganti gula dalam bijirin, permen karet, dan pelbagai produk makanan yang diproses lain. Aspartame juga diedarkan dalam bentuk sachet sebagai pemanis atas meja atau gula meja.

Aspartame mempunyai sifat tahan panas, sehingga tidak dapat digunakan sebagai pengganti gula dalam makanan yang memerlukan proses memanggang.penaik) dan memasak pada suhu panas.

Sejak awal keberadaannya, aspartam telah terdedah kepada pelbagai masalah mengenai keselamatannya untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, banyak kajian telah melihat keselamatan aspartam untuk kesihatan. Sehingga kini, aspartam telah terbukti selamat untuk dimakan sekiranya tidak melebihi jumlahnya pengambilan harian yang boleh diterima-ini.

Keprihatinan kesihatan menggunakan aspartam adalah pada pesakit dengan fenilketonuria (PKU), penyakit genetik yang jarang berlaku. Pesakit PKU mengalami kesukaran untuk memetabolisme fenilalanin, struktur kimia yang terdapat dalam aspartam. Oleh itu, mereka tidak digalakkan mengambil makanan atau minuman yang mengandungi aspartam sebagai pemanis buatan.

Acesulfame

Acesulfame atau biasa disebut acesulfame-K adalah pemanis buatan yang mempunyai tahap kemanisan hingga 120 kali lebih manis daripada gula sukrosa. Berbeza dengan aspartam, acesulfame tahan terhadap panas, jadi sesuai digunakan dalam proses tersebut penaik dan memasak.

Namun, pemanis buatan ini mempunyai kelemahan, iaitu selepasrasa rasa pahit apabila ditelan. Oleh itu, acesulfame biasanya digunakan dalam kombinasi dengan sucralose atau aspartame untuk menutup kesannya selepasrasa rasa pahit.

Sukrosa

Pemanis tiruan seterusnya yang sering digunakan dalam produk makanan dan minuman adalah sucralose (sucralose). Sucralose pertama kali disintesis sekitar tahun 1976 dan 450 hingga 650 kali lebih manis daripada sukrosa.

Saccharin

Dari semua pemanis buatan yang sering digunakan dalam makanan dan minuman, sakarin mungkin adalah yang paling tua. Ia ditemui sekitar tahun 1879 di Amerika Syarikat.

Saccharin adalah pemanis buatan dengan tahap rasa manis lebih kurang 300 kali lebih manis daripada sukrosa. Saccharin biasanya boleh didapati dalam bentuk sodium saccharin. Saccharin telah menjadi perbualan dalam beberapa dekad yang lalu.

Sebabnya, terdapat kajian yang menunjukkan bahawa penggunaan sakarin menyebabkan barah prostat pada haiwan tikus. Namun, setakat ini belum ada bukti kesan sampingan yang menyebabkan barah pada manusia jika sakarin dimakan dalam had pengambilan harian yang boleh diterima-ini. Sehingga kini, sakarin masih diluluskan oleh POM untuk digunakan sebagai pemanis buatan.

Cyclamate

Pemanis buatan ini disintesis sekitar tahun 1937. Cyclamate (cyclamate) 30 kali lebih manis daripada sukrosa. Walau bagaimanapun, seperti acesulfame, siklamat mempunyai selepas rasa rasa pahit, yang dapat hilang apabila siklikat digabungkan dengan sakarin.

Neotam

Sekiranya sakarin adalah pemanis tiruan 'tertua', maka neotam (neotame) dianggap sebagai 'termuda'. Neotam telah disetujui untuk digunakan sebagai pemanis buatan sekitar tahun 2000-an di Amerika Syarikat, dan sekarang juga disetujui untuk digunakan di Indonesia. Neotam adalah 7,000 hingga 13,000 lebih manis daripada gula pasir biasa! Wow, itu hebat, ya!

Hai, itu 6 pemanis buatan yang sering dijadikan bahan tambahan makanan (BTP) dalam produk makanan dan minuman. Sudah tentu, enam pemanis buatan ini juga telah mendapat izin dari POM Agency sebagai penyelia untuk produk makanan yang akan digunakan di Indonesia.

Namun, perlu diingat bahawa penggunaan setiap pemanis buatan ini harus sesuai dengan had maksimum yang ditetapkan oleh POM. Bagi produk makanan yang sudah mempunyai izin pengedaran rasmi dari POM, sudah tentu ia mengandungi pemanis buatan dalam jumlah yang selamat.

Walau bagaimanapun, walaupun pemanis buatan ini bebas kalori, lebih baik menggunakannya secara sederhana, betul, geng! Keperluan pemakanan seimbang mesti dipenuhi, misalnya dengan memakan buah-buahan yang rasanya manis. Salam sihat! (AS)

Rujukan

Chattopadhyay, S., Raychaudhuri, U. dan Chakraborty, R. (2011). Pemanis buatan - ulasan. Jurnal Sains dan Teknologi Makanan, 51 (4), hlm.611-621.

Peraturan Badan Pengawas Makanan dan Dadah Nomor 11 tahun 2019 tentang Bahan Tambahan Makanan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found