Bagaimana Bahaya Vertigo?

Mungkin anda pernah mengalami pening dan merasa bahawa semuanya berputar secara tiba-tiba, tanpa jelas apa penyebabnya. Ia boleh berlaku setelah anda berdiri terlalu cepat atau bergerak dengan cara yang mencetuskan sensasi tertentu. Ini dipanggil vertigo.

Sekiranya anda merasa pening sekali atau dua kali setelah pergerakan tertentu, jangan panik dan bimbang kerana ini adalah tanda bahawa anda mengalami tekanan atau gula darah atau tekanan darah anda sedikit lebih rendah dari biasanya.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang mengalami vertigo secara berkala, dan itu kelihatan normal bagi mereka. Walaupun tidak berbahaya dalam kebanyakan kes, vertigo dapat menjadi petunjuk keadaan kesihatan. Ini kerana, vertigo boleh memberi kesan pada kualiti tidur dan aspek kehidupan yang lain. Sekiranya ia berterusan dan mempengaruhi kehidupan seharian anda, anda harus menghubungi doktor anda.

Baca juga: 5 Punca Sakit Kepala yang Tidak Biasa!

Telinga Dalam, Punca Vertigo

Pusat Perubatan University of California San Francisco mengatakan vertigo adalah keadaan yang membuat anda berasa seperti bilik terus berputar ketika anda masih tenang. Biasanya, vertigo mempengaruhi hampir 40 peratus orang berusia lebih dari 40 tahun, sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka.

Tidak seperti pening biasa, vertigo dapat menyebabkan seseorang merasa mual dan mungkin, dan mungkin merupakan gejala gangguan keseimbangan yang serius. Dalam istilah perubatan, vertigo digambarkan sebagai persepsi pergerakan ketika tidak ada pergerakan atau persepsi pergerakan berlebihan.

Gejala vertigo termasuk sakit kepala, pening, mual, muntah, berpeluh, penglihatan kabur, ucapan kabur, berputar dan memiringkan apa yang dilihat. Penyebab vertigo yang paling biasa adalah masalah pada telinga dalam. Telinga adalah organ yang sangat kompleks, ia mempunyai banyak fungsi selain pendengaran. Telinga dalam membantu mengatur orientasi dan keseimbangan. Sekiranya ada yang tidak kena, ia boleh menyebabkan pening.

"Vertigo posisi paroxysmal jinak (BPPV) adalah salah satu penyebab pening. Telinga dalam mengandungi kristal penginderaan berasaskan kalsium dan protein yang disebut otoconia. Sekiranya otonia meletus dan melayang ke saluran telinga dalam, anda mungkin mengalami sensasi berputar sebentar, "kata Gregory Whitman, MD, pakar telinga dan otak di Hospital Pemulihan Braintree, Massachusetts.

Baca juga: Pilihan Rawatan untuk Mengatasi Gejala Vertigo

Rawat dengan Terapi Fizikal

Menurut Gregory, vertigo adalah masalah mekanikal sederhana yang dapat dan harus diperbaiki dengan terapi fizikal, bukan ubat atau pembedahan. Walaupun BPPV adalah gangguan keseimbangan telinga dalam yang paling biasa, ia hanya mempengaruhi 1 dari 1,000 orang setiap tahun, menurut Persatuan Gangguan Vertibular (VEDA).

Walaupun boleh mempengaruhi orang dewasa dari semua peringkat usia, BPPV biasanya mempengaruhi orang dewasa yang lebih tua. Kebanyakan berlaku tanpa sebab yang jelas, tetapi BPPV dikaitkan dengan trauma, migrain, jangkitan telinga dalam, diabetes, dan osteoporosis. "Setelah menjalani rawatan, 50 peratus pesakit mungkin mengalami BPPV lagi dalam lima tahun ke depan, terutama jika ia disebabkan oleh trauma," kata pakar di VEDA.

Vertigo bukanlah keadaan dengan sendirinya. Jadi, rawatan bergantung pada keadaan yang mendasari penyebabnya. Dalam kebanyakan kes, orang yang mengalami vertigo tidak memerlukan bantuan perubatan kerana otak mereka dapat menyesuaikan diri dengan perubahan di telinga dalam dan menjaga keseimbangan menggunakan mekanisme alternatif.

Dadah suka prochlorperazine dan sebilangan antihistamin, boleh membantu pada peringkat awal atau kebanyakan kes vertigo. Pemulihan vestibular (VTR) adalah rawatan yang paling biasa untuk vertigo. Terapi fizikal di mana anda harus memperbaiki sistem vestibular yang berperanan memberi isyarat kepada otak mengenai pergerakan badan yang berkaitan dengan graviti.

Untuk melegakan simptom vertigo, anda boleh melakukan beberapa perkara sederhana, termasuk melakukan senaman dengan pergerakan ringan, tidur dengan kepala sedikit tinggi pada dua atau lebih bantal, bangun perlahan-lahan dan duduk di tepi katil selama satu minit atau lebih sebelum berdiri , dan mengelakkan membongkok ketika mengambil barang.

Baca juga: Petua Mengatasi Sakit Kepala Berat

Rujukan:

gadis perang. Apa itu Vertigo dan Adakah Berbahaya?

Kesihatan Setiap Hari. 10 Fakta Mengejutkan Mengenai Pening dan Vertigo

NHS memaklumkan. Vertigo