'Tukar' atau Tukar Peranan dalam Aktiviti Seksual - Guesehat

Apabila anda mendengar istilah 'dominan' dan 'tunduk', apa yang terlintas di fikiran Geng Sehat? Adakah secara langsung tertumpu pada amalan BDSM? Adakah kedua-dua istilah ini kelihatan menakutkan?

Walaupun istilah 'dominan' dan 'tunduk' sering dikaitkan dengan amalan BDSM, kedua istilah ini sebenarnya hanyalah bentuk tingkah laku atau peranan seseorang semasa melakukan hubungan seks.

Kemudian, adakah peranan dalam hubungan seksual itu kekal? Bolehkah seseorang yang 'dominan' juga suka 'tunduk'? Inilah yang dikenali sebagai 'beralih' atau menukar peranan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai 'menukar' atau 'menukar peranan' dalam hubungan seksual, berikut penjelasannya!

Baca juga: Inilah Makna Impian Menjalin Hubungan intim dengan Rakan Sekerja atau Bos!

Apa itu 'Switch' atau 'Switching Role'?

Beralih adalah istilah untuk orang yang suka dominan dan tunduk dalam hubungan seksual, bergantung pada mood mereka. Ini bermaksud bahawa dalam kehidupan seksual anda, anda suka bermain dominan, dan kadang-kadang tunduk, atau sebaliknya.

Mengambil bahagian dalam hubungan seksual biasanya selalu dikaitkan dengan amalan BDSM. Sebenarnya, memilih peranan yang dominan atau tunduk hanya dipengaruhi oleh tahap keselesaan anda. Peranannya boleh berubah, mengikut kehendak dan kemudahan anda. Kadang-kadang anda mahu terkawal atau terkawal dalam hubungan seksual.

Sama seperti dalam kehidupan seharian, di mana perasaan dan pendapat anda boleh berubah. Jadi, ini mudah difahami. Secara amnya, istilah beralih lebih sukar difahami lelaki berbanding wanita. Sebabnya, kebanyakan lelaki cenderung merasakan peranannya sebagai lebih kuat dan mempunyai kewibawaan tetap.

Sebenarnya, dalam hubungan seks lelaki dan lelaki boleh bertukar peranan. Tidak ada yang salah jika kadangkala wanita ingin menjadi dominan dalam hubungan seksual. Yang penting ialah kedua-duanya selesa dan memenuhi keperluan mereka.

Baca juga: Seks Mulut Menular HPV dan Mencetuskan Kanser Mulut!

Menjadi Beralih Tidak Berarti Anda Perlu Berlatih BDSM

Aktiviti beralih agak biasa dan tidak semestinya 'keriting'. Anda tidak memerlukan alat BDSM seperti cambuk atau borgol untuk menerapkan peranan 'dominan' dan 'tunduk'. Kekuatan dinamik selalu wujud dalam hubungan interpersonal dengan orang lain, termasuk dalam kehidupan seksual anda dengan pasangan anda. Selagi ia dilakukan dengan cara yang selamat dan berpuas hati, tidak mengapa melakukannya.

Anda dan pasangan anda boleh membincangkan aktiviti menukar ini terlebih dahulu. Beritahu dia apa yang anda mahu lakukan dan apa yang anda mahukan daripada pasangan. Sekiranya anda ingin menjadi yang memimpin sesi seks, beritahu pasangan anda bahawa anda ingin menjadi dominan. Sekiranya anda ingin menjadi sasaran gangguan seksual, beritahu pasangan anda bahawa anda ingin tunduk.

Melakukan aktiviti 'menukar' tidak bermaksud anda harus melakukan perkara yang tidak membuat anda selesa. Perkara yang paling penting dalam hubungan seks adalah keselesaan anda dan pasangan.

Baca juga: Inilah sebab seks anal lebih berisiko!

Apa yang perlu dilakukan sekiranya pasangan anda bersetuju untuk bertukar?

Sekiranya anda telah membincangkannya dengan pasangan anda dan telah mendapat persetujuan, maka bincangkan lebih mendalam mengenai apa yang anda dan pasangan mahukan.

Sekiranya anda menjadi dominan, cubalah meneroka dan bereksperimen dengan lebih mendalam untuk mencari perkara yang biasanya memberi kepuasan kepada pasangan anda. Sekiranya anda ingin tunduk, beritahu pasangan anda tentang kepuasan yang ingin anda dapatkan.

Selagi anda berdua selesa, jelajahi lebih jauh organ dan zon seksual anda. Dengan menukar peranan, anda dan kehidupan seksual pasangan anda juga tidak akan membosankan. (UH? AY)