Kekurangan Kalsium pada Kanak-kanak | Saya sihat

Anak kecil anda masih membesar. Oleh itu, pengambilan nutrien mesti dipertimbangkan, termasuk kalsium. Kalsium sangat penting untuk mengekalkan kekuatan badan, menguatkan dan mengekalkan tulang dan gigi yang sihat, serta membantu pembebasan hormon dan enzim, untuk menyokong kerja saraf dan otot dengan betul.

Wow, itu banyak, bukan, ibu? Sebenarnya, sekitar 90% kandungan dalam tulang terdiri daripada kalsium. Sebenarnya, kandungan kalsium juga terdapat di organ tubuh, peredaran darah, ke tisu saraf. Lalu, apa yang berlaku sekiranya anak kekurangan kalsium?

Bahaya Kekurangan Kalsium pada Kanak-kanak

Bahaya kekurangan kalsium pada kanak-kanak paling ketara pada tulang. Selain itu, kekurangan kalsium cenderung menyebabkan kecederaan otot, gangguan sistem pembekuan darah, hingga masalah kesihatan pada sistem saraf. Kekurangan kalsium boleh melemahkan tulang sehingga menyebabkan kecacatan tulang.

Gejala Kekurangan Kalsium pada Kanak-kanak

Berikut adalah 5 gejala utama kekurangan kalsium:

 1. Kekejangan otot

Ini adalah gejala awal kekurangan kalsium pada kanak-kanak. Kekejangan otot biasanya berlaku di lengan dan paha, terutamanya ketika anak bergerak atau berjalan.

 1. Insomnia

Simptom seterusnya adalah gangguan tidur pada si kecil. Contohnya, kanak-kanak sering bangun di tengah malam. Walaupun mereka dapat tidur, kualiti tidur si kecil sangat buruk kerana mereka hanya mendapat sedikit dari jumlah tidur yang sepatutnya sesuai dengan usia mereka. Dia tidak tidur lena.

 1. Masalah kesihatan gigi

Kanak-kanak yang kekurangan kalsium akan mengalami pertumbuhan gigi yang perlahan. Enamel gigi juga tidak terbentuk sepenuhnya.

 1. Kuku rapuh

Sekiranya kuku anak kecil anda kelihatan lemah dan mudah patah, ini juga merupakan gejala kekurangan kalsium.

 1. Akil baligh

Kanak-kanak juga akan mengalami akil baligh, tidak mengikut standard usia. Sebagai contoh, kanak-kanak perempuan yang kekurangan kalsium terlambat datang haid dan terdedah kepada gangguan kitaran haid ketika mereka remaja.

Rawatan untuk Kanak-kanak dengan Kekurangan Kalsium

Sekiranya kanak-kanak kekurangan kalsium, berikut adalah beberapa rawatan yang mesti dilakukan:

 1. Pastikan anak anda minum susu setiap hari dan pilih susu yang kaya dengan kalsium.
 2. Pengambilan nutrien harian anak yang mencukupi dalam bentuk sayur-sayuran hijau, seperti bayam, brokoli, dan selada.
 3. Walaupun kecil, ternyata biji bijan mampu mengatasi masalah kekurangan kalsium pada anak-anak. Selain burger, biji bijan juga boleh dicampurkan dalam rempah dan sayur-sayuran.
 4. Berjemur juga dapat dilakukan untuk mendapatkan tambahan vitamin D, yang dapat mempengaruhi metabolisme kalsium.
 5. Beberapa makanan yang kaya dengan kalsium dapat ditambahkan ke dalam makanan anak anda, seperti ikan teri, salmon, keju, telur, dan tempe.

Pengambilan Kalsium yang mencukupi untuk Kanak-kanak

Sebenarnya, berapa banyak kalsium yang cukup untuk anak?

 • Umur 1-3 tahun: 700 mg kalsium /
 • Umur 4-8 tahun: 1000 mg kalsium /
 • Umur 9 tahun-18 tahun: 1.300 mg kalsium /

Banyak variasi menu untuk memenuhi keperluan kalsium kanak-kanak, Ibu. Contohnya, yogurt, bijirin, kacang, dan banyak lagi. Sekiranya anak anda kekurangan kalsium, segera memenuhi keperluannya sebelum terlambat.

Rujukan

Hello Doctor: Kekurangan Kalsium pada Kanak-kanak

KidsHealth: Kalsium

Hospital Kanak-kanak Colorado: Kekurangan Kalsium dan Vitamin D: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Kesihatan Setiap Hari: Makanan Kaya dengan Kalsium untuk Kanak-kanak