Kesan Menelan Kunyah | saya sihat

Guys, adakah anda pernah mengunyah permen karet? Sekiranya demikian, adakah ibu bapa anda sering menasihati anda untuk mengunyah permen karet dengan berhati-hati agar anda tidak menelannya? Dikatakan bahawa permen karet yang ditelan boleh membuat usus melekit, anda tahu. Jadi, apakah kenyataan seperti itu? Baiklah, permen karet dimaksudkan untuk dikunyah, tidak ditelan. Namun, ada kalanya kita secara tidak sengaja menelan gula-gula.

Ada yang mengatakan bahawa permen karet akan keluar dari badan seperti makanan lain yang tidak dicerna. Sebilangan orang mengatakan bahawa permen karet yang tertelan akan kekal dalam sistem pencernaan kita selama-lamanya, bahkan membuat usus melekit. Sebenarnya, tidak sedikit yang mengatakan bahawa permen karet yang tertelan boleh menyebabkan kematian. Jadi, apa yang sebenarnya berlaku pada badan setelah kita menelan gusi?

Baca juga: Jangan Kunyah Kunyah Sebelum Bercinta, Inilah Sebabnya!

Gusi yang ditelan tidak dapat dicerna oleh badan

Umumnya, permen karet yang ditelan tidak berbahaya. Apa yang anda dengar mengenai permen karet, hanyalah mitos. Cuma, jika anda menelan permen karet, memang betul badan anda tidak dapat mencernanya. Namun, itu tidak bermakna gusi akan berada di dalam perut anda selama-lamanya, anda tahu!

"Tidak benar bahawa gusi yang tertelan akan tinggal di perut selama tujuh tahun sebelum dicerna atau gusi yang tertelan dapat membuat usus melekit. Sama seperti anda menelan biji tembikai, itu tidak bermakna anda akan menanam semangka di perut anda, "kata Caleb Backe, pakar kesihatan dan kecergasan di Holistik Maple.

Gula-gula getah terdiri daripada beberapa bahagian. Bahagian kenyal yang merupakan bahan utama permen karet, ditambah rasa, pemanis, dan pengawet. Tubuh manusia tidak dapat mencerna bahan utama permen karet, tetapi dapat mencerna semua bahan tambahan yang memberikan rasa permen karet.

"Ini tidak bermaksud bahawa bahan utama permen karet akan melekat pada tubuh selama bertahun-tahun menyebabkan masalah perut atau pencernaan," kata para saintis di Universiti Negeri Ohio.

Tubuh berfungsi dengan baik untuk menyingkirkan semua makanan yang tidak diperlukannya. Itulah sebabnya, permen karet yang tidak dapat dicerna akan dikeluarkan dari tubuh melalui tinja.

“Gusi yang ditelan tidak akan tinggal di perut selama-lamanya atau menyebabkan masalah pencernaan dan membuat usus melekit. Tubuh kita menggerakkan bahan yang paling tidak dicerna, seperti permen karet, melalui sistem pencernaan dan mengusirnya dari badan ketika kita mengalami pergerakan usus, "kata para penyelidik.

Baca juga: Inilah Kesannya Jika Anda Makan Gula-gula Kunyah Terlalu Banyak!

Kesan Menelan Gusi Kunyah

Gula-gula kunyah yang ditelan secara tidak sengaja jarang berada di dalam badan selama lebih dari seminggu. Ini kerana, perut akan selalu mengosongkan isinya dan mengedarkan makanan tumbuk ke usus kecil. Jadi, jika anda secara tidak sengaja menelan permen karet, makanan akan bergerak ke usus kecil dan usus besar sebelum akhirnya dikeluarkan melalui najis.

Proses pencernaan makanan bermula di mulut, di mana gigi akan mengunyah dan mengisar makanan menjadi kepingan kecil. Kemudian, makanan turun ke perut, di mana asid perut memecahnya menjadi kepingan yang lebih lembut.

Agar makanan dapat diserap dan diubah menjadi tenaga oleh tubuh, makanan disalurkan dari perut ke usus kecil. Di sinilah berlaku proses penyerapan nutrien. Gula-gula kunyah tidak boleh dipecah menjadi kepingan yang lebih kecil kerana gigi tidak dapat memecahnya. Begitu juga dengan asid perut. Jadi, usus akan mengeluarkan gusi sebagai najis beberapa hari selepas anda menelannya.

Dalam kes yang jarang berlaku, permen karet yang tertelan dapat menyumbat saluran pencernaan. Kesannya, anda akan mengalami sembelit. Penyumbatan lebih cenderung berlaku jika gusi ditelan dengan makanan lain yang tidak dicerna seperti kulit biji bunga matahari.

"Walaupun tidak menyebabkan masalah kesihatan, permen karet yang ditelan dalam jumlah besar dapat menyebabkan penyumbatan usus, terutama pada anak-anak. Ibu dan Ayah harus memastikan bahawa anak-anak tidak menelan permen karet dalam jumlah besar, "kata para penyelidik.

Baca juga: Rupa-rupanya, Gula-gula Kunyah Mempunyai Manfaat!

Rujukan:

MayoKlinik. Menelan gusi: Adakah berbahaya?

Kesihatan Kanak-kanak. Adakah Gusi Menelan Menyebabkan Masalah Usus?

perbualan. Anak-anak yang ingin tahu: adakah permen karet tinggal di dalam diri anda selama bertahun-tahun?

TimesNow. Inilah yang berlaku pada badan anda semasa anda menelan permen karet

Yang Sihat. Apa Yang Terjadi Semasa Anda Menelan Gusi?