Bahaya Orgasme Semasa Kehamilan | Saya sihat

Walaupun perkara sederhana, biasanya akan menjadi persoalan ketika anda hamil. Termasuk rasa ingin tahu wanita hamil mengenai orgasme, adakah selamat atau berbahaya? Sekiranya anda mempunyai soalan serupa, anda perlu membaca maklumat ini hingga akhir, di sini.

Orgasme Menyebabkan Kelahiran Hanya Khabar angin!

Sebilangan besar daripada kita pasti pernah mendengar bahawa ketika Anggaran Hari Kelahiran (HPL) telah berlalu dan belum ada tanda-tanda persalinan, wanita hamil disarankan untuk melakukan 3 perkara: berjalan, makan makanan pedas, dan melakukan hubungan seks.

Mengapa seks boleh menjadi perangsang untuk melahirkan anak? Singkatnya, air mani mengandungi zat seperti hormon yang disebut prostaglandin, yang digunakan dalam bentuk sintetik untuk mendorong persalinan. Selain itu, rangsangan payudara yang biasanya digunakan sebagai foreplay dan dapat membuat orgasme juga dianggap mempercepat persalinan kerana ia mencetuskan kontraksi rahim.

Berdasarkan fakta-fakta ini, cukup banyak wanita hamil yang ragu-ragu untuk melakukan hubungan seks semasa hamil kerana takut ada kontraksi pramatang. Namun, ada yang terpaksa mencuba langkah ini untuk mencetuskan buruh. Agar pemahaman ini tidak berterusan, perlu dijelaskan di sini bahawa kepercayaan ini salah, Ibu.

Dalam satu kajian pada tahun 2014, para penyelidik membahagikan wanita hamil kepada dua kumpulan: mereka yang melakukan hubungan seks dua kali seminggu dan mereka yang tidak melakukan hubungan seks sama sekali.

Semua wanita hamil ini telah memasuki haid mereka terma penuh (39-40 minggu), yang bermaksud bayi sudah siap dilahirkan. Hasil akhirnya adalah bahawa para penyelidik tidak menemui perbezaan yang signifikan secara statistik antara kedua-dua kumpulan bahawa seks dapat meningkatkan risiko kelahiran secara spontan. Nah, ini tentunya merupakan berita baik untuk Ibu dan Ayah sekiranya anda ingin menikmati hubungan seksual semasa mengandung, di sini.

Baca juga: Ibu, Ingat 5 Perkara Ini Ketika Berdebat dengan Ayah

Sensasi Orgasme Adakah Perbezaan Setiap Trimester?

Setelah mendapat lampu hijau untuk melakukan hubungan seks sehingga anda mencapai orgasme, ada fakta mengenai orgasme semasa kehamilan yang perlu anda ketahui, di sini. Shhh, tahukah anda bahawa sensasi klimaks boleh menjadi lebih kuat daripada biasa?

Ya, fakta ini memang boleh berlaku semasa kehamilan kerana beberapa sebab. Sebenarnya, sensasi orgasme pada setiap trimester boleh berbeza, anda tahu. Untuk maklumat lanjut seperti ini:

1. Trimester pertama: Tubuh ibu menjadi lebih sensitif sejak kehamilan positif. Payudara terasa lebih lembut apabila disentuh dan kawasan puting akan "terpegun" ketika dirangsang. Ini tentunya bermanfaat untuk sesi foreplay kerana ia membantu pengeluaran pelinciran semula jadi, jadi anda lebih menikmati dan dapat mencapai orgasme dengan lebih cepat. Tetapi ibu juga boleh mengalami perkara yang tidak menyenangkan, seperti merasa mual ketika mencapai orgasme.

2. Trimester kedua: Selamat datang ke fasa kehamilan yang paling menggembirakan! Selain mual dan muntah tidak lagi dirasakan, seksualiti ibu lebih baik. Beberapa perkara yang dapat anda rasakan termasuk:

  • Orgasme terasa lebih sengit! Ini kerana terdapat peningkatan aliran darah semasa kehamilan, terutama ke kawasan faraj. Kesannya, faraj akan lebih bengkak daripada sebelumnya, yang bermaksud ia menjadi lebih sensitif.
  • Ibu berasa lebih bahagia, lebih tenang, dan lebih yakin. Semua ini berkat pembebasan oksitosin hormon "cinta", yang meningkat apabila anda mengalami orgasme.

Untuk rekod, ibu mungkin mengalami kekejangan perut ringan dan perut terasa sesak untuk beberapa waktu selepas orgasme. Tidak perlu bimbang, ini sangat biasa dan bukan tanda buruh. Rehat sejenak setelah sesi intim selesai dan mulakan aktiviti anda apabila anda merasa lebih baik.

Baca juga: Sukar Mengandung? Kemungkinan Menyebabkan Alergi Sperma!

3. Trimester ketiga: Memasuki akhir kehamilan, aktiviti fizikal ibu sudah terhad. Ia juga normal jika anda merasa sukar untuk mencapai orgasme daripada biasa. Ini kerana bayi menempati begitu banyak ruang di rahim sehingga otot mungkin tidak dapat berkontrak sepenuhnya untuk mencapai klimaks.

Walaupun begitu, tidak mustahil anda dapat merasakan sensasi orgasme. Luangkan lebih banyak masa untuk bermain sebelum menembusi. Ibu dan Ayah juga boleh mencapai klimaks dengan kaedah tidak menembusi, seperti seks oral untuk Ibu dan kerja tangan untuk suami. Bincangkan perkara ini dengan suami anda agar sesi intim dapat berlangsung dengan baik.

Perkara yang paling penting untuk diingat adalah mengelakkan seks semasa hamil sekiranya anda mengalami keadaan berikut:

  1. Anda mengandung kembar atau rahim yang lemah (ketidakupayaan serviks) yang menyebabkan anda berisiko bersalin pramatang, kelahiran mati ( kelahiran mati ), dan keguguran pada trimester kedua akan meningkat.

  2. Mempunyai kelainan plasenta, seperti plasenta previa (plasenta meliputi saluran kelahiran), plasenta accreta (plasenta menempel terlalu dalam ke dinding rahim, tetapi tidak menembusi otot rahim), dan vasa praevia (komplikasi kehamilan yang dicirikan oleh kehadiran saluran darah dari tali pusat janin yang melalui rahim) serviks).

  3. Apabila membran pecah kerana anda lebih berisiko mendapat jangkitan. (AS)
Baca juga: Bolehkah Kanak-kanak Minum Kopi? Inilah Jawapannya!

Rujukan

Garis Kesihatan. Orgasme Semasa Kehamilan.

Ibu bapa. Orgasme Semasa Kehamilan.

Berita NBC. Seks dan Kehamilan.