Punca Cegukan Berterusan

Indonesia baru saja menyelesaikan pemilihan yang rumit, tetapi cukup berjaya. Di tengah-tengah suasana yang penuh gejolak setelah keputusan pemilihan kiraan cepat diterbitkan, calon wakil presiden nombor 02 Sandiaga Uno tidak lagi terlihat di media. Sebenarnya, dia biasanya selalu menemani calon presiden Prabowo Subianto.

Sandi dikatakan sakit. Orang yang dekat dengannya dalam pasukan pemenang untuk calon presiden dan calon naib presiden sno dalam urutan 02 melaporkan bahawa Sandiaga jatuh sakit kerana keletihan. Sandiaga dilaporkan mengalami cegukan yang berterusan dan sukar berhenti.

"Pak Sandiaga merasa tidak sihat sejak siang hari, jadi sampai sekarang cegukan berlanjutan, ia tidak berhenti sampai sekarang. Dia sedang berehat di dalam (kediaman Prabowo)," kata Team Sandiaga, Yuga Aden, yang dikutip dari Detik.com.

Cegukan sebenarnya bukan keadaan berbahaya dan cukup biasa pada kanak-kanak hingga orang dewasa. Walau bagaimanapun, cegukan berterusan, seperti Sandiaga, jarang berlaku dan boleh membahayakan jika tidak dirawat.

Cegukan yang berterusan dan sukar dihentikan, seperti yang dialami oleh Sandiaga, disebut sebagai cegukan kronik. Jadi, apa punca cegukan kronik? Bagaimana merawatnya? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Hentikan Cegukan dengan 5 Cara Mudah Ini!

Punca Cegukan Berterusan dan Kesukaran Berhenti

Cegukan adalah keadaan apabila diafragma (otot yang memisahkan diafragma perut dan dada) secara tidak sengaja menguncup. Diafragma adalah otot yang membantu pernafasan. Selepas pengecutan sukarela berlaku, pita suara ditutup dengan cepat. Inilah yang menyebabkan bunyi semasa anda cegukan.

Secara amnya, cegukan hanya berlangsung selama beberapa minit dan tidak berbahaya. Namun, jika cegukan berterusan dan sukar dihentikan berjam-jam hingga berhari-hari tanpa berhenti, maka itu adalah gangguan kronik.

Cegukan kronik boleh menjadi tanda penyakit tertentu atau masalah kesihatan. Sekiranya tidak dirawat, cegukan yang berterusan dan tidak dapat dielakkan ini boleh menyebabkan keletihan dan mengganggu tidur. Cegukan kronik juga boleh menyebabkan penurunan berat badan kerana boleh mempengaruhi selera makan anda. Ini penting untuk mengetahui punca cegukan yang berterusan dan sukar dihentikan.

Cegukan kronik adalah keadaan yang tidak biasa, dan lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Berikut adalah beberapa keadaan yang menyebabkan cegukan berterusan dan sukar dihentikan:

 • Baru sahaja menerima anestesia umum
 • Gangguan kegelisahan atau masalah kesihatan mental yang lain
 • Baru menjalani prosedur pembedahan di kawasan perut
 • Penyakit hati, usus besar, perut, esofagus, usus kecil, ginjal, atau diafragma
 • Mengandung
 • Kanser
 • Ketagihan alkohol
 • Gangguan sistem saraf
 • Lesi otak atau saraf tunjang
 • Kekejangan batang otak
 • Pneumonia
 • Kerengsaan saraf yang mengawal pernafasan
Baca juga: Inilah Keadaan Maut Kerana Bersin Terlalu Keras

Cara Merawat Cegukan yang Tidak Akan Berhenti

Cegukan biasa dapat diatasi dengan hanya menahan nafas atau minum air. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak dapat mengatasi cegukan berterusan dan sukar dihentikan. Kerana cegukan kronik boleh menyebabkan atau menjadi tanda penyakit tertentu, sebahagian besar rawatan yang diperlukan mesti disesuaikan dengan keadaannya

Rawatan cegukan yang tidak berhenti dapat diatasi dengan:

 • Merawat penyakit yang menyebabkan cegukan kronik
 • Ambil ubat yang telah diberikan oleh doktor. Biasanya ubat yang diberikan adalah baclofen, chlorpromazine, asid valproic, atau metoclopramide.
 • Melalui prosedur pembedahan, seperti implantasi alat perubatan yang merangsang saraf vagus secara elektrik
 • Menyuntik saraf phrenic dengan anestetik
 • Akupunktur

Gangguan Saraf yang Berkaitan dengan Cegukan Kronik

Keadaan perubatan yang berkaitan dengan cegukan kronik biasanya melibatkan kerosakan pada sistem saraf autonomi. Sistem saraf autonomi berfungsi untuk mengawal pergerakan badan yang berada di bawah sedar, seperti pernafasan, degupan jantung, dan saluran pencernaan.

Jadi, walaupun cegukan adalah keadaan yang biasa dan tidak berbahaya, cegukan yang berterusan dan berterusan adalah keadaan yang jarang berlaku yang tidak mudah diubati. Geng Sihat mesti mengetahui sebab-sebab utama yang menyebabkan cegukan kronik.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami cegukan secara berterusan dan sukar dihentikan, misalnya, bertahan selama berjam-jam atau bahkan berhari-hari. Juga periksa dengan doktor anda sekiranya Geng Sihat sering mengalami cegukan. (UH / AY)

Baca juga: Alat Main yang Menyeronokkan Mencetuskan Kerosakan Saraf

Sumber:

Pusat Nasional untuk Maklumat Perubatan Kecemasan. 6.01 Singultus (Cegukan).

Cegukan Kronik. Pusat Maklumat Penyakit Genetik dan Jarang. Disember 2014.

Fodstad H, Nilsson S. Intractable singultus: cabaran diagnostik dan terapi. 1993.

MANUAL MERCK. Cegukan. 2018.

Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Rare. Cegukan, Kronik. 2005.

Klinik Mayo. Cegukan. Mungkin. 2017.

Garis Kesihatan. Cegukan Kronik. November. 2018.