Apa itu Sindrom Cermin? | saya sihat

Sindrom cermin, istilah yang bagi Mums masih jarang didengar berbanding dengan istilah preeklampsia. Ya, gangguan kehamilan ini biasanya tidak dialami oleh wanita hamil. Sindrom cermin dialami oleh 1 dari 3000 kehamilan dan boleh menyebabkan kematian janin sebanyak 67.26%. Wanita hamil perlu mengetahui simptomnya Sindrom cermin untuk menerima rawatan yang sewajarnya.

Apa itu Sindrom Cermin?

Istilah cermin (cermin) seperti namanya disebabkan oleh persamaan gejala yang tercermin pada janin dan ibu. Istilah Sindrom cermin pertama kali diperkenalkan oleh John William Ballantyne pada tahun 1892, jadi ia juga dikenali sebagai Sindrom Ballantyne.

Sebab sebenar Sindrom cermin masih belum diketahui, disyaki ada kaitan dengan hydrops fetalis. Hydrops fetalis adalah keadaan di mana terdapat gangguan pada kemampuan janin untuk mengawal cecair, sehingga cairan akan terus terkumpul dan terkumpul di bawah kulit, perut, paru-paru atau jantung janin. Kejadian hydrops fetalis dikaitkan dengan genetik, kekurangan darah (anemia), masalah jantung, jangkitan dan gangguan metabolik.

Hydrops fetalis juga boleh disebabkan oleh: sindrom transfusi kembar-ke-kembar (TTTS) yang menyerang wanita hamil dengan kembar. Kembar yang sama mesti berkongsi aliran darah dari satu plasenta, sehingga aliran darah antara kedua janin tidak sama. Satu janin kekurangan bekalan darah, sementara yang lain mempunyai kelebihan.

Baca juga: Preeklamsia tidak selalu berlaku pada akhir kehamilan, berhati-hatilah dengan simptomnya!

Simptom Sindrom Cermin

Sindrom cermin mudah berlaku pada kehamilan 27 minggu (kehamilan sekitar 6-7 bulan). Simptom dominan Sindrom cermin adalah pembengkakan yang berlaku pada ibu, plasenta, dan janin, yang dikenali sebagai Edema tiga.

Pada ibu, selain bengkak, gejala Sindrom cermin serupa dengan preeklampsia, termasuk kenaikan berat badan yang berlebihan dalam waktu yang singkat, tekanan darah tinggi dan protein yang terdapat dalam air kencing ibu (proteinuria). Selain itu, hemodilusi juga ditemukan di mana terdapat peningkatan kadar plasma darah, sementara sel darah merah menurun jumlahnya. Boleh dikenal pasti dengan ujian darah.

Semasa dalam janin, gejala termasuk jumlah cecair amniotik yang berlebihan dan plasenta yang menebal. Sekiranya dilihat melalui pemeriksaan Ultrasound (USG), janin kelihatan bengkak, terutama di jantung, hati, dan limpa.

Baca juga: Preeklampsia tidak selalu berlaku pada akhir kehamilan, berhati-hatilah dengan simptomnya!

Pengesanan Sindrom Cermin

Sindrom cermin Ia adalah keadaan serius pada wanita hamil dan boleh mengancam nyawa bayi. Penting bagi wanita hamil untuk mengawal rahim secara rutin agar dapat mengetahui perkembangan janin dan juga kesihatan ibu. Pengesanan Sindrom cermin Ini dilakukan dengan pemeriksaan fizikal, ultrasound, makmal darah dan juga air kencing.

Sindrom Cermin Bolehkah dirawat?

Rawatan Sindrom cermin bergantung kepada penyebab hidrops fetalis dan keparahan preeklampsia pada wanita hamil. Sekiranya pencetus diketahui, maka rawatan boleh dilakukan. Oleh itu, pengesanan awal sangat diperlukan dalam kes ini. Semakin cepat faktor pencetus hidrops fetalis dikenal pasti, semakin besar peluang untuk janin untuk bertahan hidup.

Sekiranya anda mengalami kenaikan berat badan yang cepat dalam waktu yang singkat, diikuti dengan peningkatan tekanan darah, segera periksa dengan pakar sakit puan untuk pengesanan awal kemungkinan Sindrom cermin.

Baca juga: Plasenta Acreta, Komplikasi Kehamilan yang Mesti Anda Ketahui

Rujukan

1. Braun, et al. 2010. Sindrom Cermin: Kajian Sistematik terhadap Keadaan Berkaitan Janin, Persembahan Ibu dan Hasil Perinatal. Diagnosis Janin Ada. Jilid 27. hlm.191–203.

2. Caroline R.M dan Carmella. 2019. Gangguan diagnostik sindrom cermin ibu berkembang menjadi pra-eklampsia - Laporan kes. Kes Kes Kesihatan Wanita. Jilid 23. hlm00122.

3. Jamie R.H. 2021. Tinjauan mengenai Sindrom Cermin. //www.verywellfamily.com