Ubat Valsartan VS Nifedipine Untuk Hipertensi

Menurunkan tekanan darah tinggi (hipertensi) dapat mengurangkan kekerapan strok, kejadian koronari, kegagalan jantung, dan kegagalan buah pinggang. Terdapat beberapa kelas ubat yang boleh digunakan untuk merawat hipertensi, termasuk thiazides, beta blocker, ACE inhibitor, angiotensin II reseptor antagonists, calcium antagonist dan alpha blocker. Walaupun terdiri daripada pelbagai kumpulan, pemilihan ubat untuk pesakit hipertensi mestilah sesuai dengan petunjuk dan kontraindikasi yang sesuai untuk pesakit. Valsartan atau Nifedipine banyak digunakan oleh masyarakat sebagai ubat hipertensi. Kedua-dua ubat ini dapat berfungsi dengan baik dalam menurunkan tekanan darah. Valsartan atau Nifedipine adalah kumpulan ubat kuat yang memerlukan preskripsi doktor untuk dapat membeli dan menggunakan ubat ini. Namun, apa perbezaan antara Velsartan dan Nifedipine? Lihat 5 perbezaan antara dua ubat hipertensi!

1. Faedah dan cara ubat itu berfungsi

Nifedipine adalah kelas antagonis kalsium ubat hipertensi sementara valsartan adalah antagonis reseptor angiotensin II. Nifedipine menurunkan tekanan darah dengan melambatkan degupan jantung dan mengendurkan saluran darah. Jantung dapat menerima lebih banyak oksigen dan tidak perlu bekerja keras untuk mengepam darah sehingga dapat mengurangkan sakit dada. Valsartan berfungsi dengan menyekat sebatian yang dapat menyempitkan saluran darah sehingga dapat menurunkan tekanan darah. Darah yang membawa oksigen dapat disalurkan ke jantung dan organ lain.

2. Dos dan arahan penggunaan

Dos untuk penggunaan Nifedipine untuk hipertensi ringan hingga sederhana adalah 30 mg sekali sehari (meningkat jika perlu, maksimum 90 mg sekali sehari) atau 20 mg dua kali sehari dengan atau selepas makan (awalnya 10 mg dua kali sehari, dos sokongan biasa 10 -40 mg dua kali sehari). Setiap hari) dalam bentuk dos pelepasan berterusan. Valsartan sebagai ubat hipertensi diambil pada dosis 80 mg sekali sehari, jika diperlukan (pada pesakit yang tekanan darahnya tidak dikendalikan) meningkat menjadi 160 mg setiap hari atau diuretik ditambahkan, tidak perlu penyesuaian dos untuk pasien dengan gangguan fungsi ginjal atau pada pesakit dengan fungsi hati yang terganggu tanpa kolestasis. Namun, anda perlu ingat bahawa untuk menambah atau mengurangkan dos kedua-dua ubat ini mestilah mengikut arahan doktor.

3. Kesan sampingan

Nifedipine boleh menyebabkan pening atau sakit kepala dalam beberapa hari pertama penggunaan, pembengkakan kaki dan pergelangan kaki, pembilasan muka, kencing kerap, mual, sakit mata, kemurungan. Pengambilan ubat Valsartan mempunyai kesan sampingan termasuk keletihan, cirit-birit, sakit kepala, batuk, mimisan, trombositopenia, sakit sendi, sakit otot, gangguan rasa, neutropenia.

4. Perkara yang perlu diperhatikan dan dielakkan

Dengan mengambil nifedipine, anda dapat mencegah sakit dada. Bagi mereka yang mengambil Nifedipine, dilarang mengambil anggur kerana akan memberi kesan ubat yang lebih kuat. Penggunaan Nifedipine tidak boleh dihentikan kerana boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah secara mendadak yang dapat meningkatkan risiko serangan jantung dan strok. Wanita akan lebih berisiko membengkak akibat kesan sampingan Nifedipine daripada lelaki. Tidak digalakkan mengambil Valsartan bersama dengan inhibitor ACE dan beta blocker. Wanita hamil tidak selamat mengambil Valsartan atau Nifedipine.

5. Kebaikan dan keburukan

Selain digunakan sebagai ubat antihipertensi, nifedipine dapat digunakan sebagai ubat untuk sakit dada akut, dan untuk valsartan juga dapat digunakan untuk mengobati serangan jantung dan kegagalan jantung. Sebagai ubat hipertensi, Valsartan adalah ubat pertama yang diresepkan oleh doktor. Valsartan melindungi fungsi ginjal dan mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada nifedipine menjadikannya sesuai untuk orang yang menderita hipertensi yang juga menghidap diabetes atau penyakit buah pinggang. Kedua-dua ubat ini boleh digunakan sendiri atau digabungkan dengan ubat antihipertensi lain. Pesakit hipertensi boleh menggunakan Valsartan atau Nifedipine dengan kelebihan, kekurangan, kesan sampingan dan kontraindikasi setiap ubat. Valsartan boleh menjadi pilihan pertama kerana dapat melindungi fungsi ginjal dan mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit dibandingkan dengan Nifedipine. Sudah tentu, pemilihan ubat ini mesti berdasarkan nasihat dan arahan doktor.