Prosedur Gingivectomy - GueSehat.com

Gusi adalah bahagian penting dari mulut. Tisu berwarna merah jambu dan bertekstur lembut ini berfungsi sebagai penyokong gigi. Hanya masalah kecil pada gusi, boleh menjejaskan kesihatan mulut secara keseluruhan.

Beberapa masalah gusi boleh menyebabkan jangkitan yang lebih teruk. Untuk mengatasinya, doktor biasanya akan mengesyorkan prosedur gingivectomy. Wow, apa prosedur gingivectomy? Inilah penjelasannya.

Apakah Prosedur Gingivectomy?

Prosedur gingivectomy adalah pembedahan membuang tisu gusi atau gingiva. Gingivectomy dilakukan untuk merawat keadaan seperti gingivitis atau gingivitis. Di samping itu, prosedur ini juga dapat dilakukan untuk menghilangkan tisu gusi yang berlebihan kerana alasan kosmetik, dan meningkatkan penampilan senyuman.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah beberapa penyebab gusi berdarah!

Apa yang Memerlukan Prosedur Gingivektomi?

Doktor gigi biasanya akan menasihati pesakit untuk melakukan prosedur gingivectomy sekiranya terdapat beberapa masalah yang berkaitan dengan gusi, seperti yang berikut:

  • penuaan
  • Penyakit gusi, seperti gingivitis (radang gusi)
  • Jangkitan bakteria
  • Kecederaan gusi

Gingivectomy untuk penyakit gusi

Gingivectomy untuk penyakit gusi dilakukan untuk mencegah kerosakan gusi lebih lanjut dan memberikan akses lebih mudah kepada doktor untuk membersihkan gigi.

Penyakit gusi itu sendiri sering mencetuskan lubang di bahagian bawah gigi yang timbul kerana penumpukan plak, bakteria, dan plak yang mengeras, juga dikenal sebagai kalkulus atau tartar.

Doktor gigi juga boleh mengesyorkan gingivectomy sekiranya mereka menemui penyakit gusi atau jangkitan semasa peperiksaan dan memerlukan rawatan untuk mengelakkan masalah daripada menjadi lebih teruk.

Gingivektomi elektif

Gingivectomy untuk alasan kosmetik sebenarnya pilihan. Ramai doktor gigi tidak mengesyorkannya, kecuali jika mempunyai risiko rendah atau jika diperlukan dalam prosedur kosmetik tertentu.

Bagaimana Prosedur Gingivectomy Dilakukan?

Prosedur gingivectomy biasanya memakan masa sekitar 30 hingga 60 minit, bergantung pada berapa banyak tisu gusi yang akan dikeluarkan oleh doktor gigi.

Prosedur kecil yang hanya melibatkan satu gigi atau beberapa gigi hanya memerlukan satu prosedur. Mengenai penyingkiran atau pembentukan semula gusi utama, mungkin memerlukan beberapa kali lawatan ke doktor gigi. Ini bertujuan agar satu kawasan sembuh terlebih dahulu sebelum doktor meneruskan prosedur pada kawasan gusi yang lain.

Sebagai contoh, prosedur gingivectomy berikut dilakukan:

  • Doktor gigi akan menyuntik anestetik tempatan ke dalam gusi untuk menghilangkan kawasan tersebut.
  • Doktor gigi akan menggunakan pisau bedah atau laser untuk memotong bahagian tisu gusi.
  • Semasa prosedur, doktor gigi boleh menggunakan alat penyedut di mulut untuk mengeluarkan air liur.
  • Setelah tisu gusi dipotong dan dikeluarkan, doktor gigi akan menggunakan laser untuk melicinkan tisu yang tersisa dan membentuk garis gusi.
  • Pada peringkat akhir, doktor gigi akan menggunakan dan melapisi gusi dengan bahan lembut seperti dempul sehingga luka sembuh.

Bagaimana proses pemulihan selepas prosedur gingivectomy?

Pemulihan dari prosedur gingivectomy agak cepat. Pesakit juga boleh dibenarkan pulang segera setelah prosedur gingivectomy kerana doktor hanya menggunakan anestesia tempatan.

Setelah prosedur gingivectomy selesai, pesakit mungkin tidak segera merasakan sakit atau kelembutan. Namun, setelah beberapa jam, pesakit mungkin mula merasa sakit kerana kesan anestetik perlahan-lahan hilang. Ubat-ubatan kesakitan di luar kaunter seperti paracetamol (acetaminophen) atau ibuprofen dapat membantu melegakan kesakitan.

Bahagian gusi yang telah dikendalikan juga mungkin masih berdarah selama beberapa hari. Tetapi jangan risau, kerana doktor biasanya akan memberikan zat yang sama untuk melapisi gusi yang boleh digunakan untuk melindungi bahagian tersebut sehingga sembuh sepenuhnya.

Selama beberapa hari berikutnya selepas prosedur gingivectomy, beberapa pesakit mungkin mengalami sakit rahang, jadi doktor akan mengesyorkan makan makanan ringan. Makanan ringan juga dapat mencegah gusi dari kerengsaan hingga sembuh sepenuhnya.

Sekiranya bahagian gusi yang dioperasikan terletak di kawasan pipi bahagian dalam, cuba gunakan kompres sejuk ke pipi. Kaedah ini dapat membantu mengurangkan kesakitan. Juga, cubalah berkumur dengan larutan air garam agar kawasan gusi bebas daripada bakteria atau perengsa lain. Walau bagaimanapun, elakkan menggunakan ubat kumur atau cecair antiseptik lain.

Pesakit juga mungkin disarankan oleh doktor untuk mengambil antibiotik untuk mencegah jangkitan gusi. Kesakitan atau ketidakselesaan selepas gingivectomy biasanya mereda dalam kira-kira 1 minggu.

Namun, jika terdapat beberapa gejala seperti pendarahan berlebihan, kesakitan yang tidak dapat ditanggung walaupun menggunakan ubat penghilang rasa sakit, nanah berkembang, dan demam, segera berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan rawatan yang tepat. (TAS)

Baca juga: Bukan Hanya Gigi, Gusi Mesti Dirawat!

Sumber:

Garis Kesihatan. "Apa yang Harus Diharapkan dari Gingivectomy".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found