Gejala Disleksia pada Kanak-kanak | Saya sihat

Anak kecil yang disleksia? Bagaimana untuk memerhatikan gejala disleksia pada kanak-kanak? Pertama, mari kita ketahui mengenai disleksia, Ibu! Disleksia adalah gangguan pembelajaran pada kanak-kanak dalam bentuk kesukaran membaca. Kanak-kanak menghadapi masalah mengenali suara, pertuturan, dan mengaitkannya dengan huruf yang disenaraikan. Dalam kes ini, otak menghadapi masalah memproses bahasa.

Sekiranya ternyata si kecil anda mengalami disleksia, jangan putus asa. Disleksia tidak ada kaitan dengan kecerdasan seseorang. Buktinya, terdapat banyak selebriti disleksia yang masih boleh berjaya dalam kerjaya mereka. Contohnya, pelakon Amerika Tom Cruise, pelakon Britain Keira Knightley, kepada penyanyi dan penulis lagu Jewel Kilcher. Dengan terapi dan sokongan yang betul, anak anda masih boleh melakukannya dengan baik di sekolah dan membesar menjadi anak yang pintar!

Gejala Disleksia pada Kanak-kanak

Jadi, apakah gejala disleksia pada kanak-kanak, Ibu? Berikut adalah beberapa contoh biasa:

 • Semasa membaca dan menulis, kanak-kanak melakukannya dengan perlahan.
 • Kanak-kanak suka membingungkan huruf-huruf tertentu, misalnya huruf 'b' dengan 'd' atau 'k' dengan 'x'.
 • Semasa menulis, huruf sering tidak teratur atau terbalik. Dalam beberapa kes, ada juga kanak-kanak yang selalu lupa (langkau) satu huruf semasa menulis perkataan.
 • Kanak-kanak mempunyai kesukaran yang luar biasa ketika mengeja, bahkan perkataan dua suku kata paling sederhana.
 • Kanak-kanak mudah menyerap maklumat secara lisan tetapi sukar mengingat maklumat bertulis.
 • Kanak-kanak sukar untuk mengatur pemikiran tertentu, seperti urutan bercerita.

Gejala Disleksia pada Kanak-kanak

Lalu, bagaimana mengesan gejala disleksia pada anak kecil anda yang masih kecil? Berikut adalah beberapa contoh, Ibu:

 • Kelewatan pertuturan atau ucapan yang ditangguhkan. Untuk keterangan lebih lanjut, periksa anak kecil anda kepada doktor kerana penyebabnya bukan disleksia.
 • Mempunyai kesukaran untuk mengucapkan kata yang panjang, contohnya perkataan dengan lebih daripada 2-3 suku kata seperti 'api' atau 'helikopter'. Sebenarnya, mungkin pengucapannya terbalik, seperti 'persahabatan' atau 'helikopter'.
 • Sukar untuk mengingati kata-kata tertentu atau menyusun ayat dengan betul, tidak seperti kanak-kanak pada usia anak anda pada umumnya.
 • Kesukaran untuk mengingati atau menyukai perkataan berima yang biasanya mudah untuk diingat oleh kanak-kanak. Contohnya, lirik lagu Burung beo, bertengger di tingkap.
 • Tidak berminat mempelajari huruf walaupun wajib di sekolah atau di rumah.
 • Sukar untuk belajar nama dan bunyi huruf dengan ejaan yang tidak dapat diramalkan dan tidak konsisten
 • Penglihatan terganggu ketika membaca. Contohnya, anak anda mungkin menggambarkan huruf dan perkataan sebagai bergerak atau kelihatan kabur.

Cara mendapatkan pertolongan sekiranya anak anda disleksia

Sekiranya anak anda masih kecil, biasanya sekolah tadika tidak semestinya menghendaki pelajar dapat membaca dan menulis dengan lancar. Oleh itu, mengesan gejala disleksia pada kanak-kanak pada usia ini biasanya tidak semudah ketika kanak-kanak itu memasuki sekolah rendah.

Tetapi jika anda bimbang tentang kemahiran berbahasa si kecil yang kelihatannya jauh ketinggalan berbanding rakan mereka di sekolah atau anak-anak lain, inilah yang boleh anda lakukan:

 • Bercakap dengan guru anak anda di sekolah sekiranya anda prihatin dengan perkembangan kemahiran membaca dan menulis mereka.
 • Bawa anak kecil anda ke pakar pediatrik untuk pemeriksaan fizikal, seperti mencari masalah pendengaran atau penglihatan. Boleh jadi, salah satunya adalah penyebab anak-anak menghadapi masalah dalam pembelajaran.
 • Minta pemeriksaan untuk memeriksa keperluan khas yang mungkin diperlukan oleh anak.

Setelah melihat bahawa terdapat gejala disleksia pada anak anda, wajar bagi ibu dan ayah berasa cemas dan mungkin sedikit kecewa pada mulanya. Bagaimana dengan masa depan anak kecil anda?

Namun, seperti contoh beberapa selebriti di atas, anak kecil anda masih dapat menjalani kehidupan yang normal dan mempunyai masa depan yang cerah. Dengan terapi yang betul dan memaksimumkan bakat mereka yang lain, anak-anak masih dapat hidup dengan yakin.

Contohnya, pelakon Keira Knightley meminta rakan atau pembantu merakam semua dialog watak yang akan dilakonkannya sebelum menjalani penggambaran. Kemudian, Keira akan mendengarkannya untuk menghafal dan menyerap peranannya. Begitulah cara dia mengingati kandungan skrip yang akan dimainkannya. Untuk mengatasi gejala disleksia pada kanak-kanak, mungkin anda boleh mencari kaedah belajar alternatif untuk anak kecil anda. Teruskan, Ibu! (AS)

Rujukan

NHS: Disleksia

Klinik Mayo: Disleksia

Davis Dyslexia Association International: Ujian untuk Disleksia: 37 Ciri Biasa