Mitos Kehilangan Rambut ketika Kanak-kanak Mula Bermain dengan Meludah

Sudah beberapa bulan sejak saya melahirkan, rambut saya rontok teruk. Sebelum saya berkahwin, rambut saya rontok, tetapi kali ini sangat teruk. Saya boleh katakan kali ini tidak baik, kerana rambut saya sekarang menipis dan hampir botak di bahagian depan. Sebenarnya, ketika saya hamil, rambut saya sama sekali tidak gugur. Malah, dikatakan bahawa wanita secara amnya kehilangan 100 helai rambut setiap hari. Orang biasa berkata, jika bayi mula bermain dengan air liur, rambut ibunya akan rontok. Saya tidak mempercayainya sebelum ini. Tetapi mengapa mitos keguguran rambut itu benar?

Adakah ini Mitos atau Fakta?

Sebenarnya, rambut saya rontok ketika bayi saya mula meludah, yang bermula sekitar bulan ketiga. Tetapi apa kaitan antara keguguran rambut dan bayi mulai meludah? Saya dapati beberapa artikel mengenai keguguran rambut selepas bersalin (keguguran rambut selepas bersalin) ini. Menurut artikel yang saya baca, keguguran rambut berlaku kerana peningkatan hormon estrogen yang berlaku semasa kehamilan. Hormon estrogen memanjangkan fasa pertumbuhan rambut, sehingga rambut terasa lebih tebal selama kehamilan. Selepas bersalin, hormon kembali normal dan fasa pertumbuhan rambut akan kembali semula, ditandakan dengan berlakunya keguguran rambut. Baiklah, artikel ini menjawab persoalan saya mengapa ketika saya hamil saya tidak jatuh sama sekali dan sekarang ia jatuh teruk. Walaupun artikel dalam artikel lain menyebutkan, dengan proses kelahiran, lebih banyak rambut memasuki fasa rehat dan rambut ini akan ditarik keluar antara 3 hingga 6 bulan setelah melahirkan. Sebilangan besar wanita akan menjalani kitaran pertumbuhan rambut normal 6-12 bulan selepas melahirkan.

Mungkin Hanya Kebetulan

Oh, itu masuk akal! Ternyata, mitos keguguran rambut ketika kanak-kanak bermula kencing mungkin itu hanya kebetulan. Secara kebetulan kebanyakan bayi akan mula bermain dengan air liur pada 3 bulan ke atas dan kebetulan hormon kita kembali normal pada masa itu. Anak saya sekarang berusia 9 bulan, tetapi rambut saya masih rontok. Kerana rambut saya rontok tanpa henti, beberapa bulan yang lalu saya akhirnya memutuskan untuk memotong rambut dengan harapan agar rambut gugur dapat berkurang. Katakanlah penggaya rambut yang memotong rambut saya pada masa itu, memang semasa kita melahirkan dan menyusui, nutrien dalam badan kita diserap oleh bayi dan pernyataan ini juga disahkan oleh Pediatrician anak saya (DSA). Menurut si penggaya rambut Juga, kerana saya mempunyai rambut panjang, akar rambut tidak dapat menahannya, yang menyebabkan rambut gugur menjadi lebih teruk. Selepas potongan rambut, ternyata keguguran rambut saya nampaknya tidak berkurang. Nampaknya ia semakin berkurang kerana helaian rambutnya kini lebih pendek.

Baca juga: Perhatikan ini sebelum mencuci rambut si kecil!

Bagaimana Mengatasi Rambut Gugur?

Dia berkata, bagaimanapun, keguguran rambut dapat dikurangi dengan memakan daging merah dan kacang-kacangan yang kaya akan vitamin B12 dan zat besi, juga mengandung asam lemak penting. Di samping itu, seboleh-bolehnya elakkan tekanan. Kerana ternyata tekanan juga dapat melemahkan sistem imun yang menyebabkan rambut menjadi rapuh dan mudah gugur. Mari kita cuba! Adakah ada yang mengalami atau mengalami sesuatu yang serupa? Sila kongsi cara menyelesaikannya!