Tekanan Darah Boleh Tinggi - GueSehat.com

Seseorang datang ke doktor dengan gejala fizikal sakit kepala, ketidakselesaan di kawasan leher, sukar tidur, atau hanya ingin melakukan sesuatu Pemeriksaan kesihatan (MCU) tanpa sebarang gejala. Dari hasil pemeriksaan dan pengukuran tekanan darah, doktor menyatakan jika tekanan darah seseorang itu tinggi atau dalam istilah perubatan ia disebut hipertensi. Mengapa tekanan darah meningkat?

Tekanan darah adalah ukuran seberapa keras jantung mengepam darah ke seluruh badan kita. Pada pemeriksaan tekanan darah, anda akan mendapat 2 nombor. Nombor yang lebih tinggi (sistolik) diperoleh apabila jantung menguncup atau mengepam darah ke seluruh badan. Manakala bilangan yang lebih rendah (diastolik) diperoleh ketika jantung mengendur.

Tekanan darah ditulis sebagai tekanan sistolik, tekanan diastolik yang dipotong, misalnya 120/80 mmHg, baca 120 per 80. Seseorang akan dikatakan hipertensi jika mereka mempunyai tekanan darah sistolik> 140 mmHg dan / atau tekanan darah diastolik> 90 pada peperiksaan berulang.

Klasifikasi Tekanan Darah pada Orang Dewasa berdasarkan JNC 7

Pengelasan

Tekanan sistolik (mmHg)

Tekanan Diastolik (mmHg)

Biasa

dan

Pra Hipertensi

120-139

atau

80-89

Gred hipertensi 1

140-159

atau

90-99

Gred hipertensi 2

> 160

atau

> 100

Hipertensi sistolik terpencil

> 140

dan

Pada kira-kira 90% orang yang menghidap hipertensi, penyebabnya tidak diketahui. Keadaan ini dikenali sebagai hipertensi primer. Berbagai faktor dianggap berperanan sebagai penyebab hipertensi primer, seperti peningkatan usia, tekanan, psikologi, dan keturunan.

Sekiranya penyebabnya diketahui, ia disebut hipertensi sekunder, yang biasanya disebabkan oleh gangguan pada buah pinggang, faktor hormon, atau ubat. Terdapat apa yang disebut hipertensi sistolik terpencil, iaitu tekanan sistolik mencapai 140 mmHg atau lebih, tetapi tekanan diastolik kurang dari 90 mmHg dan tekanan diastolik masih dalam batas normal. Hipertensi sering dijumpai pada orang tua.

Peningkatan tekanan darah di saluran darah besar boleh berlaku dalam beberapa cara, iaitu:

1. Jantung mengepam lebih keras, sehingga mengalir lebih banyak cecair setiap saat.

2. Saluran darah besar kehilangan keanjalan dan menjadi kaku, sehingga tidak dapat mengembang ketika jantung mengepam darah melalui mereka. Akibatnya, darah dengan setiap degup jantung terpaksa melewati saluran yang lebih sempit daripada biasa dan menyebabkan tekanan darah meningkat. Inilah yang berlaku kepada penghidap aterosklerosis, iaitu ketika dinding arteri menebal dan mengeras

3. Peningkatan cairan dalam peredaran darah dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah. Ini berlaku sekiranya terdapat gangguan fungsi ginjal sehingga tidak dapat mengeluarkan sejumlah garam dan air dari badan. Isipadu darah dalam badan meningkat, jadi tekanan darah juga meningkat.

Ada faktor yang menyebabkan tekanan darah tinggi tidak dapat dikawal dan ada yang dapat dikawal. Faktor keturunan dan usia adalah 2 faktor yang tidak dapat kita kendalikan. Seseorang yang mempunyai ibu bapa dengan tekanan darah tinggi akan lebih berisiko menderita tekanan darah tinggi.

Seiring bertambahnya usia, tekanan darah cenderung meningkat lebih banyak dari sebelumnya. Walaupun pengambilan garam, kafein (dalam kopi atau teh), alkohol, merokok, obesiti, dan kurang bersenam adalah faktor yang dapat kita kendalikan, sehingga tekanan darah tinggi tidak terjadi.

Mencegah hipertensi lebih mudah dan murah daripada rawatan. Oleh itu, pencegahan harus dilakukan seawal mungkin. Terdapat 2 jenis pencegahan hipertensi, iaitu:

1. Pencegahan utama: Pencegahan dilakukan kepada seseorang yang belum terkena hipertensi. Contohnya oleh:

1.1 Mengurangkan atau mengelakkan tingkah laku yang meningkatkan faktor risiko, seperti:

 • Kurangkan berat badan ke tahap yang ideal bagi mereka yang berlebihan berat badan atau gemuk. Yup, mereka yang mempunyai lemak terkumpul di kawasan sekitar pinggang dan perut lebih mudah terkena tekanan darah tinggi.
 • Elakkan minuman yang mengandungi alkohol
 • Hadkan pengambilan garam atau natrium. Pengambilan garam harus dikurangkan menjadi 6 gram sehari untuk menurunkan tekanan darah.
 • Elakkan merokok.
 • Kurangkan atau elakkan makanan yang tinggi lemak, termasuk trigliserida dan kolesterol.

1.2 Peningkatan daya tahan fizikal dan peningkatan status pemakanan, seperti:

 • Melakukan senaman secara teratur dan terkawal, seperti gimnastik, berjalan, berlari, berbasikal, berenang, dan lain-lain.
 • Diet rendah lemak dan meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Kawal tekanan dan emosi.

2. Pencegahan Sekunder: Ditujukan kepada orang yang sudah terkena hipertensi melalui diagnosis awal dan rawatan yang sesuai, dengan tujuan untuk mencegah proses penyakit menjadi lebih parah dan komplikasi terjadi. Contohnya oleh:

2.1 Pemeriksaan berkala

 • Memeriksa atau mengukur tekanan darah secara berkala oleh doktor secara berkala adalah cara untuk mengetahui sama ada tekanan darah kita tinggi atau normal.
 • Mengawal tekanan darah secara berkala agar tetap stabil dengan atau tanpa ubat antihipertensi.

2.2. Rawatan atau rawatan

 • Rawatan secepat mungkin sangat penting, supaya darah tinggi dapat dikawal dengan segera.
 • Berhati-hati untuk mengelakkan komplikasi.

Jadi, Gang Sihat, jangan takut dan ragu untuk mengukur tekanan darah. Dengan pengesanan seawal mungkin, darah tinggi dapat dicegah dan dikawal, sungguh!

Rujukan:

Guyton dan Hall. Buku teks Fisiologi Perubatan. Kebolehkesanan dan Fungsi Vaskular Sistem Arteri dan Vena. 12hb 2011.

Oparil S., et al. Hipertensi. Kajian semula jadi Penyakit Penyakit. 4, 2018

Laporan Ketujuh Jawatankuasa Nasional Bersama Pencegahan, Pengesanan, Penilaian, dan Rawatan Tekanan Darah Tinggi. Penerbitan NIH. 2004

Beever G., et al. ABC Hipertensi: Patofisiologi Hipertensi. BMJ. Vol 2001. hlm 912-916.

Hermansen K. Diet, Tekanan Darah dan Hipertensi. Encik J Nutr. hlm113-119.