Cara Mencegah Cacing - guesehat.com

"Segala sesuatu yang kotor tentu akan mengundang penyakit. Jadi, kebersihan akan menjaga kesihatan."

Semasa kecil, ibu bapa kita, terutama ibu, semestinya sangat curang untuk mengelakkan kita bermain kotor. Salah satu sebabnya adalah agar kita tidak mendapat cacing usus. Mungkin kita akan berfikir bahawa cacing usus hanya akan menyerang anak-anak kecil, tetapi sebenarnya ini tidak berlaku. Orang yang dewasa juga berisiko mendapat penyakit ini.

Seseorang yang mempunyai cacing sering dikenali dengan badan atau badan yang menjaganya. Ini tidak boleh dikatakan benar, kerana tidak jarang orang kurus menjadi sihat tanpa menghidap penyakit ini. Namun, ketika mengalami cacing, nutrien di dalam badan kita akan dirampas atau diambil oleh cacing tersebut. Kesannya, nutrien yang mengalir ke seluruh badan akan menjadi kurang.

Terdapat beberapa jenis cacing yang dapat menyerang manusia, mulai dari cacing pita, cacing cacing, cacing cacing, cacing gelang, dan cacing cambuk. Contohnya, cacing usus yang disebabkan oleh cacing kremi adalah yang paling popular di kalangan kanak-kanak usia sekolah.

Ini kerana penularan cacing ini berasal dari makanan yang dimakan, iaitu ketika makanan mengandung cacing kremi. Ini berkaitan dengan kebiasaan anak-anak yang cenderung makan makanan tanpa mencuci tangan terlebih dahulu, atau tidak memperhatikan kebersihan makanan yang mereka makan.

Seseorang yang terganggu oleh cacing usus akan mengalami gatal di sekitar dubur atau rektum. Walau bagaimanapun, kemungkinan cacing jenis lain menyerang jika kita tidak berwaspada. Pembiakan cacing itu sendiri sangat mudah dan cepat. Walaupun mereka berada di dalam badan kita, mereka masih membiak.

Penyelidikan yang dilakukan oleh dr. Adi Sasongko MA., Pengarah Perkhidmatan Kesihatan di Yayasan Kusuma Buana, menjelaskan bahawa jenis cacing yang paling biasa dijumpai di usus manusia termasuk cacing gelang, cacing cambuk, dan cacing cacing.

Mengapa begitu? Kerana telur cacing gelang dan cambuk boleh bercampur dengan habuk dan terbawa angin. Telur cacing juga boleh mendarat di makanan atau minuman yang dibiarkan terbuka. Sekiranya kita makan makanan atau minuman ini, telur cacing juga akan masuk ke dalam badan. Dan di dalam usus, telur ini akan berkembang menjadi larva, kemudian menjadi cacing dewasa.

Secara amnya, penularan cacing usus disebabkan oleh 4 perkara, termasuk:

1. Persekitaran yang kotor

Seperti yang saya nyatakan di awal artikel, persekitaran yang kotor akan mengundang penyakit datang. Ada baiknya membersihkan kawasan sekitar secara berkala, agar penyakit tidak berkumpul dan kelihatan buruk. Mungkin ia boleh bermula dari bilik peribadi, seperti bilik tidur dan perabot di dalamnya.

2. Kebersihan kemudahan buang air besar tidak dijaga

Selalunya setelah membuang air besar, kita tidak memperhatikan kebersihan tandas yang digunakan. Sebenarnya, ada yang tidak membersihkan najis. Ini akan sangat membahayakan kesihatan kita sendiri. Terutama ketika kita menggunakan tandas awam, yang sebenarnya setiap orang menggunakannya. Oleh itu, cuba perhatikan kebersihan kawasan buang air besar yang akan kita gunakan.

3. Jangan gunakan kasut semasa keluar dari bilik

Kami tidak tahu sama ada tempat yang kami pijak itu bersih atau tidak. Bebas dari penyakit atau sebaliknya. Oleh itu, biasakan menggunakan sandal atau kasut ketika keluar dari bilik. Sekiranya terdapat aktiviti khas, seperti membersihkan parit atau lopak berlumpur, kami mengesyorkan memakai kasut. Jadi, anda dapat mengelakkan larva cacing yang masuk melalui liang kaki. Sekiranya kita ingin lebih selamat melakukan aktiviti di rumah, mungkin kita boleh menggunakan sandal khas yang digunakan di rumah.

4. Melalui makanan dan minuman yang tercemar

Seperti yang dijelaskan oleh dr. Adi Sasongko, telur cacing dapat memasuki makanan atau minuman melalui udara yang tercemar. Sekiranya kita tidak memperhatikan makanan dan minuman yang kita makan, dikhuatiri akan tercemar dengan cacing.

Selain itu, biasakan membasuh tangan sebelum makan. Sekiranya boleh, gunakan sabun antiseptik yang dapat membunuh kuman dan bakteria yang tidak dapat dilihat oleh mata, terutama jika kuku kita panjang, maka kita harus bersihkan diri.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found