Masalah kencing Hypospadias

Terdapat kes di mana uretra atau saluran kencing tidak berada di tempat yang sepatutnya. Kes-kes yang termasuk dalam kecacatan kelahiran ini juga sering dianggap sebagai aib. Anak yang harinya harus dipenuhi dengan kebahagiaan, malah menjadi rendah diri kerana keluhan yang dialaminya. Dari segi perubatan, kes ini dikenali sebagai hypospadias. Walau bagaimanapun, orang biasa sering salah menafsirkan keadaan ini dengan pelbagai penyakit kelamin.

Apa itu Hypospadias?

Hypospadias biasanya dianggap sebagai penyakit seks pelbagai. Sebenarnya, kenyataannya tidak seperti itu. Hypospadias adalah bahawa uretra atau saluran kencing tidak berada dalam posisi normal, yakni bukaan uretra berada di bahagian bawah zakar, di bahagian anterior zakar. Uretra adalah tiub yang menghubungkan pundi kencing ke hujung zakar, untuk mengalirkan air kencing keluar dari pundi hempedu. Biasanya, bukaan uretra tepat di hujung zakar.

Terdapat kes hipospadia ringan hingga teruk, bergantung pada lokasi pembukaan uretra. Sekiranya uretra hanya sedikit terlantar dari kedudukan normalnya, ia adalah ringan. Tetapi ada juga kes di mana hujung uretra agak jauh dari kedudukan normalnya, misalnya berhampiran testis. Ini termasuk kes hipospadia yang teruk.

Baca juga: Takut Pee di Tandas Awam? Mungkin Anda Malu Malu!

Jenis Gangguan Hypospadias

Beberapa bentuk hypospadias yang paling biasa adalah:

 1. Hypospadias dari jenis berbutir. Kelainan lubang kencing dengan kedudukan lubang kencing masih di kepala zakar tetapi tidak sesuai di hujungnya.
 2. Hipospadia jenis koronal. Pembukaan saluran kencing berada di leher kepala zakar.
 3. Hipospadia jenis zakar. Pembukaan saluran kencing terletak pada batang zakar.
 4. Hipospadia jenis penoscrotal. Lubang kencing berada di dasar pertemuan zakar dan beg kemaluan atau testis.
 5. Hipospadia jenis skrotum. Pembukaan saluran kencing berada di tengah kantung kemaluan atau testis.
 6. Hipospadia jenis perineal. Lubang kencing berada di kawasan perineal atau di antara beg kemaluan atau testis dan dubur.

Sebab dan Gejala Hypospadias

Hypospadias adalah keadaan kongenital yang hingga kini belum mengetahui punca sebenarnya. Walau bagaimanapun, terdapat tuduhan bahawa hypospadias disebabkan oleh kelainan hormon semasa kehamilan. Hypospadias berlaku kerana gangguan pembentukan uretra pada janin pada kehamilan 8-20 minggu.

Beberapa faktor juga dapat meningkatkan risiko terkena penyakit ini, termasuk pada bayi yang mempunyai riwayat keluarga hypospadias, bayi yang dilahirkan oleh ibu yang berusia lebih dari 40 tahun, dan disyaki bahawa hypospadias juga dipengaruhi oleh wanita hamil yang terkena rokok dan bahan kimia seperti racun perosak.

Kenali simptom hipospadia sehingga anda dapat mendapatkan rawatan yang tepat secepat mungkin. Berikut adalah tanda-tanda jika seseorang mempunyai hypospadias:

 • Pembukaan uretra atau saluran kencing tidak berada di hujung zakar. Biasanya bukaan uretra dengan hypospadias berada di dekat kepala zakar, di tengah, atau di bawah zakar.
 • Zakar melengkung ke bawah. Kebanyakan orang dengan hipospadia mengalami kelengkungan batang zakar. Ini berlaku kerana adanya tisu penghubung di sekitar bukaan uretra yang menarik zakar untuk melengkung atau disebut chordee. Walau bagaimanapun, tidak semua orang dengan hypospadias mempunyai chordee.
 • Sebilangan lelaki dengan hypospadias mempunyai zakar yang melengkung ketika ereksi.
 • Aliran air kencing tidak normal.
 • Harus duduk sambil membuang air kecil.
 • Kulit yang menutupi zakar tidak berkembang sepenuhnya.

Baca juga: 6 Fakta mengenai Jangkitan Saluran Kencing pada Wanita

Rawatan Hypospadias

Hypospadias hanya dapat dirawat melalui pembedahan, iaitu dengan memperbaiki keadaan saluran kencing. Sekiranya zakar masih terlalu kecil, terapi hormon biasanya akan diberikan untuk meningkatkan ukuran zakar. Hanya setelah ukuran zakar mencukupi, pembedahan akan dilakukan.

Pembedahan Hypospadias harus dilakukan secepat mungkin, sebelum anak tamat sekolah. Umumnya, kulup zakar anak akan dibuat sebagai pembukaan uretra baru di kepala zakar. Oleh itu, kanak-kanak itu tidak boleh disunat terlebih dahulu sekiranya hipospadia belum diperbetulkan.

Walau bagaimanapun, pembedahan hypospadias juga dapat dilakukan ketika anak itu dewasa dan tidak akan menghalang lelaki daripada mempunyai anak. Operasi akan dilakukan dalam beberapa peringkat yang melibatkan pakar pediatrik dan ahli urologi. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, hypospadias boleh menyebabkan kemandulan atau kemandulan. Penyakit ini juga akan mempengaruhi jiwa dan mental anak, kerana mempunyai hubungan seks yang tidak normal.

Selain sukar membuang air kecil dalam keadaan berdiri seperti lelaki normal, orang yang mengalami hipospedia akan mengalami masalah dengan fungsi pembiakan mereka. Ini berkaitan dengan bentuk zakar yang melengkung ketika ereksi, sehingga pesakit akan mengalami masalah dengan pelepasan sperma semasa ejakulasi, dan kesulitan menembusi ketika melakukan hubungan seksual.

Segera berjumpa doktor sekiranya ada yang tidak kena pada alat kelamin anak kecil anda, Ibu. Rawatan awal akan menghasilkan hasil yang lebih baik. Perlakukan anak dengan baik dan normal, sehingga dia tidak merasa terasing oleh keluarganya sendiri. Pada masa ini, banyak program pembedahan percuma diberikan kepada orang kurang upaya kongenital yang kurang berkemampuan. Cari maklumat supaya anak itu dapat dikendalikan oleh pakar.

Baca juga: Terapi Untuk Disfungsi Ereksi