Makanan yang diproses ultra: Musuh Makan Sihat? - Saya sihat

Geng Sihat pasti pernah mendengar istilah itu 'makanan yang diproses' alias makanan yang diproses, tetapi mungkin masih belum biasa 'Makanan yang diproses secara berlebihan '. Berdasarkan pengkategorian kumpulan bahan makanan NOVA, bahan makanan dibahagikan kepada 4 kumpulan, iaitu: makanan yang tidak diproses atau diproses secara minimum; ramuan masakan yang diproses; makanan yang telah diproses; dan produk makanan dan minuman yang sangat diproses.

1. Makanan yang tidak diproses atau diproses secara minimum

Bahan makanan termasuk dalam kategori makanan yang tidak diproses atau bahan makanan semula jadi adalah bahagian tumbuhan yang dapat dimakan (biji, buah, daun, batang, akar), atau dari haiwan (daging, organ, telur, susu), termasuk jamur, alga, dan air, setelah terpisah dari alam.

Manakala makanan yang diproses secara minimum adalah bahan makanan semula jadi yang telah melalui proses seperti memisahkan bahan makanan dengan bahagian yang tidak diingini atau tidak boleh dimakan, pengeringan, penggilingan, penyulingan, pasteur, memasak, penyejukan, pembekuan, dibungkus dalam bekas, pembungkusan vakum, atau proses penapaian bukan alkohol. Dalam proses ini, tidak ada garam, gula, minyak, atau lemak yang ditambahkan pada bahan makanan asli.

Tujuan pemprosesan kumpulan makanan ini adalah untuk meningkatkan jangka hayat dan meningkatkan pelbagai persediaan makanan, seperti memanggang biji kopi atau daun teh atau memerah susu menjadi yogurt.

2. Bahan masakan yang diproses

Kumpulan makanan kedua adalah bahan makanan dari kumpulan pertama tetapi mendapat pemprosesan yang lebih maju seperti penyulingan, pengilangan, pengeringan, penguatan, dan sebagainya. Kumpulan makanan ini boleh ditambah dengan vitamin dan mineral, serta bahan pengawet untuk mengekalkan keadaan bahan makanan ini.

Tujuan memproses kumpulan makanan ini adalah untuk membuat produk yang boleh digunakan untuk menyiapkan, musim, dan memasak bahan makanan kumpulan 1 agar lebih senang dinikmati.

Contoh kumpulan makanan ini adalah garam yang diperoleh dari air laut, gula yang diperoleh dari tebu, mentega yang diperoleh dari pemprosesan susu, dan sebagainya.

3. Makanan yang diproses

Kumpulan makanan ini adalah bahan makanan dari kumpulan 1 dan 2 dengan gula, minyak, atau garam tambahan. Pemprosesan yang dilakukan merangkumi pelbagai proses pengawetan atau memasak, serta penapaian bukan alkohol.

Tujuan utama pemprosesan yang dilakukan adalah untuk meningkatkan jangka hayat, mengubah atau meningkatkan kualiti deria. Kumpulan bahan makanan ini juga boleh ditambah dengan bahan pengawet untuk mengelakkan pencemaran bakteria. Termasuk dalam kumpulan ini adalah minuman yang ditapai dari kumpulan 1 seperti bir, sari, dan wain.

Contoh bahan makanan yang termasuk dalam kumpulan ini termasuk sayur-sayuran dalam tin, buah-buahan dan kacang-kacangan, kacang-kacangan dan biji-bijian yang dirawat dengan gula dan garam, daging asap, ikan dalam tin, buah dalam sirap, keju, dan roti.

4. Produk makanan dan minuman yang diproses secara ultra

Kumpulan makanan terakhir adalah bahan makanan yang biasanya melalui pemprosesan berskala industri dan mendapat banyak bahan tambahan seperti gula, minyak, lemak, garam, antioksidan, penstabil, dan pengawet.

Bahan tambahan makanan yang sering dijumpai dalam kumpulan makanan ini bertujuan untuk meniru kualiti sensori bahan makanan tertentu atau menghilangkan kualiti deria tertentu. Contohnya, penambahan agen pewarna, penstabil, penambah rasa, pemanis buatan, pengemulsi, humektan, dan sebagainya.

Matlamat pemprosesan ultra ini adalah untuk membuat produk siap makan yang dapat menggantikan bahan makanan yang diproses semula jadi atau minimum. Ciri-ciri ramuan makanan yang telah mengalami pemrosesan ultra mempunyai rasa yang tinggi (mempunyai rasa yang sangat baik), mempunyai kemasan yang sangat menarik, mempunyai strategi pemasaran yang sangat besar, terutama bagi kanak-kanak dan remaja, yang mempunyai tuntutan kesihatan, menyumbang keuntungan yang sangat tinggi, dan biasanya dihasilkan oleh syarikat transnasional.

Contoh makanan yang termasuk dalam kumpulan ini ialah minuman berkarbonat, makanan ringan yang dibungkus, ais krim, coklat, gula-gula, roti dan kek, bijirin, bar tenaga, minuman tenaga, ekstrak daging, sos segera, susu formula, susu pertumbuhan dan produk bayi, 'kesihatan produk 'atau' pelangsingan ', makanan segera dan lain-lain.

Penyelidikan yang dilakukan di Perancis dengan jumlah responden yang sangat besar (sehingga 45000 responden) menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara penggunaan makanan yang diproses ultra dan kadar kematian. Setiap peningkatan penggunaan 10% makanan yang terlalu diproses , meningkatkan risiko kematian sebanyak 14%.

Kajian juga menunjukkan bahawa individu yang tahap penggunaannya makanan yang terlalu diproses Peratusan yang tinggi adalah golongan muda, tinggal sendiri, mempunyai tahap pendapatan rendah, tahap pendidikan rendah, tahap aktiviti fizikal yang rendah, dan mempunyai BMI yang lebih tinggi.

Tetapi perlu diingat bahawa tidak semua makanan yang diproses dibuat sama. Terdapat makanan yang diproses yang menyumbang kepada pengambilan vitamin dan mineral dalam makanan kita. Tetapi diet yang sihat menekankan bahan makanan semula jadi seperti buah, sayur, kacang, biji, sumber protein bebas lemak, dan sumber minyak yang sihat.

Itu tidak bermaksud kita tidak boleh makan makanan yang diproses sama sekali. Diet yang sihat haruslah menyeronokkan, berterusan dan fleksibel. Ini bermaksud memasukkan pelbagai makanan semula jadi dan olahan sebanyak mungkin. Diet yang sihat juga harus mudah diikuti dan dapat diakses oleh semua orang.