Prosedur Memberi MPASI untuk Bayi 6 Bulan

Apabila anak anda memasuki usia 6 bulan, anda mesti memperkenalkannya kepada makanan pelengkap (MPASI). Nah, biasanya MPASI berbentuk bubur bertekstur yang sangat lembut dan berair. Namun, adakah si kecil anda akan bosan dengan makanan pejal yang sama? Ya, ini boleh berlaku sekiranya senarai MPASI nampak monoton. Walaupun si kecil anda belum peka dengan rasa makanan, dia sudah merasa bosan dengan sesuatu, Ibu!

Jadi, apa yang harus anda lakukan agar si kecil anda tidak bosan dengan menu makanan? Pada hakikatnya, Ibu mesti membuat senarai menu MPASI sedemikian rupa, agar dia tidak merasa bosan. Jangan risau, tidak sukar. Mahu tahu bagaimana? Ayuh, lihat penjelasan berikut!

Perkara pertama yang harus anda perhatikan ialah memilih bahan makanan. Jangan memilih makanan yang mempunyai risiko alergi yang tinggi dan membuat sembelit. Berikan jenis makanan yang sama selama 3 hari berturut-turut, sebagai tempoh percubaan sama ada dia alah atau sembelit memakan makanan ini.

Pada minggu pertama anak kecil anda memasuki usia 6 bulan, cubalah beri buah puri, seperti epal, pisang, pir, dan alpukat. Kerana buah adalah sumber serat, kalsium, kalium, dan asid folik, risiko bayi mengalami sembelit sangat kecil. Beri puri yang sama selama 3 hari berturut-turut, dengan kekerapan sekali sehari. Setelah memasuki hari keempat, Ibu dapat memuatkan puri dari 2 buah sekaligus.

Nah, pada minggu kedua, anda boleh memberikan makanan yang mengandungi karbohidrat kepada si kecil. Contohnya ubi jalar, beras, oatmeal, dan kentang yang teksturnya disesuaikan dengan usia mereka. Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran ke dalam bubur si kecil.

Ibu boleh menukar sayur setiap hari, jadi dia tidak bosan dan terbiasa dengan pelbagai rasa makanan. Dengan membiasakan diri dengan pelbagai rasa makanan, si kecil anda tidak akan menjadi pemakan pemilih atau makanan yang cerewet.

Setelah memberikan pelbagai makanan yang terbuat dari buah, ubi, dan sayur-sayuran, pada minggu ketiga anda dapat memberikan makanan pelengkap yang terbuat dari daging. Daging yang diberikan boleh menjadi daging lembu atau ayam. Tetapi masih dengan tekstur yang lembut dan berair, ya, ibu. Bubur yang diperbuat daripada daging sangat berkesan untuk meningkatkan berat badan bayi. Sekiranya badan bayi cukup gemuk, maka berikan sedikit bubur yang terbuat dari daging.

Lalu bagaimana dengan jadual makan bayi berusia 6 bulan? Berikut adalah contoh:

1. Pagi selepas bangun tidur: susu ibu.

2. 09.00: MPASI, seperti bubur susu atau bubur susu.

3. 11.00-12.00: Bubur susu atau bubur penapis.

4. 3 petang: Penyusuan susu ibu.

5. 18.00: MPASI, seperti bubur susu.

6. 8:00 malam: ASI.

Jadual di atas hanyalah gambaran keseluruhan, ya, Ibu. Jangan dijadikan penanda aras untuk memberi makan anak kecil anda. Sebabnya, pada dasarnya setiap bayi berbeza, walaupun kembar. Itulah beberapa perkara mengenai pemberian MPASI untuk bayi berusia 6 bulan yang perlu anda ketahui. Sebaliknya, buat senarai menu MPASI yang lebih pelbagai. Ini sangat berguna untuk si kecil pada masa akan datang.

Dengan menu makanan yang pelbagai, si kecil akan mengenali pelbagai rasa. Apabila dia dewasa, dia akan membesar menjadi anak yang tidak suka memilih makanan. Dan yang paling penting, si kecil anda tidak akan bosan dengan makanannya. Semoga berjaya!