Gejala Tuberkulosis Pulmonari - GueSehat

Tuberkulosis (TB) adalah jangkitan berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis . Jangkitan ini mesti diatasi dengan rapi agar tidak menimbulkan komplikasi. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengenali simptom TB atau simptom TB paru. Apakah gejala TB yang perlu diperhatikan?

Punca TB

TB disebabkan oleh jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis yang tersebar di udara melalui air liur seseorang yang telah didiagnosis ketika batuk, bersin, atau bercakap. Walaupun begitu, proses penularan TB tidak mudah kerana memerlukan hubungan panjang dan dekat dengan orang yang didiagnosis.

Seseorang tidak akan menghidap TB hanya dengan berjabat tangan dengan orang yang dijangkiti. Ini kerana proses penularannya tidak seperti selesema. Jadi, semakin lama seseorang itu menghubungi atau berinteraksi dengan penghidap TB, semakin tinggi risiko dijangkiti dari orang itu.

Faktor Risiko TB

Nah, sebelum mengetahui simptom TB, anda perlu mengetahui faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko penyakit ini. Faktor berikut boleh meningkatkan risiko TB!

1. Mempunyai Sistem Imun yang Lemah

Sistem imun yang kuat dapat melawan bakteria tuberkulosis. Tubuh tidak dapat memberikan pertahanan yang berkesan jika daya tahan tubuh rendah. Beberapa keadaan yang dapat melemahkan sistem kekebalan tubuh, seperti diabetes, penyakit buah pinggang yang teruk, barah, menjalani kemoterapi, mengambil ubat tertentu, atau orang yang sudah lanjut usia.

Selain itu, sistem kekebalan orang dengan HIV lemah, menyukarkan tubuh untuk melawan bakteria tuberkulosis. Akibatnya, orang dengan HIV lebih cenderung mendapat TB. Orang dengan HIV pada mulanya tidak menyebabkan gejala (TB laten), maka kuman TB berkembang menjadi aktif.

2. Kediaman dan Persekitaran Kerja Tertentu

Seseorang yang bekerja sebagai pekerja perubatan sering bersentuhan dengan orang sakit. Ini meningkatkan peluang terkena bakteria TB. Oleh itu, kakitangan perubatan perlu memakai topeng dan mencuci tangan dengan kerap untuk mengurangkan risiko.

Tempat kediaman tertentu, seperti kawasan kejiranan yang padat, kediaman yang kurang berventilasi, dan kawasan kumuh dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit ini. Selain itu, hubungan hidup dan kerap dengan seseorang yang didiagnosis dengan TB juga dapat meningkatkan risiko dijangkiti.

Komplikasi TB

TB boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera dan lengkap. Jangkitan yang tidak dirawat ini akan mempengaruhi fungsi paru-paru dan bahkan merebak ke bahagian tubuh yang lain melalui aliran darah. Contoh komplikasi tuberkulosis adalah:

  • Sakit belakang. Sakit belakang dan kekakuan adalah komplikasi tuberkulosis yang biasa.
  • Kerosakan pada sendi. Artritis tuberkular biasanya boleh mempengaruhi fungsi pinggul atau lutut anda.
  • Keradangan membran yang menutupi otak (meningitis). Komplikasi tuberkulosis ini boleh menyebabkan sakit kepala yang berlangsung lama dan berlangsung selama berminggu-minggu.
  • Masalah dengan hati atau buah pinggang. Hati dan buah pinggang menyaring sisa dari aliran darah. Fungsi ini akan terganggu jika hati atau ginjal terkena tuberkulosis.
  • Gangguan jantung. Walaupun jarang, TB dapat menjangkiti tisu di sekitar jantung, menyebabkan keradangan, dan mengumpulkan cairan yang dapat mengganggu kemampuan jantung untuk mengepam secara efektif.

Gejala batuk kering paru

Setelah mengetahui sebab, faktor risiko, dan komplikasi, kini saatnya anda mengenali gejala tuberkulosis paru. Kuman TB ini boleh mempengaruhi organ lain selain paru-paru, geng. Hanya pada umumnya menyerang paru-paru.

Tuberkulosis paru adalah jangkitan bakteria paru-paru yang boleh menyebabkan pelbagai gejala, seperti sakit dada, sesak nafas, batuk yang berlangsung sekurang-kurangnya tiga minggu, hingga batuk kahak atau darah.

Walaupun badan anda dijangkiti bakteria yang boleh menyebabkan tuberkulosis, sistem kekebalan tubuh yang kuat biasanya dapat mencegah anda daripada jatuh sakit. Atas sebab ini, doktor membuat dua perbezaan, iaitu TB laten dan TB aktif. Orang dengan TB aktif boleh menyebarkan bakteria melalui udara. Walau bagaimanapun, penghantaran dengan orang lain mesti dalam hubungan rapat dan berpanjangan.

TB laten adalah keadaan di mana bakteria yang ada di dalam badan tidak aktif dan tidak menyebabkan gejala. TB laten juga dikenali sebagai TB tidak aktif dan tidak menular. Walau bagaimanapun, TB ini boleh menjadi aktif. Sementara itu, TB aktif adalah keadaan di mana seseorang menunjukkan gejala TB.

Gejala TB aktif termasuk batuk yang berlangsung selama tiga minggu atau lebih, bahkan hingga batuk darah, sakit dada, sakit ketika bernafas atau ketika batuk, penurunan berat badan, keletihan, demam, berkeringat malam, menggigil, dan kehilangan selera makan.

Tuberkulosis juga boleh mempengaruhi bahagian tubuh yang lain, termasuk ginjal, tulang belakang, dan otak. Apabila TB mempengaruhi bahagian badan selain paru-paru, gejala boleh berbeza-beza mengikut organ yang terjejas. Contohnya, tuberkulosis tulang belakang boleh memberi anda sakit belakang atau kencing berdarah jika anda didiagnosis dengan tuberkulosis buah pinggang.

Jadi, bilakah anda harus pergi ke doktor?

Hubungi doktor anda sekiranya anda demam, penurunan berat badan secara tiba-tiba, berpeluh malam, dan batuk berterusan selama lebih dari tiga minggu. Gejala ini mungkin menunjukkan tuberkulosis, tetapi doktor masih memerlukan ujian lain. TB dapat disembuhkan, tetapi boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan baik.

TB laten juga boleh berkembang menjadi aktif jika seseorang tidak mendapat rawatan dengan segera. Doktor dapat menentukan seseorang yang didiagnosis dengan bakteria TB dengan ujian darah atau kulit. Ujian kulit dilakukan dengan menyuntikkan cecair yang disebut tuberculin ke dalam lengan bawah seseorang.

Sekiranya hasilnya positif, maka kulit akan mengalami benjolan atau bengkak dalam masa 48-72 jam selepas suntikan. Sementara itu, ujian darah dilakukan dengan mengambil sampel darah dan melihat tindak balas sistem imun terhadap bakteria TB. Sekiranya hasilnya positif, ujian sinar-X atau dahak akan diperlukan untuk menentukan jangkitan.

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat, TB adalah salah satu penyakit paling mematikan di dunia. TB juga merupakan penyebab utama kematian orang dengan HIV. Risiko TB laten aktif pada orang dengan sistem imun yang lemah.

Oleh itu, sangat penting untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom TB seperti yang disebutkan di atas. Sekiranya anda didiagnosis positif TB, doktor akan menasihati anda untuk mengambil ubat untuk jangka masa tertentu (sekurang-kurangnya 6 bulan).

Oleh itu, anda tahu apa simptom TB dan faktor yang boleh meningkatkan risiko TB? Sekiranya anda mengalami simptom, berjumpa doktor dengan segera! Oh ya, sekarang anda tidak perlu bersusah payah mencari hospital berhampiran anda.

Anda boleh menggunakan ciri 'Direktori Hospital' yang terdapat di GueSehat.com untuk mencari hospital yang terletak berdekatan dengan anda. Ingin tahu mengenai ciri-cirinya? Klik pada 'Direktori Hospital' dan cuba ciri, geng!

Sumber:

Klinik Mayo. 2019. Tuberkulosis .

Persatuan Paru-paru Amerika. 2018. Gejala, Punca & Faktor Risiko Tuberkulosis .

Berita Perubatan Hari Ini. 2019. Apa yang perlu diketahui mengenai tuberkulosis paru .