kolera pada yemen dan penawarnya

Awal bulan ini, PBB melaporkan bahawa wabak kolera di Yaman semakin teruk. Sebenarnya, laporan terbaru menunjukkan bahawa pada masa ini di negara Timur Tengah ini seorang anak menangkap kolera setiap 35 saat, yang bermaksud setiap hari 30 orang mati akibat kolera. Ini mengakibatkan pemerintah Yaman mengisytiharkan keadaan darurat.

Sejauh ini, 942 orang telah mati akibat wabak kolera di Yaman sejak April. Bencana ini terjadi kerana kebuluran, perang, dan kekurangan air bersih yang kini melanda negara ini. Bekalan dan perkhidmatan perubatan menjadi minimum, malah tidak ada.

Walaupun tidak terjadi di Indonesia, kita juga harus waspada kerana penyakit ini bisa sangat mematikan. Lebih-lebih lagi, Indonesia juga memiliki sejarah diserang wabak kolera, tepatnya ketika Perang Dunia II dan pada tahun 1961. Sangat sukar dikendalikan, pada waktu itu negara kita memerlukan sekitar 10 tahun untuk menangani wabak tersebut. Oleh itu, kita juga harus berwaspada dengan mendidik diri kita mengenai penyakit ini.

Apa yang Menyebabkan Kolera?

Kolera adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Vibrio cholerae. Penyakit ini juga dikenali sebagai cirit-birit akut. Dalam kebanyakan kes, gejala kolera agak ringan. Namun, kira-kira 10% kes kolera menjadi sangat teruk, menyebabkan muntah dan dehidrasi yang boleh meragut nyawa penghidapnya.

Gejala Kolera

Kadang-kadang kolera tidak menunjukkan gejala tertentu. Sebenarnya, dari semua orang yang dijangkiti kolera, hanya 10% daripadanya menunjukkan gejala.

Walaupun mereka tidak merasakan gejala, penderita kolera dapat menyebarkan penyakit ini kepada orang lain melalui tinja yang mengandung bakteria kolera dan mencemari air. Berikut adalah beberapa kemungkinan gejala kolera.

  • Gejala boleh muncul secara tiba-tiba. Cirit-birit akibat kolera menyebabkan kehilangan cairan tubuh yang cepat, iaitu sekitar 1 liter per jam. Sukar untuk membezakan antara cirit-birit normal dan cirit-birit kerana kolera. Namun, cirit-birit akibat kolera biasanya akan menyebabkan pesakit kelihatan pucat.
  • Pening dan muntah. Orang dengan kolera akan merasa mual dan muntah selama beberapa jam pada peringkat awal jangkitan.
  • Kejang perut. Kekejangan perut boleh berlaku akibat kehilangan kadar natrium, klorida, dan kalium kerana cirit-birit yang berpanjangan.
  • Kekeringan. Kolera yang telah menyebabkan gejala selama beberapa jam boleh menyebabkan dehidrasi. Kekeringan yang teruk berlaku apabila badan kehilangan lebih dari 10% daripada jumlah berat badannya.

Bagaimana Penyebaran Kolera?

Secara umum, kolera tidak disebarkan secara langsung dari satu orang ke orang lain. Walau bagaimanapun, wabak kolera sering merebak melalui air dan kumbahan yang tercemar. Oleh itu, wabak kolera sering merebak di kawasan berpenduduk padat yang tidak mempunyai sanitasi atau kebersihan yang mencukupi.

Di Yaman, walaupun orang dewasa juga menangkap kolera, separuh daripada semua jangkitan kolera adalah di kalangan kanak-kanak. Mengapa kolera mempengaruhi lebih banyak kanak-kanak daripada orang dewasa di Yaman? Kerana kolera menjadi dua kali ganda berbahaya apabila menyerang orang yang kekurangan zat makanan. Pada masa ini, kira-kira 2.2 juta kanak-kanak di Yaman mengalami kekurangan gizi, 462.000 di antaranya mengalami kekurangan gizi dan bahkan berisiko mati.

Bagaimana Penyembuhan Kolera?

Sekiranya alat dan ubat untuk menyembuhkan kolera sudah lengkap, maka penawarnya sangat berkesan. Biasanya, untuk menyembuhkan kolera, diperlukan antibiotik dan rehidrasi intravena (IV). Orang dengan kolera juga disarankan untuk mengambil suplemen zink kerana ubat ini terbukti dapat memendekkan tempoh cirit-birit akibat jangkitan.

Mengapa kolera terdengar begitu berbahaya?

Masalah utama mengapa kolera begitu mematikan ialah banyak kawasan di dunia, dan bahkan di Indonesia, belum mempunyai perkhidmatan dan rawatan perubatan yang tepat. Oleh itu, penghidap kolera boleh mati dalam beberapa jam selepas dijangkiti.

Dalam kes Yaman, wabak kolera sudah sangat parah. Di samping itu, masa inkubasi kolera sangat singkat, iaitu hanya sekitar 2 jam hingga 5 hari. Dalam kes ini, kolera bahkan boleh membunuh orang dewasa yang sihat dalam beberapa jam.

Kolera sebenarnya sangat mudah untuk dirawat, tetapi jika sistem ketahanan seseorang lemah, sudah tentu penyakit ini akan bertambah buruk. Untuk menyembuhkan kolera yang sudah endemik seperti di Yaman, memerlukan banyak usaha dan pertolongan. Bukan sahaja perkhidmatan perubatan dan ubat-ubatan perlu dilengkapi, tetapi juga kebersihan harus dijaga. Persekitaran sangat mempengaruhi penyebaran kolera, terutama bekalan air bersih yang mesti ditingkatkan.