Virus Yang Boleh Menyebabkan Kanser

Terdapat banyak faktor yang mencetuskan barah. Jangkitan virus adalah salah satunya. Tidak semua virus menyebabkan barah, hanya ada beberapa virus yang terbukti menyebabkan barah.

Virus adalah mikrob yang sangat kecil dan boleh berjangkit. Virus bersifat parasit, kerana mereka memerlukan sel lain untuk hidup dan berkembang biak. Virus yang boleh menyebabkan barah disebut sebagai virus onkogenik.

Tidak seperti virus yang menyebabkan jangkitan akut, seperti virus influenza, virus onkogenik sering menyebabkan jangkitan kronik dan kekal di dalam tubuh manusia untuk masa yang lama.

Menurut penyelidikan, sekitar 20% kanser disebabkan oleh virus. Virus apa yang boleh menyebabkan barah? Inilah tujuh virus!

Baca juga: Belum ada surat Kementerian Kesehatan, pesakit barah tidak mendapat ubat

Virus Yang Boleh Menyebabkan Kanser

Tujuh virus di bawah ini termasuk dalam virus onkogenik, iaitu virus yang boleh menyebabkan barah:

1. Virus Epstein-Barr (EBV)

EBV adalah sejenis virus herpes. Virus ini menyebabkan mononukleosis berjangkit atau demam kelenjar. EBV biasanya disebarkan melalui air liur, yang bermaksud melalui bersin atau hubungan langsung seperti berciuman dengan orang yang dijangkiti. Virus ini juga dapat menular melalui darah atau air mani.

Penularan EBV juga dapat terjadi melalui hubungan seksual, pemindahan darah, atau pemindahan organ. Jangkitan EBV adalah perkara biasa pada kanak-kanak. Namun, tidak semua orang yang terkena virus ini akan menunjukkan gejala jangkitan.

Setelah dijangkiti, EBV akan kekal di dalam badan seumur hidup. Walau bagaimanapun, EBV menjadi tidak aktif atau "tidur" dan tidak aktif. Hanya jika terdapat mutasi sel akibat jangkitan EBV, ia boleh menyebabkan barah. Beberapa jenis barah yang diduga disebabkan oleh jangkitan EBV termasuk:

  • Limfoma Burkitt
  • Kanser nasofaring
  • Limfoma Hodgkin
  • barah perut

2. Virus Hepatitis B

Virus hepatitis B adalah salah satu virus yang boleh menyebabkan barah hati. Kanser hati kebanyakannya disebabkan oleh jangkitan hepatitis kronik. Tidak semua jangkitan hepatitis B akan menjadi kronik, malah ada yang hilang sendiri. Tetapi pada beberapa orang, hepatitis menjadi kronik dan menyebabkan sirosis hati, iaitu ketika tisu hati mengeras, kemudian menjadi barah hati.

Virus hepatitis B ditularkan melalui cairan tubuh, termasuk darah, air mani, dan lendir vagina. Perkara yang boleh meningkatkan risiko penularan virus adalah seks tanpa perlindungan dan penggunaan suntikan bersama yang tidak steril.

Vaksin hepatitis B bertujuan untuk mencegah jangkitan dengan virus ini. Vaksin hepatitis B diberikan kepada bayi baru lahir sebelum meninggalkan hospital, atau kepada orang dewasa yang tidak pernah dijangkiti hepatitis B.

3. Virus Hepatitis C

Sama seperti virus hepatitis B, virus hepatitis C juga menyebabkan hepatitis kronik. mengikut Persatuan Kanser Amerika , virus hepatitis C secara amnya tidak menyebabkan gejala tertentu.

Sama seperti jangkitan hepatitis B, kadang-kadang pada awal jangkitan tidak ada gejala sehingga beberapa penderita tidak menyedarinya. Penularan virus hepatitis C sama dengan virus hepatitis B. Namun, aktiviti seksual adalah penyebab jarang penularan virus hepatitis C.

Virus hepatitis C adalah salah satu virus yang boleh menyebabkan barah hati. Sayangnya, tidak ada vaksin untuk mencegah hepatitis C. Kabar baiknya adalah bahawa rawatan hepatitis C yang ada sekarang dapat menyembuhkan hingga 100%.

Baca juga: Ayo, ketahui perbezaan antara tumor dan barah

4. HIV

HIV adalah virus yang menyebabkan AIDS. HIV merosakkan sel-sel sistem kekebalan tubuh yang disebut sel penolong T. Seiring waktu, sel-sel ini akan menurun jumlahnya, sehingga sistem imun penghidap menjadi lemah dan sukar menangkis jangkitan atau penyakit. HIV disebarkan melalui cairan tubuh, termasuk darah, air mani, dan lendir vagina. Jadi, penularannya sama dengan virus hepatitis.

Penting untuk menegaskan bahawa HIV itu sendiri tidak menyebabkan barah secara langsung. Lebih khusus lagi, kerana HIV melemahkan sistem imun, sukar bagi tubuh untuk melawan jangkitan dan sel barah secara automatik. Oleh itu, sistem imun yang lemah kerana HIV dapat meningkatkan risiko beberapa jenis barah, termasuk limfoma bukan Hodgkin dan barah serviks.

5. Virus herpes manusia 8 (HHV-8)

Sama seperti EBV, HHV-8 juga merupakan sejenis virus herpes. HHV-8 juga merupakan sejenis virus yang boleh menyebabkan barah. Jangkitan HHV-8 jarang berlaku. Umumnya, virus ini ditularkan melalui air liur, walaupun dapat juga ditularkan melalui kontak seksual, pemindahan organ, dan pemindahan darah.

HHV-8 boleh menyebabkan sarkoma Kaposi (barah yang menyebabkan lesi pada tisu lembut). HHV-8 boleh didapati di sel-sel tisu lembut ini.

6. HPV (Virus Papilloma Manusia)

mengikut Institut Kanser Negara , terdapat lebih daripada 200 jenis HPV. Beberapa jenis HPV menyebabkan ketuat pada kulit dan kawasan kemaluan. Walau bagaimanapun, jenis HPV onkogenik boleh menyebabkan barah serviks.

Kanser pangkal rahim pada masa ini merupakan penyebab kematian barah pada wanita di Indonesia. Selain barah serviks, HPV juga boleh menyebabkan barah vagina dan barah vulva. Jangan salah, HPV yang ditularkan melalui hubungan seksual juga boleh menyerang lelaki dan menyebabkan barah zakar, barah dubur dan barah orofaring.

Sudah ada vaksin HPV untuk mencegah semua penyakit yang disebabkan oleh HPV. Vaksin HPV yang paling berkesan diberikan pada usia 9 tahun, ketika anak itu tidak melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya. Di negara-negara yang telah menerapkan program vaksin HPV nasional, kes barah serviks telah menurun dengan ketara.

7. Virus T-limfotrofik manusia (HTLV)

HTLV lebih kerap dijumpai di Jepun, Afrika, Timur Tengah, dan Amerika Selatan. Virus ini menular melalui darah. Sama seperti virus lain, HTLV ditularkan melalui aktiviti seksual, perjalanan darah, dan lain-lain. HTLV adalah virus yang boleh menyebabkan barah. Virus ini menyebabkan leukemia sel T akut.

Baca juga: Inilah Makanan Yang Boleh Mencegah Kanser Kolon!

Seperti yang dijelaskan di atas, ada beberapa virus yang boleh menyebabkan barah. Virus ini dipanggil virus onkogenik. Virus onkogenik boleh menyebabkan mutasi dan keradangan kronik.

Namun, harap maklum bahawa terkena jangkitan virus onkogenik tidak bermaksud bahawa Gang Sihat pasti akan menghidap barah. Tepatnya, jangkitan virus onkogenik meningkatkan risiko terkena barah. (AY)

Fakta Kanser - GueSehat.com

Sumber:

Garis Kesihatan. Virus Yang Boleh Meningkatkan Risiko Kanser Anda. April 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found