Diet Garam Rendah - Saya Sihat

Natrium atau garam adalah mineral penting yang mempunyai banyak fungsi penting untuk kesihatan tubuh. Garam boleh didapati secara semula jadi dalam makanan seperti telur dan sayur-sayuran. Natrium juga merupakan komponen utama dalam garam meja (natrium klorida).

Jadi, apa itu diet rendah garam? Walaupun garam penting untuk tubuh, kadang-kadang pengambilannya mesti dikurangkan. Biasanya, diet rendah garam dianjurkan untuk orang yang mempunyai masalah kesihatan tertentu, seperti kegagalan jantung, tekanan darah tinggi, dan penyakit ginjal.

Walau bagaimanapun, Gang Sihat juga dapat mengikuti diet rendah garam walaupun mereka tidak mempunyai penyakit tertentu. Inilah penjelasan lengkap dan panduan diet rendah garam!

Baca juga: Petua Mengelakkan Makanan Garam dan Asin untuk pesakit kencing manis

Apakah Diet Garam Rendah?

Natrium atau garam adalah mineral penting yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi, termasuk fungsi sel, pengaturan cairan, keseimbangan elektrolit, dan menjaga tekanan darah.

Kerana garam penting untuk tubuh, ginjal akan mengatur kadarnya berdasarkan kepekatan cecair badan. Natrium atau garam dapat ditemukan dalam berbagai makanan, seperti sayur-sayuran, buah, dan unggas. Makanan berasaskan tumbuhan biasanya mempunyai kandungan garam yang lebih rendah daripada makanan berasaskan haiwan, seperti daging dan produk tenusu.

Kandungan garam biasanya terdapat di kebanyakan makanan yang diproses, seperti kerepek dan makanan segera. Makanan buatan sendiri yang dibuat dengan banyak menggunakan garam meja juga meningkatkan kadar garam di dalam badan.

Oleh itu, dalam diet rendah garam, pengambilan makanan dan minuman dengan kandungan garam tinggi adalah terhad. Biasanya, doktor mengesyorkan diet rendah garam untuk merawat tekanan darah tinggi atau penyakit jantung.

Adapun had pengambilan garam sehari tidak lebih dari 2 - 3 gram (2000 miligram - 3000 miligram). Sebagai contoh, satu sudu teh garam meja biasanya mengandungi 2300 miligram garam natrium.

Semasa mengikuti diet rendah garam, makanan dengan kandungan garam tinggi harus dibatasi atau dielakkan agar pengambilan garam harian tidak melebihi had.

Baca juga: Penggunaan Dadah Hipertensi? Perhatikan Perkara Penting Ini!

Siapa Diet Garam Rendah yang Disyorkan?

Diet rendah garam adalah salah satu diet yang biasa disyorkan oleh doktor kepada pesakit mereka. Sebabnya, penyelidikan menunjukkan bahawa mengurangkan pengambilan garam dapat membantu mengawal masalah kesihatan tertentu. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang mana pesakit disyorkan menjalani diet rendah garam:

1. Penyakit Ginjal

Penyakit ginjal, seperti penyakit buah pinggang kronik atau kegagalan buah pinggang, boleh memberi kesan negatif pada buah pinggang. Apabila ginjal terganggu, organ-organ ini tidak dapat mengeluarkan garam atau cecair yang tersisa dari badan dengan berkesan.

Sekiranya tahap garam dan cairan dalam badan terlalu tinggi, ia akan menyebabkan tekanan dalam darah, menyebabkan ginjal menjadi rosak. Oleh itu, disarankan agar penghidap penyakit buah pinggang menghadkan pengambilan garamnya tidak lebih dari 2 gram (2000 miligram) sehari.

Penyelidikan pada orang dengan penyakit ginjal kronik menunjukkan bahawa mengehadkan pengambilan garam dapat menurunkan tekanan darah dan kadar protein dalam air kencing.

2. Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko banyak penyakit kronik, termasuk penyakit jantung dan strok. Pengambilan garam tinggi terbukti dapat meningkatkan tekanan darah. Penyelidikan menunjukkan bahawa mengurangkan pengambilan garam dapat mengurangkan tekanan darah tinggi pada penderita hipertensi.

Kajian lain lebih daripada 3000 orang juga menunjukkan pengurangan pengambilan garam dapat menurunkan tekanan darah pada orang dewasa. Jadi, biasanya diet rendah garam oleh doktor digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan tekanan darah tinggi atau darah tinggi.

3. Penyakit Jantung

Diet rendah garam umumnya disyorkan untuk orang yang mempunyai masalah jantung, termasuk kegagalan jantung. Apabila jantung terganggu, fungsi ginjal juga menurun, yang boleh menyebabkan pengekalan cairan dan garam.

Mengonsumsi terlalu banyak garam dapat menyebabkan peningkatan cairan pada orang dengan gagal jantung dan menyebabkan komplikasi berbahaya, seperti sesak nafas. Biasanya, orang yang mengalami kegagalan jantung disyorkan untuk mengehadkan pengambilan garam harian mereka kepada kurang daripada 3000 miligram sehari. Sementara itu, jika keadaan kegagalan jantung teruk, maka pengambilan garam tidak boleh melebihi 2000 miligram sehari.

Faedah Diet dengan Garam Rendah

Mengikuti diet rendah garam juga dapat memberikan manfaat kesihatan, walaupun anda tidak mempunyai penyakit tertentu. Berikut adalah beberapa faedah diet rendah garam:

Menurunkan Tekanan Darah

Seperti yang disebutkan di atas, diet rendah garam dapat membantu menurunkan tekanan darah. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa mengikuti diet rendah garam dapat memberi kesan yang signifikan terhadap penurunan tekanan darah.

Penyelidikan menunjukkan bahawa penurunan pengambilan garam selama empat minggu atau lebih dapat menurunkan tekanan darah secara signifikan pada orang yang mengalami hipertensi atau orang yang tidak mengalami hipertensi.

Dapat Menurunkan Risiko Kanser

Pengambilan garam yang terlalu banyak dapat meningkatkan risiko beberapa jenis barah, termasuk barah perut. Kajian lebih daripada 6,300,000 orang mendapati bahawa setiap 5g peningkatan pengambilan garam sehari, dari makanan yang tinggi garam, meningkatkan risiko barah perut sebanyak 12 peratus.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan garam yang berlebihan dapat merosakkan lapisan mukosa gastrik, sehingga meningkatkan keradangan dan pertumbuhan bakteria H. Pylori. Kedua-dua faktor ini dapat meningkatkan risiko barah perut. Diet yang rendah garam, terutama dari makanan yang diproses, serta pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi dapat mengurangkan risiko barah perut.

Dapat Meningkatkan Mutu Pengambilan Makanan Harian

Banyak makanan yang dikelaskan sebagai tidak sihat mempunyai kandungan garam yang tinggi. Makanan segera dan makanan yang diproses bukan hanya tinggi garam, tetapi juga tinggi kalori dan lemak tidak sihat.

Makan terlalu banyak makanan ini dapat meningkatkan risiko banyak masalah kesihatan, termasuk kegemukan, diabetes, dan penyakit jantung.

Baca juga: Apakah Had Selamat untuk Pengambilan Garam semasa Kehamilan?

Makanan yang Harus Dielakkan dengan Diet dengan Garam Rendah

Berikut adalah beberapa makanan yang tinggi kandungan garam, jadi mereka harus dielakkan jika anda menjalani diet rendah garam:

 • Makanan segera: burger, kentang goreng, pizza dan banyak lagi.
 • Makanan ringan masin: kerepek, kacang goreng, dan lain-lain.
 • Daging yang diproses: sosej, daging burger, dan lain-lain.
 • Makanan dalam tin.
 • Keju dan produk tenusu.
 • Tepung tepung atau kek segera.
 • Pasta segera.
 • Beberapa jenis minuman: jus buah yang diproses dan minuman beralkohol.
 • Garam perasa.

Walaupun beberapa makanan, seperti sayur-sayuran dan daging semula jadi, secara semula jadi mengandungi garam dalam jumlah kecil, makanan tersebut tidak setanding dengan kandungan garam yang diproses pada umumnya.

Makanan Garam Rendah

Sekiranya anda mengikuti diet rendah garam, penting untuk memilih makanan yang secara semula jadi rendah kandungan garamnya. Berikut adalah makanan rendah garam yang selamat dimakan jika anda menjalani diet rendah garam:

 • Sayur segar: sayur-sayuran berdaun hijau, brokoli, lada, dan lain-lain.
 • Buah-buahan segar: epal, pisang, pir dan banyak lagi.
 • Biji-bijian dan gandum: beras perang, pasta gandum, dan lain-lain.
 • Sayuran berkanji: kentang, keledek, dan lain-lain.
 • Daging segar, termasuk ayam dan ikan.
 • Telur
 • Lemak sihat: minyak zaitun, alpukat, dan minyak alpukat.
 • Produk tenusu: yogurt, susu, mentega tanpa garam, dan keju rendah garam.
 • Roti Gandum.
 • Kacang tanah tanpa garam.
 • Minuman rendah garam: teh, kopi, jus sayuran rendah garam, dan air.
 • Perasa garam rendah: serbuk bawang putih, rempah.

Risiko diet rendah garam

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengesyorkan agar orang dewasa mengambil tidak lebih dari 2300 miligram garam sehari. Bagi orang yang lebih berisiko, seperti orang tua, disarankan untuk tidak mengambil lebih dari 1500 miligram garam.

Walaupun diet rendah garam terbukti bermanfaat dalam menurunkan tekanan darah, ada banyak bukti yang bertentangan. Sebagai contoh, walaupun mengurangkan pengambilan garam secara amnya disyorkan untuk merawat kegagalan jantung, beberapa kajian menunjukkan bahawa mengurangkan pengambilan garam boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan pesakit.

Satu kajian terhadap 833 orang dengan kegagalan jantung menunjukkan bahawa mengurangkan pengambilan garam menjadi kurang dari 2500 miligram sehari dapat meningkatkan risiko kematian.

Kajian lain juga menunjukkan jawapan yang serupa. Terdapat juga kajian yang mendapati bahawa pengambilan garam yang terlalu tinggi atau terlalu rendah dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Jadi, sambil mengurangkan pengambilan garam dan makanan tidak sihat yang lain, anda juga harus mengikuti diet sihat yang kaya dengan nutrien.

Petua untuk Memakan Diet dengan Garam Rendah

Sebagai pemula, mungkin sukar bagi anda untuk menjalani diet rendah garam, untuk mengetahui cara membuat makanan yang baik sambil mengelakkan campuran garam. Untuk membantu anda, berikut adalah beberapa petua:

 • Gunakan jus lemon dan bukannya garam.
 • Masak menggunakan rempah semula jadi dan bukannya garam.
 • Rajin bereksperimen dengan rempah semula jadi.
 • Gunakan minyak zaitun sebagai campuran salad dressing.
 • Pengambilan kacang tanpa garam sebagai makanan ringan, tetapi dicampurkan dengan rempah untuk rasa. (UH)
Baca juga: 5 Jenis Makanan Ini Mempunyai Kandungan Garam Tinggi!

Sumber:

Justin P. Van Beusecum dan Edward W. Inscho. Peraturan Fungsi Renal dan Pengendalian Tekanan Darah oleh P2 Purinoceptors di Ginjal. 2015.

Laura K Cobb. Strategi Mengurangkan Pengambilan Natrium Diet. 2012.

KY Loh. Ketahui Bahan Biasa: Garam Meja (Natrium klorida, NaCl). 2008.

Ritz E. Peranan pengambilan natrium dalam perkembangan penyakit buah pinggang kronik. 2009.

Carlo Garofalo. Sekatan Garam Diet dalam Penyakit Ginjal Kronik: Meta-Analisis Ujian Klinikal Rawak. 2018.

Indian J Community Med. Peningkatan Tekanan Darah dan Faktor Risiko yang Berkaitan di Kalangan Remaja Kota India Utara - Kajian Keratan rentas. 2017.

Jackson SL. Perkaitan Antara Perkumuhan Natrium Urin dan Kalium dan Tekanan Darah Di Kalangan Orang Dewasa di Amerika Syarikat: Kajian Kesihatan dan Pemakanan Nasional. 2014.

Hati Global. Analisis Meta Kesan Pembatasan Garam Diet pada Tekanan Darah pada Orang Dewasa Cina. 2018.

William B Farquhar. Natrium dan Kesihatan Diet: Lebih Dari sekadar Tekanan Darah. 2015.

Pierpaolo Pellicori. Pengurusan Cecair pada Pesakit dengan Kegagalan Jantung Kronik. 2015.

Jurnal Persatuan Jantung Amerika. Pengambilan Natrium Diet dalam Gagal Jantung. 2012.

Fail Jantung JACC. Kesan Pembatasan Natrium Diet pada Hasil Kegagalan Jantung. 2016.

Hai FJ. Kesan pengurangan garam sederhana jangka panjang terhadap tekanan darah. 2013.

Jurnal Kanser Eropah. Pemandangan faktor pemakanan yang berkaitan dengan risiko barah gastrik: Kajian sistematik dan analisis meta-analisis dos kajian prospektif kohort. 2015.

Garis Kesihatan. Diet rendah natrium: Faedah, Senarai Makanan, Risiko dan Banyak Lagi. Disember. 2018.