Menjaga Kesihatan Tulang | saya sihat

Wanita adalah kumpulan yang paling rentan terhadap kehilangan tulang atau osteoporosis ketika mereka meningkat usia. Dianggarkan lebih daripada 41 juta wanita di seluruh dunia akan mengalami osteoporosis dalam 20 tahun ke depan.

Pencegahan osteoporosis harus menjadi fokus utama, dan tidak menyembuhkan. Bagaimana menjaga kesihatan tulang dan bagaimana kehamilan dan penyusuan dapat mempengaruhi kesihatan tulang? Lihat penjelasan berikut, Mums.

Baca juga: Selain kalsium, jangan lupa memenuhi pengambilan vitamin D anda semasa mengandung

Kehamilan Mempengaruhi Rizab Kalsium

Tulang kita harus sangat lebat dan keras sehingga tidak mudah berpori dan patah. Sebilangan besar jisim tulang berkembang semasa remaja dan dewasa muda, dan mencapai puncaknya (hampir 90%) pada usia 18 tahun.

Malangnya, penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa pengambilan kalsium wanita muda jauh di bawah pengambilan makanan yang disyorkan. Wanita lebih mudah mengalami penurunan jisim tulang akibat kehamilan dan penyusuan.

Mengapa keperluan kalsium tinggi semasa mengandung dan menyusu? Membesarkan janin dalam rahim bermaksud membesar semua bahagian dan organ janin, termasuk gigi dan tulangnya.

Semasa kelahiran, rata-rata tulang dan gigi bayi mengandungi 30 gram kalsium. Keperluan janin untuk kalsium meningkat pada trimester ketiga, semuanya berasal dari ibu. Kalsium hanya diperoleh dari makanan atau makanan tambahan yang anda makan. Sekiranya pengambilan kalsium tidak mencukupi, maka keperluan janin akan diambil dari simpanan kalsium di tulang anda.

Tidak mendapat cukup kalsium semasa kehamilan juga membawa risiko lain, termasuk meningkatkan risiko tekanan darah tinggi dan preeklamsia. Preeklampsia boleh meningkatkan risiko osteoporosis di kemudian hari.

Baca juga: Berapa Banyak Kalsium Yang Memerlukan Wanita Hamil?

Mencegah Osteoporosis dengan Aktiviti Fizikal

Berapa banyak kalsium yang diperlukan oleh wanita ketika hamil atau menyusu? American College of Obstetricians and Gynecologists dan organisasi perubatan lain mengesyorkan agar wanita dewasa mendapatkan 1,000 mg kalsium sehari, tidak kira sama ada mereka hamil atau menyusu. Wanita di bawah 18 tahun memerlukan 1.300 mg kalsium sehari.

Tetapi jangan lupa Ibu, bahawa kunci untuk mencegah kehilangan tulang atau osteoporosis bukan hanya pengambilan kalsium, tetapi juga gaya hidup sihat yang aktif. Pengambilan yang tidak boleh dilewatkan untuk mengekalkan tulang yang sihat adalah protein, kalsium, dan vitamin D. Nutrien ini memainkan peranan penting dalam menjaga tulang, sendi, dan otot yang sihat. Semua boleh didapati dari makanan dan minuman harian seperti daging ayam dan telur untuk protein tinggi, atau tahu dan segelas susu yang merupakan sumber kalsium dan vitamin D.

Selain pengambilan kalsium yang mencukupi, aktiviti fizikal yang teratur juga memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan tulang. Dr. Bagus Putu Putra Suryana, SpPD-KR, Ketua Persatuan Osteoporosis Indonesia (PEROSI), dalam webinar anjuran Fonterra Brands Indonesia dalam konteks Hari Kegiatan Fizikal dan Hari Kesihatan Sedunia, 7 April 2021, mengatakan bahawa seseorang harus aktif dalam aktiviti fizikal sejak usia dini. dan pengambilan pengambilan kalsium dan vitamin D yang mencukupi, sebagai pelaburan sehingga tulang cukup padat dan tetap optimum hingga usia tua.

"Kurang pergerakan atau tidak aktif, kurang melakukan senaman fizikal, atau senaman yang tidak teratur juga akan mengurangkan tekanan pada tulang, sehingga mengurangkan pembentukan tulang baru dan seterusnya meningkatkan risiko kehilangan tulang atau osteoporosis," jelasnya.

Penyelidikan menunjukkan bahawa melakukan senaman rata-rata 92 minit seminggu atau 15 minit sehari, mempunyai risiko penurunan 14% penyebab keseluruhan kematian, dan mempunyai jangka hayat 3 tahun lebih lama.

Menurut Rhesya Agustine, Pengurus Pemasaran Anlene, Fonterra Brands Indonesia, kempen 'Let Indonesia Move' yang dilancarkan pada tahun 2018 adalah salah satu usaha untuk membantu orang untuk terus aktif di rumah melalui rangkaian aktiviti maya, baik untuk orang dewasa dan orang tua .

Menurut dr. Bagus, ketika kita melakukan aktiviti fizikal atau bersenam, jantung akan terangsang untuk membawa oksigen dan nutrien, dan meningkatkan peredaran darah ke seluruh tubuh, termasuk sendi dan tulang. Sekiranya peredaran darah lancar, pengedaran oksigen dan nutrien ke seluruh badan lebih optimum dan mempengaruhi kesihatan keseluruhan.

Baca juga: Ibu, Inilah Latihan Yang Betul Ketika Hamil!

Rujukan:

jognn.org. Kalsium pada Wanita: Tulang yang Sihat dan Banyak Lagi.

WebMD. Dapatkan kalsium yang anda perlukan semasa mengandung.

Bloomlife.com. Keperluan kalsium semasa hamil menyusu


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found