Wanita Hamil Boleh Minum Soda - GueSehat.com

Soda adalah salah satu minuman menyegarkan kegemaran saya. Namun, sebagai wanita hamil, anda rasa boleh minum soda atau tidak? Sekiranya demikian, berapakah jumlah yang disyorkan? Baiklah, untuk lebih jelasnya, mari kita ketahui jawapannya melalui artikel berikut!

Bolehkah Wanita Hamil Minum Soda?

Minum soda semasa mengandung sebenarnya tidak akan memberi kesan tertentu, selagi anda meminumnya secara sederhana. Jumlah minuman yang selamat adalah satu atau kurang daripada 330 ml soda sehari.

Selain kandungan gula atau pemanis dalam soda, kandungan kafein dalam soda juga dianggap berbahaya bagi janin. Kajian oleh American College of Obstetricians and Gynecologists, menunjukkan bahawa seorang wanita hamil tidak boleh mengambil lebih daripada 200 mg kafein sehari.

Sementara itu, dalam 1 hidangan soda, atau sekitar 330 ml, dapat mengandungi antara 32-42 mg kafein. Oleh itu, mengehadkan pengambilan soda hingga 1 sehari dapat memastikan kehamilan anda selamat.

Baca juga: Ini adalah Penjelasan Ilmiah tentang Keinginan untuk Wanita Hamil!

Apa Kandungan Soda Berbahaya untuk Kehamilan?

Soda sebenarnya adalah minuman yang dibuat dari campuran beberapa bahan. Berikut adalah beberapa ramuan dalam soda yang boleh mempengaruhi kehamilan anda.

  1. Kafein

Soda mengandungi banyak kafein, yang diketahui dapat meningkatkan tekanan darah seseorang. Kandungan ini juga boleh menyebabkan insomnia, sembelit, dan dehidrasi pada wanita hamil. Selain itu, kafein juga berbahaya bagi perkembangan motor dan sistem saraf bayi.

Mengonsumsi lebih dari 300 mg kafein sehari boleh menyebabkan keguguran. Sementara itu, pengambilan 500 mg kafein dalam sehari boleh menyebabkan masalah pernafasan kronik yang teruk pada bayi baru lahir.

  1. Gula

Tahap insulin yang stabil sangat penting untuk pertumbuhan bayi yang optimum. Sementara itu, kandungan gula dalam soda dapat meningkatkan kadar gula dalam darah, yang dapat menyebabkan insulin meletup.

Pengambilan gula dalam jumlah besar juga dapat menyebabkan kegemukan, yang dapat meningkatkan risiko keguguran dan menyebabkan masalah kesihatan seperti cacat lahir pada bayi.

  1. Air berkarbonat

Soda dibuat dari karbonasi air bertekanan tinggi dan karbon dioksida. Karbon dioksida adalah bahan utama yang menjadikan buih berbuih dalam minuman. Air berkarbonat yang terdapat dalam soda ini boleh merosakkan kesihatan tulang anda dan boleh menyebabkan masalah, seperti sakit belakang. Ini kerana secara beransur-ansur tulang menjadi terlalu rapuh dan lemah untuk menyokong pertumbuhan perut anda.

Selain gas, air berkarbonat biasanya juga ditambah mineral seperti kalium dan natrium. Kandungan natrium ini boleh menyebabkan lonjakan tekanan darah yang boleh membahayakan kesihatan anda.

  1. Pemanis buatan

Sebilangan besar soda juga mengandungi pemanis buatan, salah satunya adalah aspartam. Aspartame, pemanis buatan bukan sakarida yang digunakan, boleh menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi jika dikonsumsi secara berlebihan.

Baca juga: 6 Pemanis Buatan Yang Sering Digunakan dalam Makanan atau Minuman
  1. Perisai

Walaupun soda tidak mengandungi kafein, ia mungkin mempunyai sedikit rasa. Asid fosforik adalah salah satu agen perasa yang terdapat dalam soda. Kandungan ini boleh mempengaruhi kalsium di tulang anda dan menjadikannya rapuh.

Apakah kesan meminum soda semasa mengandung?

Walaupun anda masih boleh minum soda, pengambilan terlalu banyak boleh menyebabkan sejumlah kesan buruk semasa kehamilan, seperti:

- Kehilangan kalsium dari tulang kerana kandungan asid karbonik dan asid fosforik dalam soda.

- Peningkatan tekanan darah kerana adanya natrium dalam air berkarbonat.

- Boleh menyebabkan kecacatan kelahiran seperti kecacatan kongenital.

- Pengambilan gula dan pemanis buatan yang berlebihan boleh menyebabkan bayi terlalu gemuk.

- Keguguran.

Kajian tahun 2018 menunjukkan hubungan negatif antara pengambilan soda semasa kehamilan dan perkembangan otak bayi. Kajian mendapati bahawa ketika wanita hamil mengonsumsi lebih banyak gula selama kehamilan, terutama dalam bentuk soda, anak-anak mereka akan membesar dengan kemahiran bukan lisan dan penyelesaian masalah yang lemah, serta ingatan yang lemah.

Kajian itu juga menunjukkan bahawa kesannya sama untuk semua jenis diet soda. Mengkonsumsinya semasa kehamilan boleh mempengaruhi kemahiran visual, spasial dan motorik bayi yang lebih lemah.

Soda memang boleh menjadi pilihan minuman yang menyegarkan, ya, ibu. Namun, pastikan untuk tidak mengkonsumsinya secara berlebihan, kerana ini boleh membahayakan kesihatan ibu dan juga janin. Daripada minum soda, minum lebih banyak air, susu, atau jus segar yang lebih sihat. (TAS)

Sumber

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Minum Soda Semasa Kehamilan - Adakah Selamat?".