Apakah fungsi lampiran?

Lampiran atau lampiran adalah organ seperti kantung kecil yang memanjang sekitar 5-10 cm dan melekat pada usus besar. Lampiran terletak di bahagian kanan bawah perut. Sekiranya anda mengalami kesakitan di kawasan ini, terutamanya ketika ditekan, kemungkinan besar adalah penyebab radang usus buntu. Apendiks berbentuk seperti jari dan kadang-kadang disebut pelengkap cacing ini yang melekat pada bahagian usus besar yang disebut cecum.

Apakah fungsi lampiran?

Walaupun melekat pada usus besar, apendiks tidak membantu proses pencernaan secara langsung. Organ di saluran pencernaan manusia meluas dari mulut, esofagus, perut, usus kecil, usus besar hingga ke rektum. Makanan yang memasuki saluran pencernaan akan diproses di sepanjang saluran pencernaan dengan bantuan hormon dan enzim yang dihasilkan di dalamnya.

Dari proses pencernaan makanan yang panjang, tidak ada peranan lampiran. Sehingga kini para saintis dan pakar tidak mengetahui dengan pasti fungsi utama apendiks sebagai organ tubuh. Membuang organ ini juga tidak membawa kesan negatif kepada kesihatan.

Selama bertahun-tahun, beberapa pakar percaya bahawa lampiran adalah organ vestigial, iaitu organ yang kehilangan seluruh atau sebahagian fungsinya selama berabad-abad evolusi. Selain itu, organ ini juga tidak dimiliki oleh haiwan, kecuali primata dan manusia.

Baca juga: Apendisitis, makanan apa yang menyebabkannya?

Menurut penyelidikan, cecum mamalia herbivor lebih besar daripada cecum manusia. Dari fakta ini, saintis dunia Charles Darwin mengeluarkan teori bahawa nenek moyang kita juga mempunyai cecum yang besar, sehingga mereka dapat memakan daun seperti herbivora pada umumnya.

Namun, beberapa waktu kemudian, nenek moyang kita mengubah diet mereka menjadi makanan berasaskan buah, yang lebih mudah dicerna. Inilah penyebab cecum manusia juga menyusut. Darwin menyimpulkan bahawa dia percaya lampiran hanyalah bahagian sekum yang menyusut dan belum hilang sepenuhnya dalam evolusi.

Baca juga: Faedah Aromaterapi bagi mereka yang mengalami radang usus besar

Lampiran Teori 'Rumah Selamat'

Beberapa pakar percaya bahawa apendiks bukanlah organ yang tidak berfungsi, melainkan untuk membantu pemulihan setelah penyakit atau jangkitan pada saluran gastrointestinal. Lampiran mengandungi tisu yang berkaitan dengan sistem limfa. Sistem limfa itu sendiri berfungsi membawa sel darah putih untuk melawan jangkitan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, para saintis telah menemui bahawa tisu limfa mendorong pertumbuhan bakteria yang bermanfaat untuk kesihatan usus. Ia sangat penting dalam proses pencernaan dan imuniti manusia. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa dinding usus perut mengandungi biofilm, yang merupakan lapisan mikrob nipis, lendir, dan merupakan bahagian penting dari sistem imun. Menurut penyelidikan, biofilm ini adalah yang paling banyak dijumpai di lampiran.

Jadi, menurut teori 'rumah selamat', lampiran melindungi beberapa bakteria baik dalam usus apabila penyakit gastrousus seperti cirit-birit mengancam kehadiran bakteria baik. Setelah sistem kekebalan tubuh dapat melawan jangkitan dan penyakitnya sembuh, bakteria yang bersembunyi di lampiran akan keluar dan mengawal usus lagi.

Baca juga: Mengetahui Kolitis (Radang usus)

Jadi, geng, apendiks bukanlah organ yang tidak berfungsi. Walaupun tidak terlalu ketara daripada organ tubuh yang lain dan tidak menimbulkan kesan negatif jika dikeluarkan, apendiks masih mempunyai fungsi penting untuk membantu kesihatan saluran gastrointestinal, sehingga proses pencernaan dan penyerapan makanan berjalan lancar. (UH / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found