Kesan Positif dan Negatif Memainkan Media Sosial

Kewujudan media sosial, seperti Facebook, Twitter, dan Instagram, memudahkan kita berhubung dengan rakan dan keluarga. Sekarang, semua orang dapat mengetahui berita terkini, di mana orang lain, dan bagaimana perasaan orang lain hanya dengan memeriksa media sosial.

Oleh kerana penggunaan media sosial meningkat dengan pesat, banyak kajian meneliti kesan mental, fizikal, dan sosialnya. Jadi, apa hasil kajian ini? Inilah penjelasannya, yang dipetik dari portal All Psychology Schools!

Kesan Positif Media Sosial

Kesihatan mental

 • Memberi rasa penerimaan: Semua orang mahu diterima di persekitaran mereka. Oleh itu, apabila rakan atau ahli keluarga memberikan komen di profil Facebook dan Instagram anda, rasa penerimaan itu pasti akan muncul.
 • Mudah untuk mencari model peranan: Media sosial menyediakan kemudahan untuk menghubungkan orang dengan minat dan kebimbangan yang serupa. Sekiranya anda berlatih untuk menjadi atlet profesional, berhubung dengan role model anda di media sosial akan meningkatkan inspirasi diri anda.
 • Meningkatkan kepercayaan: Satu kajian menunjukkan bahawa Facebook meningkatkan kepercayaan di kalangan penggunanya, kerana maklumat terperinci di setiap profil pengguna mengurangkan keraguan dan kebimbangan mengenai niat dan sikap pengguna tersebut.
 • Meningkatkan ikatan dan mengurangkan perasaan kesepian: Penyelidikan dari Carnegie Mellon University menunjukkan bahawa apabila orang berinteraksi secara langsung dengan orang lain di media sosial (seperti mendapat 'suka', mesej atau komen), mereka akan merasakan ikatan yang lebih kuat dengan orang itu.
 • Membuat anda merasa senang: Media sosial dapat membuat anda merasa lebih bahagia, tetapi hanya apabila anda menggunakannya secara aktif. Penyelidikan dari University of Missouri mendapati bahawa peserta yang secara aktif memainkan media sosial mengalami tindak balas fisiologi yang menunjukkan peningkatan dalam kebahagiaan. Namun, peningkatan kebahagiaan ini akan hilang apabila Peserta tidak aktif di media sosial.
 • Menyebarkan kebahagiaan kepada orang lain: Para penyelidik mendapati bahawa kebahagiaan tersebar di hampir semua jenis media sosial.

Kesihatan fizikal

 • Mempengaruhi cara orang menjaga kesihatan mereka: Lebih daripada 40% pengguna media sosial mengalami peningkatan gaya hidup sihat setelah membaca maklumat dari media sosial.
 • Meningkatkan kesihatan melalui aplikasi telefon pintar: Mempunyai aplikasi telefon pintar yang membantu pengguna fokus pada senaman, diet, dan berat badan telah terbukti dapat meningkatkan kesihatan banyak orang.

Dalam hubungan

 • Menciptakan kedekatan: Menurut penyelidikan, pesanan dalam talian menjadikan 41% pasangan berusia 18-29 tahun merasa lebih dekat antara satu sama lain. Beberapa pasangan malah menggunakan pesanan dalam talian untuk menyelesaikan perbalahan yang tidak dapat diselesaikan ketika bertemu secara langsung.
 • Menghubungkan orang: Media sosial memudahkan orang bertemu dengan orang lain dan mengembalikan persahabatan mereka.
Baca juga: Sihat Menggunakan Media Sosial

Kesan Negatif Media Sosial

Kesihatan mental

 • Meningkatkan keyakinan diri: Pengguna media sosial sering membandingkan diri mereka dengan pengguna lain. Sebilangan besar daripada mereka iri melihat kehidupan ideal pengguna lain yang dianggap lebih baik, berjaya, dan lebih bahagia.
 • Beberapa pengguna menunjukkan tanda-tanda anhedonia sosial: Penyelidik University of Missouri mendapati bahawa beberapa peserta menunjukkan gejala skizotip, juga dikenali sebagai anhedonia sosial. Keadaan ini menyebabkan seseorang merasa tidak senang melakukan aktiviti yang biasanya disukainya, termasuk berinteraksi secara sosial dengan orang lain.
 • Meningkatkan risiko ketagihan media sosial: Memeriksa telefon bimbit atau media sosial anda mencetuskan ketagihan di beberapa bahagian otak. Akhirnya, orang yang ketagihan mengalami pergantungan berlebihan pada alat mereka.
 • Menjadikan komunikasi langsung sukar: Fobia sosial boleh disebabkan oleh penurunan jumlah interaksi langsung kerana terlalu banyak memberi perhatian kepada media sosial.
 • Menyebabkan kemurungan: Menurut ahli psikologi, media sosial menyebabkan orang merasa tidak selamat kerana tekanan ingin mempunyai akaun terbaik. Komen negatif dan menyakitkan yang berterusan di media sosial juga boleh menyebabkan pengguna mengalami kemurungan.

Kesihatan fizikal

 • Mengganggu tidur: Berjaga lewat kerana bermain media sosial boleh menyebabkan gangguan tidur, tekanan, hingga tertekan.
 • Meningkatkan ketidakaktifan: Menurut Institut Kesihatan Nasional, apabila anda menggunakan telefon dan media sosial, anda hanya membakar 1 kalori. Ini boleh menyebabkan kegemukan, diabetes jenis 2, sindrom metabolik, masalah kardiovaskular, masalah tekanan darah, arthritis, masalah pernafasan, dan barah.
 • Menyebabkan gangguan makan: Para penyelidik mendapati bahawa wanita yang menggunakan Facebook mengalami banyak kebimbangan mengenai bentuk badan mereka. Ini meningkatkan risiko gangguan makan.

Dalam hubungan

 • Gangguan: Satu tinjauan menunjukkan bahawa 25% pasangan merasa perhatian pasangan mereka terganggu oleh telefon bimbit atau alat mereka. Tinjauan yang sama menunjukkan bahawa 8% pasangan bertengkar kerana jumlah masa yang mereka habiskan di media sosial.
 • Menyebabkan kecurigaan dan cemburu: Pasangan yang menggunakan media sosial cenderung sering merasa cemburu apabila mereka melihat perkara-perkara tertentu di profil pasangan mereka, seperti berhubungan semula dengan bekas teman lelaki mereka dan berhubung rapat dengan rakan mereka di media sosial.
 • Mengurangkan empati: Kerana media sosial mengurangkan interaksi langsung antara individu, ia dapat mengurangkan empati dalam hubungan romantis.

Seperti yang dijelaskan di atas, media sosial mempunyai kesan positif dan negatif. Anda boleh mengelakkan kesan negatif media sosial dengan menghadkan diri dan berhati-hati. Jangan biarkan media sosial memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental, menyebabkan penyakit, dan merosakkan hubungan sosial anda. (UH / AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found