Peraturan Piercing dan Penjagaan Piercing - GueSehat.com

Sekiranya Geng Sihat telah bertekad untuk melakukannya menindik atau menambahkan tindik pada badan, dan telah berbincang dengan pakar mengenai keadaan kesihatan anda, maka ada beberapa perkara yang mesti dilakukan sebelum dan sesudah dicucuk. Apa benda itu? Ayuh, mari kita lihat perbincangannya.

Sebelum Menindik

 • Cari Tempat Yang Dipercayai

Anda tidak boleh menusuk di tempat yang rawak, kerana prosesnya mesti dilakukan oleh profesional dengan alat yang dijamin steril. Jika tidak, anda mungkin terkena pelbagai jangkitan. Pasti anda tidak mahu mengalaminya, bukan? Tanya orang di sekeliling anda dan lihat mengkaji semuladia di internet. Ketahui juga sama ada tenaga kerja dan peralatan yang digunakan di tempat itu berlesen dan ikuti piawaian yang harus ada dalam tindik badan.

Apabila anda sampai ke tempat itu, maka lihatlah. Pastikan ada sijil yang dipaparkan bahawa tempat itu sudah dilesenkan untuk melakukan tindik. Kemudian, perhatikan sama ada lokasinya bersih dan bersih.

Perhatikan juga adakah pekerja di sana selalu mencuci tangan sebelum menusuk dan memakai sarung tangan. Jangan lupa untuk melihat apakah peralatan tersebut disterilkan sebelum digunakan, jarum yang akan digunakan berasal dari bungkusan tertutup, dan jarum segera dibuang ke tong sampah khas setelah digunakan. Jangan lupa membawa kad pengenalan anda, kerana biasanya sebelum dicucuk, anda akan mengisi sijil bahawa anda berumur 17 tahun.

 • Jenis Anting-anting Pilihan

Dilaporkan melalui youngwomenshealth.org, Association of Professional Piercers (APP) menetapkan standard minimum perhiasan yang boleh digunakan untuk tindik baru pada 4 April 2017. Cadangan untuk perhiasan yang boleh digunakan termasuk:

 1. Keluli tahan karat gred implan.Bahan ini cenderung menyebabkan reaksi pada tubuh atau jangkitan kulit. Pilihan logam selamat lain adalah emas, titanium, atau niobium. Walau bagaimanapun, ketiga-tiganya lebih mahal daripada implan keluli tahan karat.

 2. Emas. Emas yang digunakan untuk menusuk baru sekurang-kurangnya 14 karat atau lebih tinggi (emas padat, kadmium, emas kuning, atau emas mawar).

 3. Titanium. Terdapat beberapa jenis titanium yang disyorkan untuk tindikan baru. Titanium juga digunakan sebagai bahan implan dalam operasi, seperti pembedahan penggantian bahu.

Permukaan dan tepi perhiasan juga harus lembut, bebas dari ukiran, hiasan tajam, dan penggilap yang konsisten dari sebatian dan logam yang digunakan. Inilah penjelasan penuh:

 1. Anting-anting yang digunakan boleh lurus atau melengkung. Ia juga dapat dengan manik yang boleh dilepas di kedua hujungnya. Jenis perhiasan ini sering digunakan pada lidah, alis, puting, dan perut buncit. Apabila dicucuk, anting-anting yang digunakan lebih panjang. Bila sudah sembuh, batang anting-anting yang digunakan lebih pendek.

 2. Diameter atau seberapa luas ukuran anting-anting juga harus dipertimbangkan, terutama untuk pusar, puting, dan telinga atas.

 3. Semakin kecil ukurannya, semakin tebal perhiasannya. APP mengesyorkan bahawa perhiasan yang tidak lebih dari 14 gauge, ukuran ketebalan perhiasan, harus dipakai di bawah leher. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko reaksi pada badan dan kemungkinan perhiasan menggaru kulit.

Semasa dicucuk

Jarum akan membuat lubang di badan. Kemudian, anting-anting akan dikenakan ke lubang. Kadang-kadang lubang akan berdarah semasa prosesnya. Anda tidak dibenarkan mengambil aspirin atau ubat yang mengandungi aspirin seminggu sebelum menindik.

Sebabnya, ubat ini boleh menyebabkan pendarahan jauh lebih banyak daripada yang sepatutnya. Harap ingat untuk mengelakkan menusuk menggunakan pistol, kerana terdapat risiko kerosakan dan jangkitan tisu yang lebih tinggi.

Selepas Menindik

Anda harus menjaga tindikan anda agar tidak dijangkiti. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir sebelum menyentuh atau membersihkan kawasan menindik. Jangan biarkan orang lain menyentuhnya sehingga sembuh sepenuhnya.

 2. Buang kotoran di sekitar anting-anting dengan air suam.

 3. Bersihkan kawasan di sekitar tindik dengan lembut dengan sabun dan air tanpa wangian setiap hari.

 4. Semasa mandi, gunakan sabun anti-bakteria, tanpa wangian untuk membersihkan anting-anting dan kawasan menusuk. Jangan biarkan sabun di kawasan menindik lebih dari 30 saat.

 5. Keringkan kawasan menindik dengan tisu atau kain lembut. Jangan gunakan tuala, kerana boleh dicemari bakteria. Selain itu, anting-anting juga tersangkut di tuala.

 6. Jangan membersihkan kawasan menindik terlalu kerap, kerana ini akan merosakkan kulit dan menghalang penyembuhan.

 7. Jangan gunakan minyak antibakteria, kerana minyak itu akan mencegah udara masuk ke kawasan menindik dan menjadi tempat pembiakan bakteria.

 8. Jangan gunakan larutan antiseptik, hidrogen peroksida, produk yang mengandungi Benzalkonium Chloride, atau alkohol, kerana ini boleh merengsakan kulit di sekitar kawasan menindik dan mencegah tisu daripada sembuh.

Bagaimana dengan mulut yang dicucuk? Apa yang perlu anda lakukan ialah:

 1. Bersihkan lidah atau bibir anda selepas makan dan sebelum tidur, sekurang-kurangnya 4-5 kali sehari, selama tempoh penyembuhan. Berkumur sekitar 30-60 saat selepas makan menggunakan ubat kumur antibakteria tanpa alkohol. Sekiranya

 2. Elakkan mencium atau bersentuhan dengan cairan tubuh orang lain semasa proses penyembuhan.

 3. Elakkan berkongsi peralatan makan dan minum.

 4. Makan makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral dalam gigitan kecil untuk mempercepat penyembuhan.

 5. Jangan makan makanan pedas, masin, atau masam.

 6. Elakkan minum minuman panas atau masam.

 7. Minum makanan atau minuman sejuk untuk mengurangkan bengkak. Berhati-hati semasa makan makanan yang renyah.

 8. Perhatikan tanda-tanda jangkitan, termasuk kemerahan, bengkak, bau mulut, ruam di sekitar kawasan menindik, atau demam. Sekiranya anda merasakan anda mempunyai jangkitan, berjumpa doktor dengan segera.

 9. Lakukan lawatan berkala ke doktor gigi. Kajian menunjukkan orang yang mengalami tindikan mulut lebih cenderung mengalami masalah gusi dan gigi.

Menindik badan adalah keputusan besar, jadi anda harus benar-benar memperhatikan keadaan badan anda dan peraturan sebelum dan sesudah menindik. Ingat bahawa kesihatan anda adalah yang paling penting, ya! (AS / WK)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found