Khasiat Halia untuk Pesakit Diabetes Mellitus

Halia adalah salah satu tanaman popular yang digunakan sebagai rempah. Halia mempunyai rasa pedas dan aroma yang menenangkan. Oleh itu, tanaman ini digunakan sebagai rempah untuk pelbagai masakan Indonesia.

Halia juga sering digunakan sebagai ubat herba, yang umumnya digunakan untuk meredakan sakit perut atau gangguan pencernaan. Untuk masalah kesihatan seperti itu, halia biasanya dimakan dalam bentuk teh.

Kemudian, adakah halia mempunyai faedah tersendiri bagi penghidap diabetes jenis 2? Untuk menjawab soalan ini, mari kita lihat faedah halia untuk pesakit kencing manis di bawah!

Baca juga: Makan Cendawan, Baik untuk pesakit kencing manis

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Antarabangsa Perubatan Pencegahan Pada April 2013, jahe adalah bahan antioksidan dan anti-radang semula jadi yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, terutama untuk jenis barah tertentu. Banyak kajian menunjukkan manfaat halia dalam melegakan sakit haid dan sakit pagi yang dialami oleh wanita hamil, serta sakit arthritis.

Penyelidikan mengenai manfaat halia untuk diabetes jenis 2 masih belum banyak dilakukan. Walau bagaimanapun, hasil beberapa kajian yang telah dijalankan menunjukkan manfaat positif rempah-rempah ini terhadap kawalan diabetes.

Kawalan Glikemik

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Planta Medica pada bulan Ogos 2012, jahe dapat meningkatkan kawalan gula darah dalam jangka panjang, terutama bagi penderita diabetes jenis 2. Di samping itu, satu lagi kajian yang dilakukan di University of Sydney, Australia, mendapati bahawa halia dari negara itu kaya dengan sebatian gingerol. Sebatian ini umumnya aktif dalam rimpang halia. Menurut pakar, sebatian gingerol dapat meningkatkan penyerapan gula darah ke dalam sel otot tanpa menggunakan insulin. Oleh itu, halia dianggap dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Rembesan Insulin

Penyelidikan ini diterbitkan di Jurnal Farmakologi Eropah pada bulan Disember 2009. Dikatakan bahawa dua ekstrak jahe yang berbeza, iaitu spissum dan ekstrak minyaknya, berinteraksi dengan reseptor serotonin dalam badan untuk membalikkan kesannya terhadap rembesan insulin. Menurut kajian, rawatan menggunakan kedua ekstrak dapat menurunkan kadar gula darah sebanyak 35%, dan meningkatkan kadar insulin sebanyak 10%.

Mencegah Perkembangan Katarak

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Molecular Vision pada bulan Ogos 2010, dos harian jahe dalam jumlah kecil dapat memperlambat perkembangan katarak. Seperti yang diketahui oleh Diabestfriends, katarak adalah salah satu komplikasi diabetes jangka panjang.

Selain itu, ternyata jahe juga mempunyai indeks glisemik yang sangat rendah. Makanan dengan indeks glisemik mengalami proses pencernaan yang perlahan di dalam badan sehingga dapat membentuk gula darah. Oleh itu, makanan dengan indeks glisemik rendah tidak mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah secara drastik.

Manfaat Kesihatan Lain

Jahe telah lama digunakan sebagai obat herbal di China, India, dan Arabia, terutama untuk mengobati pencernaan, melegakan pilek dan demam, dan menghilangkan rasa sakit. Gingerol, menjadi sebatian anti-radang yang kuat dalam halia, adalah penghilang rasa sakit yang berkesan.

Itulah sebabnya mengapa halia sering digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak pada orang yang menderita arthritis dan untuk orang yang mengalami keradangan lain. Sebenarnya, menurut beberapa pakar, halia sama berkesannya dengan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Lebih-lebih lagi, daripada ubat kimia yang mempunyai kesan sampingan tertentu, halia tidak mempunyai kesan sampingan.

Keadaan kesihatan lain yang biasanya menggunakan halia untuk melegakan gejala, seperti:

  • Bronkitis
  • Senak
  • Sakit perut
  • Cirit-birit
  • Jangkitan saluran pernafasan atas (URTI)
Baca juga: Adakah Diabetes Betul dan Kering?

Jangan Makan Halia

Walaupun halia yang dikonsumsi dalam bentuk semula jadi sangat selamat, para pakar tetap mengesyorkan agar Diabestfriend berjumpa doktor terlebih dahulu, terutama jika anda ingin mengambilnya dalam bentuk suplemen. Rundingan dengan doktor sangat penting, terutama bagi orang yang kerap menjalani rawatan diabetes.

Seperti disebutkan di atas, halia dapat mempengaruhi kadar insulin. Jadi, tumbuhan ini dapat berinteraksi dengan ubat diabetes tertentu. Sekiranya teman diabetes hanya mengambil makanan tambahan halia semasa menjalani rawatan diabetes rutin, ia boleh menyebabkan hipoglikemia.

Risiko interaksi ubat meningkat pada orang dengan diabetes jenis 2 yang juga mengambil ubat untuk keadaan lain. Sebagai contoh, menurut penyelidikan, halia juga dapat berinteraksi dengan ubat antikoagulan dan ubat tekanan darah.

Baca juga: Memeriksa Gula Darah Secara Berkala, Mengapa Anda Masih Memerlukan Ujian A1c?

Ternyata terdapat begitu banyak khasiat halia bagi penderita diabetes tipe 2. Rakan diabetes mungkin akan mula mengonsumsi halia secara berkala, untuk meningkatkan kawalan gula darah. Namun, jangan makan saja, okey? Pertama, berjumpa dengan doktor anda mengenai cara dan panduan selamat untuk memakan halia, mengikut keadaan Diabestfriends. (UH / AY)

Sumber:

Diabetes.co.uk. Halia dan Diabetes.

Jurnal Antarabangsa Perubatan Pencegahan. Kesan Anti-Oksidatif dan Anti-Radang Halia dalam Kesihatan dan Aktiviti Fizikal: Ulasan Bukti Semasa. April. 2013.

Kesihatan Setiap Hari. Potensi Kesihatan Manfaat dan Risiko Halia untuk Diabetes Jenis 2. Januari. 2018.