6 Ubat Yang Harus Anda Bawa Semasa Melancong

Pertengahan tahun sudah tiba, dan sudah jelas: ini adalah masa percutian! Percutian Eid al-Fitr, percutian promosi kelas bagi mereka yang mempunyai anak, terdapat banyak masa percutian pada pertengahan tahun ini. Untuk menjadikan percutian anda lebih menyeronokkan, ini bukan hanya mengenai penginapan, pengangkutan, dan destinasi kamu tahu yang mesti dipertimbangkan. Yup, kesihatan juga mesti ada senarai semak perjalanan Anda. Pasti tidak ada yang mahu sakit selama ini melancong Namun, seperti kata pepatah, untuk menyediakan payung sebelum hujan, ada baiknya memasukkan ubat-ubatan di dalam beg anda. Ingat, tidak semua destinasi pelancongan mempunyai kedai ubat yang mudah diakses, anda tahu! Saya pernah lupa membawa 'beg ajaib' yang mengandungi bekalan ubat saya ketika saya berada di luar bandar bertugas di pejabat, dan pada hari itu saya mengalami serangan kombo dalam bentuk sakit haid atau sakit semasa haid dan selesema teruk serta sembelit. kelewatan penerbangan membawa saya ke bandar pada pukul 11 ​​malam dan saya tidak dapat menjumpai farmasi atau kedai ubat yang masih dibuka. Saya berasa sangat menangis! Supaya pengalaman saya yang memilukan tidak berlaku kepada anda, mari kita lihat apa ubat untuk perjalanan yang mesti anda bawa berikut!

1. Pengurang demam

Demam adalah keadaan di mana terdapat peningkatan suhu badan di atas suhu normal. Paracetamol (acetaminophen) adalah ubat antipiretik pilihan pertama (atau antipiretik), biasanya pada dos 500 mg setiap 6 hingga 8 jam. Paracetamol biasanya terdapat dalam bentuk tablet atau sirap. Selain parasetamol, ibuprofen juga boleh menjadi pilihan antipiretik, terutama untuk anak-anak. Bagi kanak-kanak, dosnya berbeza-beza bergantung pada usia dan berat badan, jadi sangat disarankan untuk membaca risalah yang dilampirkan pada pakej ubat. Sekiranya demam berterusan setelah mengambil pengurang demam, anda mesti berjumpa doktor. Kerana demam yang berpanjangan kadang-kadang menjadi tanda jangkitan. Selain mengurangkan demam, parasetamol dan ibuprofen juga dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit ringan, misalnya pada sakit kepala atau sakit gigi. Ingat, kedua-dua ubat ini mesti diambil selepas makan, untuk mengurangkan kesan sampingan dari sakit perut.

2. Ubat penghilang selsema dan batuk

Jenis ubat ini biasanya dijual dalam bentuk gabungan dekongestan, antihistamin, dan antitussive atau ekspektoran. Dekongestan digunakan untuk melegakan kesesakan hidung dalam keadaan sejuk, contohnya adalah bahan yang disebut pseudoephedrine. Antihistamin biasanya ditambahkan pada ubat selsema dan batuk kerana kebanyakannya selesema dan batuk yang disebabkan oleh alahan, contohnya kerana debunga (debunga) atau perubahan cuaca. Contoh antihistamin adalah cetirizine, loratadine, atau chlorpheniramine maleate (CTM). Antitussives adalah kelas ubat yang digunakan untuk menekan refleks batuk, jadi ia sesuai digunakan jika batuk anda kering atau tidak menghasilkan kahak, misalnya dextromethorphan. Sementara ekspektoran adalah zat yang digunakan untuk batuk kahak kerana berfungsi untuk merangsang pengeluaran kahak, yang banyak digunakan misalnya glyceryl guaiacolat. Kerana bentuk kombinasi, dos penggunaan akan berbeza untuk setiap jenama ubat. Biasanya, pengeluar ubat mengatur komposisi ubat sehingga boleh diminum 2 hingga 3 kali sehari. Pastikan anda membaca keterangan ubat dengan teliti sebelum memakannya, ya! Perkara penting yang perlu diingat semasa mengambil ubat penghilang selsema dan batuk adalah kesan sampingan mengantuk yang disebabkan oleh antihistamin, antitussive, dan dekongestan yang dikandungnya. Oleh itu, anda harus berhati-hati semasa mengambil ubat ini, anda melakukan pekerjaan yang memerlukan daya tumpuan yang tinggi, seperti memandu kenderaan bermotor.

3. Multivitamin

Jadual Waktu Makanan yang padat kadang-kadang menjadikan tubuh kurang pengambilan multivitamin dari luar, terutama jika pada waktu cuti kandungan makanan yang kita makan tidak seimbang dari segi nutrisi. Multivitamin ini berbeza dalam komposisi, tetapi yang paling biasa digunakan untuk menjaga keadaan tubuh adalah vitamin C kerana sifat antioksidannya.

4. Ubat pencernaan

Salah satu aktiviti yang paling menarik semasa melancong sudah tentu pelancongan kuliner, bukan? Merasa makanan asli di kawasan ini pasti sangat menggembirakan. Tetapi kadang-kadang perut kita 'memberontak' misalnya kerana kebersihan makanan yang buruk, atau kerana jadual makan yang tidak teratur ketika bercuti.

Ubat cirit-birit

Dadah yang mengandungi karbon aktif dapat menjadi pilihan anda untuk menjangkakan berlakunya cirit-birit semasa bercuti. Karbon aktif atau attapulgite akan menyerap toksin dari saluran pencernaan dan membantu melegakan cirit-birit. Sekali lagi, dos bergantung pada setiap jenama, tetapi biasanya mengambil dua tablet selepas buang air besar. Jangan lupa untuk memperhatikan dos maksimum setiap hari pada bungkusan, OK?

Perubatan Sembelit

Sebaliknya, anda juga harus menyediakan ubat-ubatan anti-sembelit, yang sukar buang air besar. Terutama jika anda melakukan perjalanan jauh, dehidrasi adalah musuh utama yang boleh menyebabkan sembelit kerana kekurangan pengambilan cecair. Sirap yang mengandungi laktulosa boleh menjadi pilihan anda, dengan tindakannya yang akan mengurangkan konsistensi jisim najis.

Perubatan Perut

Bagi anda yang mempunyai riwayat pedih ulu hati, maka kelas ubat antasid juga harus termasuk dalam senarai ubat yang diambil semasa dalam perjalanan. Antasid berfungsi untuk meneutralkan pengeluaran asid perut yang berlebihan, dan biasanya dijual di pasaran bersama dengan magnesium trisilikat dan aluminium hidroksida. Biasanya disertai dengan bahan untuk melegakan kembung seperti polysiloxane atau simethicone.

5. Losyen atau semburan penghalau serangga

Sekiranya anda akan menghabiskan masa percutian anda di luar rumah aka luaran , ada baiknya siapkan satu perkara ini. Saya secara peribadi lebih suka penghalau serangga dari bahan semula jadi seperti minyak sitronella, minyak serai, atau lavender. Penghalau serangga harus digunakan setelah anda menggunakan losyen badan dan pelindung matahari . Kerana, Penghalau serangga kebanyakannya berfungsi dengan mengeluarkan bau yang tidak disukai oleh serangga. jadi dia mesti berada di 'lapisan luar'.

6. Ubat rutin

Sebagai tambahan kepada bekalan ubat di atas, anda juga diminta membawa bekalan untuk semua ubat biasa yang anda ambil. Sebagai contoh, jika anda kerap mengambil ubat antihipertensi, anti-diabetes, penurun kolesterol, ubat-ubatan untuk fungsi jantung, dan sebagainya. Bagi anda yang mempunyai sejarah asma dan penggunaannya penyedut, lebih baik anda bawa penyedut anda dan pastikan terdapat banyak kandungan yang ada. Sangat disyorkan untuk dilakukan pemeriksaan terlebih dahulu kepada doktor biasa anda sebelum ini melancong supaya anda mengetahui keadaan terbaik anda kemas kini dan doktor boleh membantu anda untuk isi semula stok ubat anda untuk cuti. Tidak kurang pentingnya adalah bagaimana membawa ubat ini. Anda boleh menggunakan poket kecil atau beg tangan untuk membawa barang-barang ini dan menyimpannya di dalam beg tangan anda. Sebaiknya jangan menyimpan bekalan ubat anda ke dalam beg pembawa anda sehingga anda akan lebih mudah dijangkau apabila anda memerlukannya. Saya juga menyarankan agar anda membawa salinan preskripsi ubat anda sekiranya diperlukan semasa proses pemeriksaan, misalnya di lapangan terbang. Satu perkara lagi, anda harus membawa semua ubat ini dalam bungkusan asalnya. Pertama, untuk mengelakkan kerosakan ubat kerana bekas penyimpanan yang lemah, dan kedua agar anda selalu dapat mengakses maklumat mengenai nama, dos, dan cara menggunakan setiap ubat yang biasanya disenaraikan pada bungkusan ubat. Melengkapkan barang-barang anda dengan ubat-ubatan pasti akan menjadikan pengalaman percutian anda lebih menyeronokkan. Kalaulah saya teringat untuk mengambil ubat haid, selesema teruk dan anti sembelit ketika berada di luar bandar yang bertugas! Selain membawa ubat-ubatan di atas, selalu ingat untuk membawanya dalam bungkusan yang sesuai untuk memastikannya ringkas tanpa menjejaskan keberkesanan ubat-ubatan ini. Kerana bagaimanapun, anda adalah orang yang paling mengenali badan anda . Selamat bercuti!

Senarai Ubat yang Perlu Anda Bawa Bila Melancong

1. Pengurang demam

 • Paracetamol / acetaminophen, dos biasa 500 miligram setiap 6 hingga 8 jam. Biasanya boleh didapati dalam bentuk tablet atau kaplet dan sirap.
 • Untuk kanak-kanak, ibuprofen juga boleh digunakan dengan dos yang berbeza-beza mengikut berat badan dan usia.
 • Sekiranya demam berterusan walaupun setelah mengambil parasetamol, hubungi doktor anda, kerana mungkin ada jangkitan yang menyertainya.

2. Ubat penghilang selsema dan batuk

 • Biasanya gabungan antara dekongestan (penghilang hidung tersumbat), antihistamin (antiallergik), antitussive (penghilang batuk kering) atau ekspektoran (penipis kahak).
 • Dos berbeza untuk setiap jenama ubat, boleh dibaca dalam keterangan. Biasanya 2 hingga 3 tablet sehari.
 • Komponen di atas boleh menyebabkan mengantuk, berhati-hati ketika memandu.

3. Multivitamin

 • Komposisi dapat disesuaikan dengan keperluan anda
 • Vitamin C boleh menjadi pilihan kerana fungsinya sebagai antioksidan.

4. Penghalau serangga

 • Terutama jika semasa cuti akan ada banyak aktiviti luaran , misalnya di pantai.
 • Boleh dibentuk sembur atau losyen
 • Digunakan selepas body lotion dan sunblock

5. Ubat pencernaan

  • Ubat anti-diare, seperti karbon aktif. Dos bergantung pada jenama. Diambil selepas episod buang air besar, perhatikan dos maksimum pada bungkusan.
  • Ubat anti-sembelit, misalnya sirap laktulosa. Diambil pada waktu malam sebelum tidur untuk kesan memudahkan pergerakan usus pada keesokan harinya.
  • Ubat ulser atau antasid untuk meneutralkan asid perut. Ia biasanya mengandungi kombinasi magnesium trisilikat, hidroklorida aluminium, dalam kombinasi dengan pengurang kembung seperti simethicone atau dimethylpolysiloxane. Lebih baik diminum sebelum makan

6. Ubat yang selalu dimakan

 • Dadah yang selalu anda minum setiap hari untuk keadaan tertentu
 • Contohnya, ubat antihipertensi, anti diabetes, ubat untuk jantung dan saluran darah berfungsi

Penyimpanan:

 • Simpan beg tangan (bukan di beg bagasi)
 • Bawalah dalam bungkusan asalnya
 • Bawa salinan preskripsi jika diperlukan semasa pemeriksaan imigresen