Mengatasi Kolik pada Bayi | Saya sihat

Namanya juga bayi, pasti ada masalah kesihatan yang mengganggunya. Ibu, jangan salahkan diri anda dengan segera, kerana bagaimanapun, tubuh anak kecil anda masih menyesuaikan diri dengan persekitaran.

Sistem imunnya sendiri masih tidak kuat dan organ-organnya berkembang. Jadi ini hanyalah perubahan cuaca, si kecil anda mungkin tidak merasa sihat atau tidak selesa. Jadi, apa masalah biasa yang sering mengganggu bayi?

Masalah Biasa pada Bayi

1. Kolik

Menangis adalah cara untuk bayi berkomunikasi dengan orang di sekelilingnya. Tetapi jika si kecil tiba-tiba menangis dengan kuat tanpa sebab, itu boleh menjadi kolik. Sebenarnya, masalah ini mengganggu 1 dari 5 bayi.

Kolik boleh mengganggu keselesaan Si Kecil dan Ibu. Sebabnya, tempoh ini boleh berlangsung berjam-jam dan kadang-kadang berlaku pada waktu malam. Doktor biasanya mendiagnosis anak kecil anda dengan kolik berdasarkan 3 perkara, iaitu:

  • Bayi menangis sekurang-kurangnya 3 jam sehari.
  • Tempoh ini berlangsung sekurang-kurangnya 3 hari seminggu.
  • Tempoh ini berlangsung sekurang-kurangnya 3 minggu berturut-turut.

Walaupun tidak diketahui secara pasti, para pakar memberikan beberapa teori mengenai penyebab kolik pada bayi, termasuk sistem pencernaan yang tidak matang dan asid perut, juga dikenal sebagai GERD (penyakit gastroesophageal reflux).

Mencerna makanan adalah tugas yang sukar bagi sistem pencernaan bayi anda. Akibatnya, kadang-kadang makanan bergerak terlalu cepat dan tidak dicerna dengan betul, menyebabkan sakit perut.

Sementara itu, GERD pada bayi biasanya disebabkan oleh sfinkter esofagus yang kurang berkembang. Otot ini berfungsi untuk mengelakkan asid perut mengalir ke kerongkong dan mulut. Berita baiknya adalah bahawa GERD pada bayi biasanya hilang sendiri pada usia 1 tahun.

2. Kembung

Masalah ini juga berlaku kerana sistem pencernaan bayi yang belum matang dan dia menghisap terlalu banyak udara semasa menyusu. Selain itu, kembung juga boleh berlaku disebabkan oleh corak diet anda kerana bayi anda sensitif terhadap makanan atau minuman tertentu. Kembung berlaku pada awal kelahiran bayi, tetapi biasanya akan berkurang atau bahkan mereda dengan sendirinya pada usia 4-6 bulan.

3. Selsema Batuk

Batuk selesema atau selesema sering mengganggu, terutamanya semasa cuaca sejuk. Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun berisiko lebih tinggi untuk masalah ini. Walaupun bukan masalah serius, batuk selesema dapat menyebabkan komplikasi serius, seperti radang paru-paru. Itulah sebabnya anda harus segera membawa si kecil anda ke doktor sekiranya anak kecil anda berumur di bawah 2-3 bulan, terutamanya jika anda demam tinggi.

Penjagaan Organik Terbaik untuk Anak Kecil Anda dengan Krim Gosok yang Menenangkan

Sekiranya anak anda mempunyai masalah kesihatan, berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang betul. Sepanjang tempoh pemulihan, fokuskan untuk membuat anak anda sentiasa merasa selesa di rumah dan cepat sembuh. Pastikan si kecil anda banyak berehat dan memastikan suasana rumah tenang. Jangan lupa untuk memenuhi pengambilan cecair dan nutrien.

Anda juga boleh menggunakan Buds Organics Calming Rub Cream dan mengurut badan si kecil, terutamanya jika dia mengalami kembung dan kolik. Berikan urutan lembut pada perut, bahu, punggung, dan kaki dengan kerap. Kandungan pudina dan ekstrak jahe di dalamnya akan membantu melegakan kolik, kembung, memperbaiki peredaran darah, dan melegakan batuk.

Buds Organics Calm Rubbing Cream | Saya sihat

Selain melegakan kembung, kolik, dan selesema, Buds Organics Calming Rub Cream juga berfungsi sebagai pengganti minyak telon, yang berkhasiat untuk memanaskan badan si kecil. Jadi, dia juga merasa selesa dan santai ketika cuaca sejuk atau sebelum tidur.

Dengan membawa pensijilan organik dari Ecocert (dari Perancis), Buds Organics Calming Rub Cream telah diuji secara klinikal, jadi selamat digunakan dari bayi baru lahir hingga dewasa. Produk ini sesuai untuk semua jenis kulit dan tidak akan menyebabkan kerengsaan kerana bebas dari wangian buatan dan bahan kimia berbahaya.

Manfaat lain yang tidak kurang pentingnya, Buds Organics Calming Rub Cream terdiri daripada biji bunga matahari, yang dapat mengekalkan kelembapan kulit dan kaya dengan vitamin E, lavender yang berguna untuk membunuh bakteria dan mengekalkan kulit yang sihat, dan shea butter sebagai semula jadi pelembap kulit dan antibakteria. Jadi ia bukan sahaja membantu proses pemulihan si kecil, tetapi juga menyuburkan kulit. Semoga anak anda cepat sembuh, Ibu! (AS)

Rujukan

Apa yang Harus Diharapkan: Kolik pada Bayi: Tanda, Sebab dan Petua untuk Ibu Bapa

Apa yang Harus Diharapkan: Mempunyai Bayi Gassy? Apa yang Perlu Tahu Mengenai Gejala, Penyembuhan dan Punca Gas Bayi

Apa yang Harus Diharapkan: Selesema (Virus Influenza) pada Bayi dan Kanak-kanak

Garis Kesihatan: Apa yang Harus Anda Ketahui Mengenai Selsema pada Bayi yang Baru Lahir