9 Biji-bijian untuk Menurunkan Berat Badan - guesehat.com

Dari banyak jenis diet, mungkin hanya beberapa atau hanya pada peringkat awal yang anda rasakan jika diet anda nampak berjalan lancar. Sekiranya anda sukar untuk menurunkan berat badan pada sasaran, tetapi sekurang-kurangnya anda tidak menambah berat badan. Nah, terdengar lebih positif daripada menyebutnya diet yang gagal?

Jadi, jika anda sudah merasa letih dan hampir putus asa untuk menurunkan berat badan, lebih baik ingat apa motivasi anda untuk menurunkan berat badan. Kurus adalah bonus kan? Jadi, kesihatan anda harus menjadi tujuan utama program diet anda. Ingat geng, masih banyak jalan untuk kurus! Salah satunya anda boleh mencuba cara ini seperti yang dikatakan oleh webmd.com, iaitu dengan memasukkan bijirin jenis ini dalam makanan anda.

Biji Ajaib untuk Menurunkan Berat Badan

Pelbagai jenis diet seperti diet rendah lemak, diet karbohidrat, diet protein, dan sebagainya pastinya tidak asing bagi anda yang gemar menjalani diet. Namun, tahukah anda bahawa dengan memakan beberapa jenis biji-bijian, anda dapat menurunkan berat badan. Tanpa perlu menjalani diet yang luar biasa, dengan biji-bijian ini anda dapat mengawal berat badan anda, anda tahu! Apa itu bijirin? Inilah senarai!

 • Benih Chia

  Beberapa waktu yang lalu benih jenis ini sangat digemari oleh sebilangan remaja yang ingin menurunkan berat badan. Sebabnya, menurut iklan di media, biji ini termasuk dalam makanan super (makanan super) yang mempunyai faedah yang sangat baik untuk kesihatan. Tahukah anda, hanya 1 auns atau setara dengan 2 sudu besar, biji chia ini sudah mengandungi hampir 10 gram serat. Oleh itu, biji ini sangat baik jika dimakan untuk orang yang sedang berdiet. Anda boleh mencampurkan biji ini dengan sayur-sayuran seperti salad, atau menambahkannya ke dalam minuman anda kerana ia tidak akan mengubah rasanya.

 • Nasi Liar

  Biji beras jenis ini berbeza dengan beras yang kita masak dan makan setiap hari. Namun, tidak ramai yang mengetahui bahawa beras jenis ini jauh lebih sihat dan mempunyai lebih banyak protein daripada biji-bijian beras yang lain. Selain itu, biji padi liar juga mengandung folat, magnesium, fosfor, zink, vitamin B6, dan niasin yang keduanya digunakan sebagai ubat semula jadi untuk mengawal kadar gula dalam darah.

Baca juga: Bagaimana Memotivasikan Diri Anda untuk Berjaya Diet
 • Biji Labu

  Tahukah anda, biji labu apabila dikeringkan dan diproses seperti kerepek menawarkan rasa yang tidak mengecewakan. Selain itu, biji ini kaya dengan magnesium dan mineral yang sangat berguna untuk membantu mengekalkan jantung yang sihat, menambah lebih banyak tenaga, dan menguatkan otot badan anda. Anda boleh mengambil biji ini sebagai makanan ringan atau sebagai tambahan kepada sup dan bijirin anda.

 • Biji Delima

  Biji buah ini juga dikenali sebagai aril. Mereka kaya dengan vitamin C dan antioksidan yang dapat membantu mencegah masalah penuaan kulit. Di samping itu, secawan penuh biji delima mempunyai kurang daripada 150 kalori. Jadi, biji ini sangat baik untuk dimakan sebagai makanan ringan atau dicampurkan ke dalam salad dan oatmeal.

 • Benih Gandum

  Jenis benih ini tidak diragukan lagi jumlah kalori dan faedah untuk kesihatan. Biasanya sebilangan orang akan menggunakan kuman gandum sebagai menu sarapan pagi yang dicampur dengan menu lain seperti lauk. Sebabnya, kuman gandum memang disarankan sebagai menu sarapan kerana kandungan protein, serat, dan zat besi yang banyak sangat baik untuk membantu memenuhi pemakanan harian anda.

 • Biji rami

  Sejak 9,000 tahun SM, biji rami telah disukai oleh orang ramai kerana ia dapat memberi kesan yang besar kepada kesihatan. Selain itu, jika anda tidak menyukai ikan kerana amis atau alahan, makanlah biji yang satu ini. Kerana biji rami mengandungi lemak omega 3 dan lemak sihat lain yang biasanya terdapat pada ikan. Mengenai faedahnya, tentu saja, ia tidak jauh berbeza dengan ikan, kerana dapat membantu menjaga kesihatan jantung, menurunkan tekanan darah, dan yang paling penting, kandungan serat dalam biji rami cukup tinggi. Untuk itu, campurkan biji ini dalam salad atau oatmeal sekiranya anda ingin mengawal berat badan anda dengan tepat.

 • Benih Rami Biji

  Jenis biji ini hampir serupa dengan biji rami, kerana biji rami juga merupakan sumber asid lemak omega 3 yang baik. Perbezaannya hanya pada isi. Biji rami mengandungi lebih banyak protein daripada biji rami atau biji chia. Rasa lembut dan pedas sangat sesuai untuk anda campurkan dengan hidangan sedap seperti salad.

 • Benih bunga matahari

  Mungkin anda lebih biasa dengan jenis biji ini kerana diproses menjadi kuaci. Rasa gurih memang sangat sesuai sebagai makanan ringan atau sebagai tambahan kepada jenis hidangan gurih lain seperti burger sayuran. Tahukah anda, selain rasanya yang enak, 1 ons biji bunga matahari sebenarnya mengandungi separuh jumlah vitamin dari hidangan harian anda, kaya dengan vitamin E, dan tinggi lemak sihat.

 • Bijan

  Anda juga akan mendapat biji ini dengan kerap, terutamanya jika anda gemar makanan segera seperti burger. Ternyata apabila dicampur dengan makanan rendah lemak seperti salad, biji wijen dapat memberikan lebih banyak manfaat untuk kesihatan anda. Pelbagai faedah seperti dapat membantu menurunkan kolesterol jahat kerana kandungan asid lemaknya yang tinggi, kaya dengan protein, dan tinggi serat untuk membantu program diet anda. Konsumsi biji bijan jika anda mempunyai alergi terhadap kacang, tetapi juga ingin mendapatkan khasiat dari kacang.

Baca juga: 8 Makanan yang Tidak Harus Anda Tambah ke Salad Anda

Beberapa jenis biji-bijian di atas sangat mudah didapati di pasaran, tetapi memang jenis lain seperti biji rami, biji rami, dan biji chia mungkin baru bagi anda. pasar raya atau membelinya dalam talian di talian. Mari mencubanya, geng dari sekarang! (BD / WK)