Khasiat Air untuk Wanita Hamil | Saya sihat

Minum air secukupnya semasa hamil sangat penting. Keperluan cecair anda juga akan meningkat semasa anda hamil. Jadi, anda perlu memastikan anda minum air secukupnya untuk keperluan harian badan anda.

Anda juga harus mengetahui faedah air untuk wanita hamil, dari mencegah buasir (buasir) hingga melegakan gejala kehamilan. Selain mengetahui manfaat air untuk wanita hamil, anda juga harus mengetahui jumlah air yang diperlukan oleh wanita hamil. Inilah penjelasan penuh!

Baca juga: Bergaduh dengan Suami ketika Hamil, Mempunyai Kesan pada Janin?

Kebaikan air kosong untuk wanita hamil

Mungkin anda sering tertanya-tanya, bagaimana janin dalam kandungan mendapat semua vitamin dan makanan sihat yang anda makan setiap hari? Prosesnya bermula dengan air, yang juga berfungsi untuk membantu tubuh anda menyerap nutrien penting ke dalam sel badan.

Air juga berfungsi untuk memberikan vitamin, mineral, dan hormon ke sel darah. Sel darah inilah yang kaya dengan nutrien yang akan sampai ke plasenta dan juga janin di rahim Ibu, dengan bantuan air. Inilah khasiat air untuk wanita hamil.

Pengambilan air harian yang disyorkan lebih tinggi semasa mengandung

Ibu memerlukan lebih banyak pengambilan air daripada biasa, untuk mengekalkan kelancaran sistem tubuh Ibu dan janin semasa mengandung. Walaupun keperluan air setiap wanita hamil berbeza mengikut bentuk dan ukuran badan, cadangan umum adalah sekitar 236 mililiter 8-10 kali sehari. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui keperluan air harian anda mengikut keadaan anda.

Ibu tidak perlu segera minum banyak air dalam satu masa. Cuba minum sedikit air, yang penting setiap hari keperluan dipenuhi. Pastikan anda minum air sebelum, semasa, dan selepas aktiviti, terutama ketika anda berada di luar rumah.

Sekiranya anda merasa dahaga, ini adalah tanda bahawa badan anda akan mengalami dehidrasi. Jadi, anda harus minum ketika anda merasa dahaga. Lalu, bagaimana anda tahu bahawa pengambilan air anda mencukupi? Sekiranya anda kerap membuang air kecil dan warna air kencing anda pucat atau jernih, ini bermakna keperluan cecair anda telah terpenuhi.

Baca juga: Keadaan Biasa yang Dialami dalam Trimester 3 & Cara Mengatasinya

Air Boleh Membantu Mencegah Jangkitan Saluran Kencing, Sembelit, dan Buasir

Semasa mengandung, anda tidak hanya makan dan minum untuk dua orang (untuk diri sendiri dan bayi anda), tetapi anda juga mengeluarkan najis dari dua orang. Ini bermaksud, akan ada lebih banyak kotoran yang perlu dibuang.

Air membantu melarutkan sisa dan kekotoran ini, dan membantu membuangnya dari buah pinggang. Minum air secukupnya juga menjadikan air kencing cair, sehingga mencegah jangkitan saluran kencing atau jangkitan buah pinggang.

Minum air secukupnya juga membantu memudahkan pergerakan usus. Ini penting, kerana sembelit adalah masalah biasa yang dialami oleh banyak wanita hamil. Sembelit boleh menyebabkan buasir.

Air Boleh Meringankan Keletihan, Pusing, Panas dan Bengkak pada Wanita Hamil

Mungkin anda menyedari bahawa ketika anda hamil, anda sering terlalu panas. Memang benar, keadaan ini dialami oleh banyak wanita hamil. Nah, minum air secukupnya semasa mengandung dapat menyejukkan badan, sehingga dapat mengelakkan keadaan ini.

Melegakan keletihan juga merupakan kebaikan air untuk ibu hamil. Tidak minum air yang mencukupi boleh menyebabkan dehidrasi dan keletihan. Dehidrasi juga boleh menyebabkan sakit kepala. Jadi, dengan minum air secukupnya, anda dapat mengelakkan masalah kehamilan ini.

Minum air secukupnya juga dapat membantu membuang natrium berlebihan dari badan. Ini dapat melegakan bengkak di kaki atau pergelangan kaki. Keadaan ini juga sering dialami oleh wanita hamil. (UH)

Baca juga: 5 Jenis Sukan yang Selamat untuk Wanita Hamil pada Trimester Ketiga

Rujukan

Apa Yang Harapkan. Adakah Anda Minum Air Yang Cukup Semasa Kehamilan ?. Oktober 2019.

Hello Ibu. Air Mineral dan Kehamilan. Ogos 2019.