Lakukan 5 Cara Menyembuhkan Asma Di Sini!

Sebilangan daripada anda mungkin mengalami masalah pernafasan seperti asma. Asma adalah penyakit paru-paru jangka panjang yang boleh menyebabkan penderita mengalami sesak nafas. Selain itu, asma biasanya disertai sakit dada, batuk, alergi, dan menggigil. Gejala-gejala ini pastinya menjadikan penghidapnya tidak selesa. Tetapi sayangnya, hingga kini masih belum ada ubat dan cara untuk menyembuhkan asma yang berkesan untuk mengatasinya sepenuhnya. Cara yang boleh dilakukan untuk menyembuhkan asma adalah dengan mengawalnya agar tidak berulang. Anda harus mengelakkan faktor yang boleh menjadi penyebab asma. Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sekiranya anda menghidap asma.

  1. Elakkan penyebab asma

Setelah berjumpa doktor dan didiagnosis positif asma, mereka biasanya akan diberitahu apa penyebabnya. Setiap penderita mempunyai pelbagai penyebab asma, seperti udara sejuk, cuaca terlalu panas, debu, asap rokok, atau keletihan fizikal. Sekiranya anda sudah mengetahui punca asma anda, elakkan. Sentiasa memakai jaket jika pencetus asma anda adalah udara sejuk. Sebaliknya, jika udara panas adalah penyebabnya, pasang penyaman udara atau atur peredaran udara di rumah anda. Anda perlu menjaga kebersihan rumah dan tempat kerja serta bebas dari habuk. Perhatikan juga aktiviti harian anda agar badan tidak menjadi terlalu letih. Lakukan langkah pertama ini untuk mengelakkan anda daripada mengalami sesak nafas yang menjengkelkan yang disebabkan oleh asma.

  1. Sediakan ubat asma dan alat bantu mengikut preskripsi doktor

Pesakit akan diberi preskripsi oleh doktor sekiranya asma mereka berulang. Resep ubat asma dari doktor biasanya terdiri daripada pil atau tablet yang mesti diambil secara langsung atau boleh juga dihirup. Anda perlu mengikuti nasihat doktor. Sekiranya anda perlu minum ubat asma 2 atau 3 kali sehari atau sehingga habis, lakukan. Penyedut juga sangat penting untuk dibawa ke mana sahaja anda berada jika anda menghidap asma. Alat sedut ini adalah pertolongan cemas apabila anda mengalami sesak nafas. Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan arahan mengenai cara menggunakan dan menggunakan alat sedut anda. Satu perkara penting yang juga perlu dipertimbangkan adalah jangan mudah panik ketika mengalami sesak nafas. Panik sebenarnya boleh menyebabkan sesak nafas yang berlaku.

Baca juga: Petua Memilih Ubat Batuk

  1. Catat simptom asma anda

Sebagai penghidap asma, anda juga perlu memperhatikan gejala yang timbul ketika asma mengembang. Catatan ini akan berguna bagi doktor untuk menentukan terapi dan cara menyembuhkan asma anda. Segera perhatikan jika anda mempunyai simptom atau asma yang berulang lebih dari 2 kali seminggu. Perhatikan juga ketika asma anda biasanya berulang. Lebih mudah bagi doktor anda untuk menilai punca asma anda.

  1. menggunakan Meter Aliran Puncak

Peak flow meter adalah alat elektronik yang dapat menilai tahap asma anda. Ia juga boleh memberi amaran kepada anda tentang kemungkinan sesak nafas sebelum gejala muncul. Apabila seseorang didiagnosis menghidap asma untuk pertama kalinya, biasanya doktor akan memberi atau menetapkan alat ini supaya pesakit dapat mengawal asma sendiri. Anda hanya perlu meletupkannya, dan meter aliran puncak akan menunjukkan prestasi paru-paru anda. Alat ini juga akan menunjukkan skor yang dapat digunakan untuk menentukan dos ubat asma yang anda perlukan.

  1. Adakah pemeriksaan kesihatan

Semasa pertama kali anda didiagnosis menghidap asma, anda dinasihatkan untuk melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda setiap 2 hingga 6 minggu. Semasa pemeriksaan ini, doktor akan mengetahui perkembangan keadaan anda sehingga masa kawalan selanjutnya dapat dikurangkan. Maklumat yang diperoleh doktor semasa pemeriksaan juga akan mempengaruhi pentadbiran ubat asma yang anda perlukan. Harap maklum, walaupun anda telah melakukan 5 cara untuk menyembuhkan dan mencegah asma di atas, ini tidak bermaksud asma tidak akan berulang. Selalu lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda sekiranya asma anda masih berulang dan perhatikan ubat asma yang diberikan agar tidak memburukkan lagi keadaan badan anda.