Ciri-ciri Menipu Emosi

Geng Sehat adakah anda tahu bahawa pasangan boleh menipu tanpa melakukan hubungan seksual dengan orang lain? Ya, ia disebut kecurangan emosi. Tidak seperti kecurangan fizikal, kecurangan emosi tidak boleh disalahkan kerana alkohol atau kesalahan biasa.

Sebabnya, seseorang tidak dapat secara langsung menjalin hubungan emosional dengan orang lain dalam masa yang singkat. Tidak ada definisi untuk kecurangan emosi. Walau bagaimanapun, pakar membahagikan kecurangan emosi kepada tiga komponen.

Ketiga-tiga komponen yang dimaksudkan adalah hubungan emosi, kerahsiaan, dan erotisme. Ketiga-tiga perkara ini berbeza dengan persahabatan. Contohnya, jika Gang Sihat bermula berbual secara berkala dengan rakan sekerja (hubungan emosi) dan tidak mahu pasangan anda tahu (kerahsiaan), dan mempunyai pemikiran ingin menciumnya (erotisme), maka sangat mungkin bahawa Geng Sihat mempunyai hubungan emosi.

Sayangnya, sekarang ini lebih mudah melakukan hubungan emosional, kerana setiap orang dapat mengakses telefon bimbit dan media sosial 24 jam sehari. Jadi, bagaimana anda tahu jika pasangan anda mempunyai hubungan emosi? Berikut adalah tanda-tanda bahawa pasangan anda mempunyai hubungan emosi.

Baca juga: Rasa rendah diri, Sebab Menipu Lelaki

Ciri-ciri Pasangan Menipu Emosi

Berikut adalah beberapa tanda pasangan curang emosi yang perlu anda perhatikan:

1. Pasangan anda tidak selesa apabila anda melihat telefon bimbit mereka

Sekiranya pasangan anda tiba-tiba menjauhkan diri dari anda semasa menggunakan telefon bimbitnya, atau jika dia marah ketika anda melihat telefon bimbitnya, kemungkinan besar dia menyembunyikan sesuatu.

Peningkatan penggunaan telefon bimbit, seperti berbual dan media sosial, juga boleh menjadi alasan anda untuk mengesyaki pasangan anda mempunyai hubungan emosi. Sekiranya tiba-tiba pasangan anda mula menyembunyikan telefon bimbit anda dan membawanya ke bilik mandi, maka anda pasti curiga.

2. Perubahan Sikap Pasangan

Sebarang perubahan dalam sikap pasangan harus selalu diselidiki. Termasuk jika dia bermula lebih kerap di talian di Facebook, atau jika dia tiba-tiba mahu pergi ke tempat sendirian, tidak ditemani oleh anda. Memang, perubahan sikap yang jelas tidak semestinya pasangan anda mempunyai hubungan emosi. Tetapi dia boleh menyembunyikan sesuatu.

3. Pasangan lebih tenang

Dalam hubungan yang sihat, komunikasi terbuka adalah penting, walaupun topiknya tidak begitu penting. Oleh itu, jika pasangan anda tiba-tiba berhenti berkongsi cerita, anda perlu mengesyaki bahawa dia curang secara emosional.

Sekiranya pasangan anda tiba-tiba menjadi pasif dan menjawab soalan anda dengan jawapan pendek, maka anda mungkin mengesyaki bahawa dia mempunyai hubungan emosi.

Ada kemungkinan pasangan anda mengelakkan anda kerana dia menyedari bahawa dia melakukan sesuatu yang salah. Atau mungkin dia lebih suka berkomunikasi dengan pasangannya yang curang emosional.

Sudah tentu, ada kemungkinan alasan pasangan anda lebih pendiam dan pasif adalah bekerja atau perkara lain. Oleh itu, anda harus mengetahui, untuk memastikan perubahan sikap adalah akibat kecurangan emosi.

4. Anda merasakan bahawa anda bukan lagi keutamaan untuk pasangan anda

Tidak seperti hubungan fizikal spontan, hubungan emosi memerlukan masa dan tenaga di kedua-dua belah pihak. Oleh itu, jika anda mula merasa seperti anda tidak mengutamakan pasangan anda, mungkin dia mempunyai pasangan lain yang dia utamakan.

Contohnya, jika anda berjalan sendiri dan pasangan anda tidak berkonsentrasi atau fokus pada telefon bimbit mereka, maka itu adalah masalah. Anda harus mengesyaki dia mempunyai hubungan emosi.

Di samping itu, jika pasangan anda mula mempunyai kebiasaan membatalkan rancangan dengan anda, maka ini juga boleh menjadi tanda kecurangan emosi.

5. Pasangan tidak berminat melakukan hubungan seks

Adakah pasangan tidak pernah menunjukkan permulaan untuk melakukan hubungan seks? Atau adakah dia kelihatan tidak sengaja dan menghadapi masalah untuk berkonsentrasi semasa melakukan hubungan seks? Sekiranya demikian, anda harus mengesyaki bahawa dia mempunyai hubungan emosi.

Melakukan hubungan seks, mencium, berpegangan tangan, dan keintiman fizikal adalah aktiviti penting dalam hubungan anda dengan pasangan anda. Oleh itu, jika terdapat perubahan dalam aktiviti ini, maka anda boleh mengesyaki bahawa pasangan anda mempunyai hubungan emosi.

Baca juga: Lelaki terdedah kepada kecurangan ketika isterinya hamil, betul-betul?

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengesyaki pasangan anda mempunyai hubungan emosi?

Adakah pasangan anda mempunyai tanda-tanda hubungan emosi di atas? Sekiranya ya, maka apa yang harus anda lakukan? Bagi kebanyakan orang, perkara pertama yang harus dilakukan adalah bertindak seperti detektif.

Namun, anda harus mengelakkan menuduh pasangan anda secara langsung. Menurut pakar, anda harus bersikap ingin tahu dan mula berkomunikasi dengan mengemukakan soalan mengenai hubungan anda.

Contoh soalan seperti itu:

  • 'Bagaimana perasaan anda tentang hubungan kami? Adakah awak gembira?'
  • 'Adakah anda merasa ada sesuatu yang hilang atau ada yang tidak betul di antara kami?

Sekiranya pasangan anda mengatakan bahawa semuanya baik-baik saja dan mereka gembira, tetapi anda masih bimbang, cuba hubungi ahli terapi hubungan. Dengan cara itu, anda dan pasangan dapat menyelesaikan masalah tersebut. (UH)

Baca juga: Adakah Anda Pernah Ditipu? Lakukan Ini untuk Bergerak Dengan Pantas!

Sumber:

Kesihatan wanita. Bagaimana Tepat Mengetahui Jika Pasangan Anda Bercinta Secara Emosional Dengan Anda. Mungkin. 2019.