Sakit Tekak semasa Menyusui - Saya Sihat

Sakit tekak boleh dialami oleh sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa, walaupun pada ibu yang sedang menyusukan bayi. Namun, ibu yang sedang menyusui mungkin risau, adakah ubat-ubatan yang diambilnya selamat untuk ibu menyusu? Ayuh, cari tahu bagaimana mengatasi sakit tekak semasa menyusu yang selamat, Ibu!

Simptom dan Punca Sakit Tekak

Ibu yang mengalami sakit tekak secara amnya akan mengalami gejala kesakitan ketika menelan, amandel yang membesar, sakit kepala, demam atau menggigil, sakit, suara berubah menjadi serak, atau bersin.

Walaupun simptomnya mengganggu, dalam kebanyakan kes, sakit tekak tidak berbahaya atau ringan. Doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan fizikal, tekak, dan hidung. Di samping itu, ia juga dapat dilihat jika anda mengalami pembengkakan pada kelenjar, seperti leher atau kawasan di sekitar rahang.

Biasanya, sakit tekak berlaku kerana keradangan dan mempunyai pelbagai kemungkinan penyebabnya. Selain disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria, sakit tekak juga disebabkan oleh alergi, Penyakit Gastroesophageal Reflux (GERD) atau penyakit asid perut, dan otot tekak yang tegang.

main_signs_of_throat_inflammation

Bagaimana Merawat Sakit Tenggorokan Semasa Menyusu?

Sebelum mengambil ubat, anda boleh melegakan gejala sakit tekak semasa menyusu secara semula jadi dengan minum banyak air suam, mengurangkan makanan berminyak atau pedas, meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan, terutama yang kaya dengan vitamin C, dan mendapat rehat yang cukup.

Ibu juga dapat memanfaatkan bahan-bahan semula jadi, mulai dari garam, lemon, hingga madu untuk melegakan sakit tekak ketika menyusu. Berikut adalah beberapa bahan semula jadi yang boleh anda cuba melegakan sakit tekak:

  • Air garam. Garam mempunyai sifat antiseptik untuk melegakan sakit tekak. Ibu hanya melarutkan 2 sudu teh garam dalam secawan air panas. Selepas itu, berkumurlah.
  • Penyelesaian air lemon dan madu. Perah 1 lemon dalam segelas air suam dan campurkan 2 sudu teh madu. Ibu boleh meminumnya sedikit demi sedikit.
  • Penyelesaian air dan cuka sari apel. Campurkan 2 sudu cuka sari apel dalam segelas air. Setelah larut, anda boleh menggunakannya untuk membilas mulut dan melakukannya dengan kerap.

Sekiranya mencuba kaedah di atas tidak melegakan sakit tekak anda, berjumpa doktor dengan segera. Selain itu, jika anda mengalami simptom-simptom yang merisaukan, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan segera.

Semasa berunding dengan doktor anda, jangan lupa mengatakan bahawa anda menyusu. Jadi, doktor boleh memberikan ubat yang selamat, tidak menjejaskan bekalan susu ibu, dan mencegah risiko tertentu.

Rawatan sakit tekak bergantung kepada keparahannya. Doktor akan memberi anda ubat penahan sakit tekak dalam bentuk semburan, parasetamol atau ibuprofen, untuk ubat batuk.

Untuk mengelakkan kemungkinan anak anda dijangkiti penyakit ini, cubalah selalu mencuci tangan anda sekerap mungkin, tutup mulut anda ketika anda batuk atau bersin, dan gunakan topeng semasa menyusui si kecil.

Sekarang, anda tahu lebih banyak mengenai bagaimana mengatasi sakit tekak semasa menyusu, bukan? Oh ya, jika anda ingin meminta nasihat, berkongsi pengalaman, atau meminta ibu lain yang berkaitan dengan penyusuan atau keadaan kesihatan, anda boleh menggunakan ciri Forum dalam aplikasi Rakan Hamil. Mari cuba ciri sekarang Ibu! (AS)

Sumber:

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2018. Tekak Sakit Semasa Menyusui - Rawatan dan Langkah berjaga-jaga .

Hidup bersemangat. 2017. Rawatan Sakit Tenggorokan yang teruk semasa menyusu .

Persimpangan Ibu. 2019. Cara Mengatasi Kerongkong Siang Semasa Menyusu .