Ciri-ciri Orang Kreatif | saya sihat

Mempunyai minda kreatif mendorong seseorang melakukan perkara baru yang menggembirakan. Lalu, adakah kreativiti ada sejak lahir atau boleh dibina seiring dengan usia? Apakah ciri-ciri orang kreatif?

Ahli psikologi Mihaly Csikszentmihalyi mengatakan dalam bukunya "Kreativiti: Karya dan Kehidupan 91 Orang Yang Berpengaruh", orang kreatif mempunyai 10 sifat antitesis atau berlawanan yang saling berinteraksi dengan cara yang kompleks. Mempraktikkan sifat-sifat ini dalam kehidupan seharian dapat membantu membina kreativiti Gang Sihat.

Apakah ciri-ciri orang kreatif? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Cemas di Pagi? Inilah Cara Mengatasinya!

Ciri-ciri Orang Kreatif Menurut Ahli Psikologi

Menurut ahli psikologi, berikut adalah ciri-ciri orang kreatif:

1. Bertenaga dan Fokus

Orang kreatif cenderung mempunyai banyak tenaga, baik secara fizikal dan mental. Mereka boleh menghabiskan berjam-jam bekerja pada satu pekerjaan yang menarik minat mereka, tetapi tetap bersemangat sepanjang masa.

Mempunyai minda kreatif tidak bermaksud anda harus selalu melakukan karya kreatif atau seni. Ciri-ciri orang kreatif dan artistik adalah orang yang dapat membayangkan dan mempunyai rasa ingin tahu.

2. Pintar dan Naif

Orang kreatif umumnya pintar. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa mempunyai GI yang sangat tinggi tidak selalu dikaitkan dengan tahap kreativiti yang tinggi, kerana sifat keperibadian juga merupakan faktor penting.

3. Suka Main dan Berdisiplin

Sifat suka bermain atau suka bermain adalah salah satu ciri orang kreatif. Walau bagaimanapun, sifat ini biasanya disertai dengan sifat yang bertentangan: kegigihan atau kegigihan. Semasa mengerjakan projek, orang kreatif cenderung gigih dan tekad. Mereka boleh bekerja berjam-jam, malah berjaga sehingga mereka berpuas hati dengan hasil kerja mereka. Orang kreatif percaya bahawa kreativiti memerlukan gabungan kerja keras dan melakukan perkara yang menyeronokkan.

4. Realistik dan Imaginatif

Orang kreatif suka melamun dan membayangkan kemungkinan dan keajaiban dunia. Mereka dapat membenamkan diri dalam khayalan dan fantasi, tetapi cukup bertekad untuk mengubah imaginasi mereka menjadi kenyataan. Orang kreatif sering disebut sebagai pemimpi, tetapi itu tidak bermakna mereka hanya hidup dalam khayalan.

Salah satu ciri orang kreatif ialah mereka dapat menghasilkan penyelesaian imaginatif untuk masalah sebenar. Walaupun orang lain mungkin menganggap idea-idea ini hanya khayalan atau tidak relevan, orang kreatif mencari cara untuk mengubah idea-idea itu menjadi kenyataan.

Baca juga: Petua Mengelakkan Tekanan untuk Ibu Multirole

5. Extrovert dan Introvert

Menurut pakar, kreativiti memerlukan gabungan keperibadian ekstrovert dan introvert. Orang kreatif boleh bersosial, tetapi pendiam. Berinteraksi dengan orang lain dapat menimbulkan inspirasi dan idea, maka sifat pendiam atau pendiam menjadikan orang kreatif masa untuk meneroka idea dan inspirasi ini.

6. Bangga dan Merendah diri

Orang kreatif bangga dengan pencapaiannya, tetapi juga mempunyai harga diri yang rendah. Salah satu ciri seseorang yang kreatif ialah menghormati orang lain yang bekerja dalam bidang yang sama dan menyedari pengaruh inovasi sebelumnya terhadap hasil kerja mereka. Mereka mungkin menganggap pekerjaan mereka lebih baik daripada yang lain, tetapi mereka tidak memfokuskannya.

7. maskulin dan feminin

Pakar percaya bahawa orang kreatif menolak, sekurang-kurangnya sampai tahap tertentu, stereotaip dan peranan gender yang kaku yang secara umum dikenakan dalam kehidupan sosial. Wanita kreatif cenderung lebih dominan daripada wanita lain, sementara lelaki kreatif cenderung kurang agresif dan lebih sensitif daripada lelaki lain.

8. Konservatif dan Pemberontak

Salah satu ciri orang kreatif adalah berfikir 'di luar kotak'. Tidak jarang mereka dianggap sedikit memberontak. Menurut pakar, kreativiti memerlukan seseorang untuk menjadi tradisional, tetapi juga merosakkan.

Ini bermaksud mereka dapat menghargai dan bahkan menerima masa lalu sebagai sumber pengetahuan, sementara juga mencari jalan yang lebih baik dan mencipta penyelesaian baru. Orang kreatif boleh menjadi konservatif, tetapi mereka memahami bahawa inovasi kadang-kadang memerlukan keberanian untuk mengambil risiko.

9. Hasrat dan Objektif

Orang kreatif tidak hanya menikmati pekerjaan mereka, tetapi mereka bersemangat dan bersemangat untuk melakukan apa yang mereka sukai. Namun, hanya bersemangat dan bersemangat tidak cukup untuk menghasilkan karya yang baik.

Sebagai contoh, bayangkan jika seorang penulis sangat menyukai penulisan mereka sehingga mereka tidak mahu mengubah (menyunting) satu ayat. Salah satu ciri orang kreatif ialah mereka dapat menikmati pekerjaan, tetapi juga memeriksanya secara kritis.

10. Sensitif dan Bahagia

Menurut pakar, orang kreatif cenderung lebih terbuka dan peka. Kedua-dua ciri ini boleh memberi kesan positif dan negatif. Kelakuan ingin mencipta sesuatu, mencari idea baru, dan mengambil risiko, sering mendapat kritikan dan ejekan.

Ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mental, jika seseorang tidak cukup kuat untuk menghadapinya. Oleh itu, orang kreatif juga cenderung mempunyai sifat gembira dan selalu berfikiran positif. (UH)

Baca juga: Tekanan yang teruk? Kemungkinan anda Memerlukan Detox Digital!

Sumber:

Fikiran Sangat Baik. Tanda Minda Kreatif. Mac 2021.

Lifehacks. Tanda Menarik Anda Orang yang Sangat Kreatif (Dan Anda Mungkin Belum Mengetahui).


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found