Perubatan Insomnia | saya sihat

Kesukaran tidur atau insomnia adalah gangguan tidur yang sering dialami oleh kanak-kanak, remaja, pelajar, pekerja, dan juga orang tua. Keadaan ini akan membuatkan kita menjadi pemarah di atas katil, kemudian bermain alat, snek pada waktu malam, dan ketika anda bangun, badan anda tidak sihat dan mempunyai stamina. Tidak jarang, insomnia berakhir dengan pil tidur.

Insomnia boleh membawa kesan kesihatan jangka panjang yang serius. Bagaimana mengatasi insomnia?

Baca juga: Insomnia, Doktor Apa yang Harus Anda Pergi?

Mengapa Kita Perlu Tidur Yang Cukup?

Tidur adalah sebahagian daripada aktiviti manusia selama hidup, bahkan menghabiskan sebagian besar waktu, rata-rata seperempat hingga sepertiga waktu dalam sehari digunakan untuk tidur. Beberapa faedah tidur untuk badan adalah seperti berikut.

  • Menjana semula sel badan baru.
  • Membaiki sel badan yang rosak (mekanisme penyembuhan diri).
  • Rehatkan organ badan setelah seharian melakukan aktiviti.
  • Mengekalkan keseimbangan metabolisme badan.

Oleh itu, tidur bukan sekadar aktiviti santai yang cenderung tidak membawa faedah, tetapi keperluan asas manusia yang mesti dipenuhi. Sekiranya tidur anda terganggu, maka bersiaplah untuk keadaan kesihatan terjejas.

Baca juga: Kebiasaan Ini Membuat Anda Tidak Boleh Tidur, Anda Tahu!

Kesan dan Cara Mengatasi Insomnia

Hampir setiap orang mengalami gangguan tidur. Insomnia atau insomnia adalah gangguan tidur yang paling biasa. Orang yang mengalami insomnia cenderung menunjukkan tanda-tanda seperti: penurunan produktiviti, mudah letih, stres, tidak stabil secara emosi, kurang yakin diri, suka ceroboh, dan terlalu impulsif terhadap sesuatu. Dalam jangka masa panjang, ia boleh mempengaruhi keadaan kesihatan badan, iaitu gangguan pencernaan, kardiovaskular, dan sistem ketahanan badan.

Gejala ini menjadikan insomnia tidak selesa semasa melakukan aktiviti seharian, sehingga akhirnya mereka memutuskan untuk menggunakan pil tidur untuk merawat insomnia.

Lalu, adakah penggunaan pil tidur selamat untuk tubuh? Apa-apa pil tidur yang diambil mestilah di bawah pengawasan doktor, jadi penggunaannya mesti berdasarkan preskripsi doktor. Ini untuk mengurangkan kesan sampingan yang boleh timbul dan mengelakkan ketergantungan pada pil tidur.

Pemberian pil tidur akan ditentukan oleh doktor berdasarkan tahap keparahan gangguan tidur yang dialami. Jadi, anda tidak boleh mengambil pil tidur secara sembarangan, terutamanya tanpa preskripsi dari doktor.

Baca juga: Kurang tidur boleh merosakkan sistem imun, anda tahu?

Berikut adalah beberapa jenis pil tidur yang biasanya diresepkan oleh doktor:

1. Benzodiazepin

Ubat tidur yang tergolong dalam kumpulan ini adalah triazolam (separuh hayat ubat 20 jam). Perbezaan dalam separuh hayat ini menunjukkan bahawa ubat triazolam berkesan dalam mengatasi kesukaran memulakan tidur. Sementara itu, untuk mengatasi aduan kerap bangun pagi, ubat dengan jangka hayat 10-20 jam akan lebih berkesan.

Ubat tidur kelas benzodiazepin mengandungi ubat penenang (penenang), jadi penggunaannya mesti diresepkan oleh doktor. Secara amnya, kesan sampingan yang boleh timbul dari penggunaan pil tidur ini adalah: mengantuk yang teruk, pening, sakit kepala, mulut kering dan rasa pahit pada lidah.

Kesan sampingan lain yang perlu diperhatikan adalah melepak, iaitu kesan yang timbul akibat pengumpulan sisa metabolit aktif ubat, seperti mual, sakit kepala, dan suf (butek). Hati-hati, keadaan ini boleh mencetuskan kemalangan pada penunggang motosikal.

Pengguna ubat ini juga mengalami gejala paradoks, seperti mudah gelisah, mudah marah, mudah terangsang, dan mengalami sawan. Belum lagi ketergantungan ubat-ubatan yang dipicu oleh keadaan berpantang, seperti mimpi buruk yang kerap, perasaan ketakutan dan kegelisahan muncul, dan tubuh mengalami ketegangan yang hebat.

2. Bukan Benzodiazepin

Ubat tidur bukan benzodiazepin boleh digunakan untuk terapi insomnia jangka pendek. Kewujudan ubat ini sebagai alternatif yang baik untuk menggantikan kelas ubat tidur benzodiazepin. Dengan kecekapan ubat yang sama, kelas ubat non-benzodiazepin mempunyai risiko kesan sampingan yang lebih rendah berbanding dengan kelas ubat tidur bendoziazepin.

Kelebihan pil tidur bukan benzodiazepin adalah kerana mereka mempunyai waktu hayat yang lebih pendek, menjadikannya kurang mengantuk pada siang hari. Selain itu, ubat jenis ini kurang mengganggu kitaran tidur insomnia biasa daripada pengguna ubat tidur benzodiazepin. Beberapa pil tidur yang tergolong dalam kumpulan ini adalah zolpidem, zaleplon, eszopiclone, dan ramelteon.

Baca juga: Jangan Fikirkan Kekacauan, Kurang Tidur Boleh Merosakkan Otak!

Penyembuhan Insomnia Semula jadi

Ramai orang masih tidak menyedari bahawa gangguan tidur tidak selalu dirawat dengan pil tidur. Setelah mengetahui kesan sampingan dan pergantungan pada penggunaan pil tidur, tidak ada salahnya jika anda mencuba terapi tanpa pil tidur. Anda boleh mencuba beberapa terapi semula jadi berikut untuk merawat gangguan tidur.

Sebelum memilih pil tidur, cubalah mengatasi insomnia dengan terapi semula jadi ini.

1. Herba

Beberapa tumbuhan herba yang diformulasikan untuk mengatasi gangguan tidur adalah lenglengan, gotu kola, dan pala. Ramuan ini telah digunakan sebagai pil tidur dan terkenal untuk merawat insomnia dan mengawal tekanan. Ramuan tiga jenis tumbuhan ini juga telah diuji secara klinikal untuk kesannya yang santai dan telah digunakan di klinik Hortus Medicus Saintification sebagai anti-insomnia.

2. Teh daun gaharu

Teh daun ini sangat digemari oleh masyarakat, terutama Kabupaten Bangka Tengah. Selama beberapa generasi, teh daun gaharu telah banyak digunakan untuk menghilangkan keletihan kerana gangguan tidur ringan.

Penyelidikan yang dilakukan oleh Kamaludin et al. pada tahun 2017 juga membuktikan bahawa teh daun gaharu dapat memperbaiki corak tidur, meningkatkan kualiti tidur menjadi lebih selesa dan tenang, dan badan terasa lebih segar ketika bangun pagi.

3. Sayang

Terkenal dengan banyak khasiatnya, madu juga dapat digunakan sebagai terapi untuk gangguan tidur. Kandungan triptofan dalam madu dapat membantu proses mensintesis hormon melatonin yang dapat meningkatkan kualiti tidur. Menurut Ferdian et al. (2015), memberi madu satu jam sebelum tidur dapat mencegah kesulitan tidur, sehingga kualiti tidur menjadi lebih baik.

Jadi, penggunaan pil tidur boleh dimakan sekiranya terapi semula jadi tidak dapat mengatasi insomnia anda. Sekiranya kesan gangguan tidur anda teruk, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan terapi perubatan yang betul.

Baca juga: Kekurangan Tidur Boleh Mencetuskan 5 Penyakit Ini


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found