Antibiotik Semula jadi - Saya Sihat

Menurut penyelidikan, terdapat beberapa sebatian semula jadi dalam tumbuhan atau ramuan yang mengandungi bahan antibakteria, sehingga dapat digunakan sebagai antibiotik. Namun, antibiotik semula jadi mana yang selamat diambil?

Sejak zaman kuno, antibiotik dalam bentuk pil atau kapsul telah membantu merawat penyakit dan keadaan yang berbahaya bagi tubuh. Walau bagaimanapun, banyak orang lebih suka antibiotik semula jadi.

Menurut penyelidikan, 1 dari 10 orang mengalami kesan sampingan pencernaan setelah mengambil antibiotik. Sementara itu, 1 dari setiap 15 orang mempunyai alergi terhadap ubat antibiotik.

Baiklah, dalam artikel ini, kita akan menerangkan mengenai antibiotik semula jadi yang selamat untuk dimakan, dan juga risikonya.

Baca juga: 5 Fakta mengenai Rawatan Pneumonia

6 Antibiotik Semula jadi yang senang dicari

Sehingga kini, penyelidik masih membahaskan keselamatan dan keberkesanan antibiotik semula jadi. Walaupun sejak zaman kuno orang menggunakan antibiotik semula jadi untuk merawat pelbagai masalah kesihatan, kebanyakan ubat semula jadi ini belum dipelajari untuk keselamatan.

Namun, beberapa kajian dan tinjauan yang dilakukan sehingga kini menunjukkan hasil yang menjanjikan. Berikut adalah antibiotik semula jadi yang telah banyak diteliti untuk keselamatan:

1. Bawang putih

Sejak zaman kuno, bawang putih terkenal dengan khasiatnya untuk mencegah dan membantu merawat sejumlah penyakit. Penyelidikan mendapati bahawa bawang putih boleh menjadi rawatan yang berkesan untuk jangkitan bakteria, termasuk: Salmonella dan E coli.

Bawang putih juga sering digunakan untuk merawat TB yang tahan dadah. Inilah sebabnya mengapa bawang putih dianggap sebagai salah satu antibiotik semula jadi yang cukup selamat dan berkesan.

2. Sayang

Sejak zaman dahulu lagi, madu telah digunakan untuk membantu menyembuhkan luka dan mencegah luka daripada dijangkiti. Pakar mendapati bahawa madu dapat membantu merawat luka kronik, luka bakar, bisul, dan banyak lagi.

Kesan antibakteria madu berasal dari kandungan hidrogen peroksida. Penyelidikan menunjukkan bahawa madu dapat merawat luka yang dijangkiti Staphylococcus aureus yang tahan methicillin (MRSA).

3. Halia

Pakar juga menganggap halia sebagai antibiotik semula jadi yang cukup selamat dan berkesan. Beberapa kajian menunjukkan keupayaan ginger untuk melawan banyak bakteria. Pakar juga mengatakan bahawa halia dapat melegakan loya dan menurunkan kadar gula dalam darah.

4. Goldenseal

Goldenseal adalah tumbuhan yang biasanya dimakan dalam bentuk teh atau kapsul untuk merawat masalah pernafasan dan pencernaan. Walau bagaimanapun, goldenseal juga dapat melawan bakteria dan jangkitan saluran kencing.

Di samping itu, penyelidikan juga menunjukkan bahawa goldenseal dapat membantu merawat jangkitan kulit. Walau bagaimanapun, jika anda mengambil ubat tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin mengambil goldenseal, kerana dalam bentuk suplemen, tanaman ini boleh mengganggu kerja ubat tersebut.

Goldenseal mengandungi berberine, yang merupakan sebatian antibiotik semula jadi yang penting. Walau bagaimanapun, alkaloid jenis ini tidak selamat untuk bayi, wanita hamil, dan wanita yang menyusu.

5. Cengkih

Cengkih telah lama digunakan dalam perubatan tradisional untuk prosedur oral. Penyelidikan sedang berusaha untuk mengetahui apakah air cengkeh berkesan terhadap banyak jenis bakteria, termasuk E. coli.

6. Oregano

Beberapa pakar percaya bahawa oregano dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan berfungsi sebagai antioksidan. Oregano dipercayai mempunyai sifat anti-radang. Walaupun saintis belum mengesahkannya, beberapa kajian menunjukkan bahawa oregano adalah antibiotik semula jadi yang berkesan, terutama ketika diproses menjadi minyak.

Baca juga: Mengambil Antibiotik Semasa Kehamilan, Adakah Ia Selamat?

Risiko Menggunakan Antibiotik Semula jadi

Hanya kerana suplemen atau ubat yang dinyatakan hanya herba atau semula jadi, tidak bermaksud ia selamat diambil. Jumlah dan kepekatan bahan aktif yang digunakan berbeza untuk setiap produk.

Jadi, baca label dengan teliti. Berunding dengan doktor anda sama ada selamat untuk anda mengambil suplemen antibiotik semula jadi. Sebagai contoh, bawang putih yang dimasak biasanya selamat untuk dimakan, tetapi menurut penyelidikan, pengambilan bawang putih dengan kepekatan tinggi dapat meningkatkan risiko pendarahan. Ini boleh membahayakan orang yang menjalani pembedahan atau mengambil ubat penipisan darah. (UH)

Baca juga: Berhati-hati dengan 7 Kesan Sampingan Antibiotik Ini!

Sumber:

MedicalNewsHari ini. Tujuh antibiotik semula jadi yang selamat dan berkesan. Januari 2020.

Pusat Kesihatan Komplementari dan Integratif Nasional. Bawang putih. September 2016.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found