Cara menghilangkan jerawat di bahagian belakang - GueSehat.com

Jerawat tidak hanya muncul di wajah, tetapi juga dapat muncul di badan, terutama dada, punggung, leher, tangan atas, dan juga punggung. Namun, bagaimana anda menghilangkan jerawat di punggung anda? Bagi anda yang mempunyai masalah kulit yang satu ini, cubalah ikuti 5 langkah di bawah, kawan-kawan!

Punca Jerawat di Punggung

Jerawat di bahagian belakang boleh disebabkan oleh faktor-faktor yang mencetuskan jerawat di wajah, seperti kelenjar minyak yang terlalu aktif, sel kulit mati yang berlebihan, dan penyambungan bakteria yang boleh menyebabkan jerawat. Apabila minyak dan sel kulit mati terperangkap di folikel atau liang, ia boleh menyebabkan penyumbatan.

Penyumbatan dapat menjadi komedo dan berkembang menjadi jerawat yang meradang, terutama jika bakteria juga melekat pada liang. Seperti wajah, bahagian atas dan belakang badan mempunyai lebih banyak kelenjar, sehingga pori-pori mudah tersumbat kerana minyak berlebihan atau sel-sel kulit mati.

Selain itu, bahan pakaian tertentu, peralatan sukan, atau lain-lain juga dapat memicu tubuh menjadi rentan terhadap pelarian. Gosok, memegang, atau menyentuh kulit yang kerap, terutama ketika cuaca panas dan anda berpeluh, juga boleh mencetuskan jerawat di punggung anda.

5 Cara Menghilangkan Jerawat di Punggung

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan jerawat di punggung anda. Inilah langkah-langkah yang boleh anda ikuti untuk memperbaikinya!

1. Perhatikan sabun yang anda gunakan

Terdapat banyak jenis sabun yang terdapat di pasaran. Namun, bagi anda yang mempunyai jerawat di punggung, anda harus menggunakan sabun yang mempunyai fungsi untuk membersihkan dan mengelupas.

Cuba pilih sabun yang mengandungi asid salisilat atau BHA untuk membuka liang, sabun berisi asid glikolik atau AHA untuk melarutkan lapisan atas sel kulit mati, dan sabun dengan asid laktik untuk membuang sel kulit mati dan melicinkan kulit.

Kandungan tersebut dipercayai dapat mencegah penumpukan sel kulit mati dan menyumbat liang yang mencetuskan jerawat di bahagian belakang. Oleh itu, pilihlah sabun dengan bahan-bahan yang disebutkan sebelumnya, geng!

2. Mandi sebaik sahaja bersenam

Bakteria menyebabkan jerawat berkembang pada kulit yang berpeluh. Penting untuk menanggalkan pakaian anda sebaik sahaja bersenam dan mandi selepas itu. Ini dilakukan untuk mengelakkan jerawat di bahagian belakang.

3. Pakai pakaian yang longgar

Kebiasaan bersenam dengan pakaian ketat boleh mencetuskan jerawat. Pakaian yang ketat dapat menangkap kotoran dan peluh dan menyebabkan geseran pada pori-pori kulit. Oleh itu, pakai pakaian yang longgar untuk membolehkan kulit bernafas.

4. Cuba Minyak Pokok Teh

Minyak ini telah lama dipercayai dapat mengatasi pelbagai masalah pada kulit. Terdapat beberapa kajian yang juga menunjukkan bahawa minyak pokok teh dapat merawat jerawat dan membunuh bakteria. Oleh itu, jika anda mempunyai jerawat di bahagian belakang anda, cubalah menggunakan minyak pokok teh.

5. Pengambilan Makanan Sihat

Makanan juga boleh menjadi pencetus jerawat, anda tahu, geng. Penyelidikan menunjukkan bahawa makanan yang tinggi dalam indeks glisemik dapat menyebabkan gula darah naik dengan cepat dan memburukkan lagi keadaan jerawat.

Makanan dengan indeks glisemik tinggi termasuk nasi putih, roti putih, atau pasta. Cuba amalkan diet seimbang dengan memakan sayur-sayuran, buah, protein tanpa lemak, dan biji-bijian.

Selamat mencuba lima kaedah untuk menghilangkan jerawat di punggung anda di atas, geng! Oh ya, jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, mari berunding dengan pakar dengan menggunakan ciri konsultasi dalam talian 'Tanya Doktor' dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android! (TI / AS)

jerawat_hyperandrogen

Sumber:

Palmer, Angela. 2018. Punca dan Rawatan Jerawat Punggung dan Badan . Kesihatan yang Sangat Baik.

Klikta, Jacqueline. 2018. 8 Kaedah Dermatologi yang Diluluskan untuk Menghilangkan Jerawat Badan . Elle.

Garis Kesihatan. Cara Menghilangkan Jerawat Punggung .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found