Mimisan semasa Kehamilan

Semasa anda hamil, anda akan mengalami pelbagai keadaan kesihatan yang mungkin tidak pernah anda alami sebelumnya. Ini adalah perkara biasa kerana kehamilan memberi kesan kepada keseimbangan hormon. Salah satu keadaan yang dapat dialami oleh ibu adalah mimisan. Apa yang menyebabkan mimisan semasa kehamilan?

Nah, untuk menjawab soalan ini, anda perlu membaca penjelasan lengkap mengenai mimisan semasa kehamilan di bawah!

Baca juga: Perbezaan antara Depresi Postpartum dan Baby Blues

Adakah Mimisan Semasa Kehamilan adalah Keadaan Biasa?

Ya, mimisan semasa kehamilan adalah keadaan kehamilan yang biasa. Kira-kira satu daripada setiap lima wanita hamil mengalami mimisan. Oleh itu, jika anda mengalami mimisan, tidak perlu risau. Ibu bukan satu-satunya wanita hamil yang mengalaminya.

Apa yang Menyebabkan Mimisan Semasa Kehamilan?

Sama seperti keadaan kesihatan yang lain, mimisan juga disebabkan oleh turun naik hormon. Sekiranya anda mengalami mimisan lebih kerap semasa kehamilan, maka penyebab yang paling mungkin ialah hormon kehamilan meningkatkan aliran darah dan melonggarkan tisu badan, termasuk hidung.

Bagaimana Mencegah Mimisan Semasa Kehamilan?

Terdapat banyak saluran darah kecil di hidung kita. Oleh kerana peredaran darah meningkat semasa kehamilan, saluran darah ini lebih cenderung pecah, mengakibatkan mimisan.

Untuk mengelakkan ini, jika anda demam dan ingin mengeluarkan lendir dari hidung, lakukan perlahan-lahan. Ini dapat mengurangkan risiko mimisan semasa kehamilan.

Selain itu, anda juga lebih berisiko terkena mimisan jika udara kering. Oleh itu, jika udara di rumah anda cenderung kering, gunakan pelembap.

Baca juga: Kepentingan Pengambilan DHA semasa Menyusu

Bagaimana Menghentikan Mimisan Semasa Kehamilan?

Sekiranya anda mengalami mimisan, maka apa yang boleh anda lakukan untuk menghentikannya ialah:

 • Berdiri atau duduk tegak
 • Cubit hidung (untuk menutup lubang hidung) dan bersandar ke hadapan
 • Picit hidung anda dan jaga postur ini selama 10-15 minit sambil bernafas melalui mulut anda
 • Tidur di sisi anda sekiranya anda merasa letih
 • Dapatkan bantuan perubatan segera sekiranya pendarahan tidak berhenti, pendarahan itu berat dan tidak terkawal, atau anda mula merasa lemah.

Selama 24 jam akan datang, anda perlu mengelakkan aktiviti ini:

 • Meletakkan jari ke hidung
 • Mengangkat barang yang berat
 • Senaman yang berterusan
 • Tidur di punggung
 • Minum alkohol atau air panas.

Ibu juga disarankan untuk minum air kerana kekeringan pada hidung dapat memperburuk mimisan. Perkara lain yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kekeringan adalah menggunakan petroleum jelly di kedua lubang hidung.

Adakah Mimisan Berbahaya untuk Bayi Anda dan Diri Anda?

Mimisan semasa kehamilan dapat meningkatkan risiko pendarahan setelah melahirkan. Penyelidikan telah menemui risiko pendarahan berat dalam 1 dari setiap 10 wanita yang mengalami mimisan semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan hubungan antara mimisan dan pendarahan selepas melahirkan.

Menurut para pakar, sangat jarang terdapat kes-kes mimisan yang mempengaruhi proses dan kaedah melahirkan. Walau bagaimanapun, jika anda sering mengalami mimisan berat pada trimester ketiga, doktor anda biasanya akan mengesyorkan kaedah bersalin caesar.

Bilakah Bimbang Mengalami Mimisan Semasa Kehamilan?

Menurut data, mimisan berat semasa kehamilan sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, jika mimisan yang anda alami teruk, berulang, dan disertai dengan gejala lain, segera berjumpa doktor. Sebabnya, mimisan semasa kehamilan boleh berkaitan dengan:

 • Pendarahan selepas bersalin
 • Hipertensi dan pra-eklampsia
 • Hemangioma hidung

Gangguan pembekuan darah yang berkaitan dengan kehamilan. (UH / AS)

Baca juga: Berjongkok Semasa Kehamilan, Adakah Berbahaya?

Sumber:

Persatuan Kehamilan Amerika. Mimisan Semasa Kehamilan. Ogos 2014.

NCT. Mimisan semasa mengandung.

Pusat Bayi. Mimisan semasa mengandung. November 2017.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found