Tidur dengan Kucing, Adakah Selamat? - Saya sihat

Siapakah Geng Sihat yang memelihara kucing, tetapi sering tidur dengan kucing? Beberapa Geng Sihat mungkin keliru, adakah betul tidur dengan kucing? Sebenarnya, terdapat pelbagai faedah positif tidur dengan kucing di tempat tidur setiap malam. Manfaat ini termasuk memberikan rasa aman, dan juga emosi dan fizikal yang lebih baik. Tidur dengan kucing di tempat tidur juga dapat mengurangkan tekanan kerana kucing memberikan kehangatan dan keselesaan.

Menurut Dr. Steve Weinburg, seperti dipetik dari Garis Kesihatan , tidur dengan kucing berpotensi mengurangkan kegelisahan dan ketakutan pada waktu malam. Walaupun boleh memberikan pelbagai faedah, tidur dengan kucing di tilam juga mempunyai kekurangannya, anda tahu. Apabila anda sering tidur dengan kucing, kucing akan merasa wilayahnya menjadi miliknya dan merasa gelisah ketika orang lain berada di wilayah tersebut.

"Kucing adalah haiwan pada waktu malam. Manusia akan terganggu jika tidur dengan kucing kerana kucing biasanya bangun pada waktu yang sangat awal. Apabila mereka bangun, mereka akan bermain dan mengganggu manusia, dengan menggigit menggigit, ”kata Dr. Steve.

Menurut Dr. Jennifer Maniet yang merupakan doktor haiwan di Amerika, bayi tidak selamat tidur dengan kucing kerana secara tidak sengaja boleh membahayakan bayi. Yup , Dr. Jennifer menilai bahawa bayi boleh mencekik atau menggaru badan atau wajah mereka ketika mereka sedang tidur.

"Sekiranya kucing terkejut atau takut, bayi mungkin digigit, tergores, atau dipijak ketika kucing cuba berlari, berlari atau melompat. Goresan dan gigitan dari kucing berisiko menyebarkan penyakit ini kepada bayi, ”kata Dr. Jennifer. Oleh itu, lebih baik jika kucing tidur bersama bayi atau tidak di taska ketika tidur.

Selain itu, tidak seperti kucing domestik, kucing liar yang diajak tidur bersama di atas katil boleh menimbulkan pelbagai ancaman kepada manusia. Ini, menurut Dr. Jennifer, kerana kucing liar mempunyai lebih banyak kontak dengan binatang pembawa penyakit lain, seperti cacing, kutu, nyamuk, dan serangga lain.

"Semua pembawa ini berpotensi menyebarkan penyakit, seperti virus, bakteria, parasit, dan banyak infeksi lain. Tong sampah kucing domestik juga dapat meningkatkan risiko penyakit pada manusia di rumah, ”tambah Dr. Jennifer.

Tambah Dr. Jennifer, orang dewasa dan kanak-kanak dengan sistem kekebalan tubuh yang berkurang boleh berisiko lebih tinggi dijangkiti penyakit dari haiwan. "Jangan selalu berada di sisi kucing ketika anda menunjukkan gejala penyakit, seperti keguguran rambut, ruam kulit, bersin, batuk, kelesuan, muntah, atau cirit-birit," jelasnya.

Oleh itu, kaedah terbaik untuk mengurangkan risiko kesihatan yang timbul dari haiwan kesayangan anda, menurut Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat adalah dengan membawa kucing anda secara berkala ke doktor haiwan untuk pemeriksaan dan memberi vaksin.

"Selalu periksa haiwan kesayangan anda, seperti yang disarankan dan diarahkan oleh doktor haiwan anda. Ini dilakukan untuk menentukan status kesihatan haiwan kesayangan secara keseluruhan dan memastikan haiwan kesayangan anda bebas daripada penyakit, ”katanya.

Tidur dengan kucing tidak digalakkan, terutamanya jika kucing itu kucing liar dan anda berada dalam keadaan tidak sesuai atau tidak sesuai kerana takut memindahkan pembawa penyakit kepada manusia. Bayi juga tidak disarankan untuk tidur dengan kucing tanpa pengawasan ibu bapa untuk mengelakkan risiko calar atau digigit oleh kucing yang terbangun kerana terkejut atau takut. (TI / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found