Ujian Gula Darah Telefon bimbit - Guesehat

Aktiviti rutin yang mesti dilakukan oleh pesakit kencing manis setiap hari adalah memeriksa gula darah secara bebas. Dalam sehari, pesakit diabetes, terutama mereka yang menggunakan insulin, sekurang-kurangnya harus memantau kadar gula darah mereka 7 kali, sebelum dan sesudah setiap kali makan dan pada waktu tidur.

Memantau kadar gula dalam darah adalah penting agar penderita diabetes dapat mengetahui apakah ubat-ubatan dan pengaturan diet yang telah digunakan cukup efektif. Dengan memantau kadar gula darah secara berkala, setiap kali ada lonjakan gula darah secara drastik, atau sebaliknya, jika gula darah turun menyebabkan hipoglikemia, maka dapat diatasi dengan segera. Itu adalah keuntungan jangka pendek untuk memantau kadar gula secara berkala.

Kesan jangka panjang akan mencegah komplikasi serius akibat diabetes. Dengan gula darah yang selalu dipantau berada dalam kisaran normal, pesakit diabetes dapat menjalani kehidupan yang sihat seperti orang tanpa diabetes. Anda tahu, komplikasi diabetes sangat serius, mulai dari penyakit jantung, kegagalan buah pinggang, kebutaan, hingga amputasi.

Baca juga: 10 Tanda Diabetes Tidak Terkawal dan Cara Mengubatnya

Sebab-sebab Diabetis Tidak Mematuhi Pemeriksaan Gula Darah

Kewajipan untuk memantau kadar gula dalam darah setiap hari bahkan hingga 7 kali adalah mencabar dan kadang-kadang membuat pesakit diabetes merasa sukar. Walaupun meter glukosa (glukometer) yang ada pada masa ini telah dirancang untuk menjadi sangat praktikal, tanpa komitmen yang tinggi, jadual pemeriksaan gula darah kadang-kadang terlewat. Terdapat banyak sebab mengapa pesakit kencing manis enggan melakukan ujian gula darah secara bebas, misalnya takut sakit setiap kali jari ditusuk untuk mengambil sampel darah, harga glukometer yang mahal, persiapan lama sebelum pemeriksaan gula darah, dan sebagainya.

Kini Diabestfriend tidak perlu bersusah payah. Memeriksa sendiri gula darah menjadi lebih mudah, iaitu melalui telefon pintar. Berbanding dengan glukometer konvensional, pemeriksaan gula darah telefon pintar Sudah tentu ia kurang rumit, geng! Pada masa ini, siapa yang tidak menggunakannya? telefon pintar? Inilah yang digunakan oleh Dnurse Technology, sebuah syarikat dari China, yang mengembangkan alat pengukur gula darah cepat melalui telefon bimbit.

Baca juga: Mari Lakukan Pemantauan Sendiri Tahap Gula Darah!

Kelebihan Aplikasi Glucometer

Oleh itu, apakah kelebihan alat pengukur gula darah pintar ini dari Dnurse?

  • Memenuhi Piawaian Eropah

Aplikasi pemantauan gula darah yang dikembangkan oleh Dnurse Technology adalah Dnurse Glucose Meter dan aplikasi Dnurse untuk Android dan iOS. Kedua-duanya telah mendapat persetujuan CE (European Conformity). Kedua-dua peranti ini adalah meter glukosa pintar pertama dari Asia (China) yang diluluskan oleh CE. Sejak tahun 1985, pensijilan CE telah menjadi standard wajib yang diperlukan jika pengeluar menginginkan produk mereka memasuki pasaran di Kawasan Ekonomi Eropah (EEA). Pensijilan CE ini adalah bukti bahawa produk tersebut memenuhi syarat mengikut standard CE. Sekiranya anda sudah memiliki sijil CE ini, maka produk tersebut dikenali di seluruh dunia. Kelulusan CE untuk aplikasi glukometer pintar ini menandakan permulaan era baru menguruskan diabetes melalui telefon bimbit.

Baca juga: Kenaikan Gula Darah Tidak Bererti Diabetes

  • Mudah untuk digunakan

Dnurse Glucose Meter adalah glukometer mudah alih yang sangat mudah digunakan. Muat turun aplikasi Dnurse melalui Android Playstore atau kedai Apple. Kemudian pasangkan Drurse ke telefon pintar melalui bicu fon kepala, lengkap dengan tusukan kertas untuk meletakkan sampel darah. Ambil sampel darah dari satu jari menggunakan pena suntikan yang juga disediakan khas dalam alat Dnurse, setelah jari tersebut disterilkan dengan alkohol. Jatuhkan darah tusukan kertas, dan dalam beberapa saat tahap gula darah anda dipaparkan di skrin telefon. Hanya dalam beberapa saat, hasilnya diketahui.

Hasil ujiannya cepat dan tepat. Hasil ujian gula darah yang anda lakukan kemudian akan dikumpulkan dan disimpan secara automatik dan kekal ke memori simpanan. Bukan hanya itu, selain menganalisis tren dalam hasil pengukuran glukosa darah anda, alat ini juga dapat mengingatkan anda tentang jadual ujian darah, jadual ubat-ubatan, dan jadual latihan anda. Ia bahkan boleh menghantar hasil glukosa darah anda kepada ahli keluarga dan doktor melalui teks dan e-mel.

  • Bersepadu dengan Aplikasi Diabetes Friends

Pada masa ini, Dnurse Glucose Meter telah disatukan secara eksklusif dengan aplikasi Diabetes Friends. Aplikasi Diabetes Friends adalah aplikasi terbaru yang boleh dimuat turun melalui telefon bimbit. Friends Diabetes ada di sini untuk memudahkan pesakit diabetes dan keluarga mereka atau orang terdekat menguruskan penyakit ini. Semasa memuat turun aplikasi ini, anda boleh mengukur atau memeriksa gula darah dengan Dnurse. Sebelum ini, anda mesti mempunyai peralatan untuk mengambil darah dan jarum suntik, yang banyak dijual di farmasi dan dalam talian. Hasil pemeriksaan gula darah akan disimpan dalam memori telefon bimbit anda.

Dengan teknologi ini, diharapkan Diabestfriend tidak lagi malas untuk melakukan pemeriksaan gula darah dengan mempertimbangkan faedahnya dalam mencegah komplikasi diabetes akut dan kronik. (AY / WK)