Punca Pee Bayi Berbau Stinky | Kawan Hamil

Menjaga bayi yang baru lahir tidaklah mudah, ya, ibu. Terutama untuk Ibu yang pertama kali melahirkan anak. Terdapat banyak perkara yang anda bimbangkan kesihatan anak kecil anda, misalnya, bau kencing bayi terlalu kuat. Keadaan ini sering menimbulkan rasa panik.

Tetapi sebelum anda terlalu risau dan panik tentang keadaan kencing bayi anda terlalu menyakitkan, mari kita ketahui lebih lanjut mengapa ini boleh berlaku!

Punca Baby Pee berbau busuk

Terdapat banyak sebab mengapa kencing bayi berbau busuk. Ini tidak selalu menjadi tanda keadaan berbahaya. Secara lebih terperinci, berikut adalah beberapa penyebab kencing bayi yang berbau busuk.

1. Jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing atau UTI disebabkan oleh bakteria yang memasuki saluran kencing. Walaupun UTI tidak menular, mereka boleh menyebabkan ketidakselesaan bagi penghidapnya. UTI juga merupakan salah satu penyebab kencing tidak berbau atau sangat menyakitkan.

UTI lebih banyak mempengaruhi kanak-kanak perempuan berbanding kanak-kanak lelaki kerana anatomi badan. Pada bayi, UTI agak sukar dikesan, jadi anda harus mengetahui gejala yang menyertainya, seperti demam dan muntah.

2. Jenis makanan dan minuman yang dimakan oleh ibu menyusu

Bayi kencing yang berbau busuk boleh disebabkan oleh perkara-perkara sederhana, seperti tabiat makan ibu. Jenis makanan tertentu, seperti asparagus, bawang, dan bawang putih, boleh mempengaruhi susu ibu dan membuat kencing si kecil lebih sedap.

Oleh itu, jika anda merasakan bahawa kencing anak kecil anda berbau agak kuat, cubalah perhatikan jenis makanan atau minuman yang dimakan sebelumnya. Mungkin perkara-perkara ini menjadi penyebabnya.

3. Keperluan bayi untuk susu tambahan

Bagi kebanyakan bayi, satu-satunya cara untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka adalah melalui susu ibu. Kekurangan susu ibu boleh membuatkan bayi anda merasa lapar dan dahaga. Kelaparan dan dehidrasi ini dapat membuat kencing bayi pekat, sehingga ketika dilepaskan akan menimbulkan bau yang menyakitkan. Oleh itu, pastikan anak anda mendapat jumlah pengambilan makanan dan minuman dalam jumlah yang mencukupi.

Mengapa Baby Pee Bau Seperti Amonia?

Kadang kala, kencing bayi boleh berbau seperti ammonia. Umumnya, bau ini muncul pada waktu pagi atau jika bayi mengalami dehidrasi. Bau ini boleh membuat anda merasa risau dan panik. Namun, tidak perlu terlalu bimbang, Ibu. Keadaan ini agak normal kerana pada waktu pagi atau ketika bayi mengalami dehidrasi, ginjal bekerja lebih keras daripada biasa, sehingga kencing yang keluar berbau seperti ammonia.

Mengapa Baby Pee Bau Suka Najis?

Keadaan ini boleh menjadi tanda bayi mengalami UTI. Sebabnya ialah bakteria dari dubur memasuki saluran kencing dan menyebabkan jangkitan. Untuk mengelakkan keadaan ini, pastikan anda sentiasa membersihkan dan membersihkan kawasan kemaluan bayi dengan betul.

Mengapa Baby Pee Bau Seperti Cuka?

Sekiranya kencing bayi anda berbau seperti cuka, ini mungkin disebabkan oleh dehidrasi, UTI, atau sesuatu yang anda habiskan sebelumnya. Bau cuka dari kencing juga dapat menunjukkan bahawa bayi anda mengalami selesema atau mengalami refluks asid.

Bilakah anda harus membawa anak kecil anda ke doktor?

Dalam beberapa kes, bau kencing bayi anda akan hilang dengan sendirinya jika anda merawat beberapa gejala yang disebutkan sebelumnya, misalnya dengan memberi susu ibu secukupnya atau memastikan anda makan makanan yang tidak menyebabkan bau yang kuat.

Tetapi, jika kencing masih berbau dalam jangka masa yang panjang atau semakin teruk, berjumpa doktor dengan segera. Terutama jika bayi juga mengalami gejala lain, seperti najis berdarah, muntah, atau demam. Untuk membantu doktor mengenal pasti masalah ini, anda juga boleh membawa lampin kotor bayi anda.

Dalam beberapa kes, kencing bayi berbau bukanlah tanda masalah kesihatan yang serius, jadi anda boleh mengubatnya sendiri di rumah. Tetapi, jika bayi mengalami kencing berbau dan disertai dengan gejala lain yang lebih serius, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan. (AS)

Kenali Najis Bayi | Saya sihat

Rujukan

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Apa yang Menyebabkan Bau Pee Kuat pada Bayi?".