Sakit Belakang atau Gout | Saya sihat

Aduh gout kambuh! Kadang-kadang seseorang mengadu sakit gout sambil memegang pinggangnya kesakitan. Lelaki, adakah anda pernah mengalaminya? Adakah sakit belakang ini disebut gout? Ya, tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa sakit belakang adalah sama seperti gout. Sebenarnya, sakit urat dan sakit belakang boleh mempunyai sebab yang sangat berbeza.

"Gout adalah peniruan yang hebat kerana berpotensi menyebabkan gejala serupa dengan keadaan lain seperti sakit belakang. Sekiranya tidak didiagnosis dengan betul, pesakit dengan gout tidak akan mendapat rawatan yang betul, "kata Josepg Huffstutter, seorang pakar rheumatologi di Rakan Arthritis, Hixson, Tennessee.

Baca juga: Terapi Semula jadi untuk Sakit Punggung Rendah

Sakit Belakang atau Gout?

Sejak 10 tahun kebelakangan ini, pakar rheutomalog telah mendapati peningkatan kes gout di tulang belakang. Oleh itu, jika anda mengalami sakit belakang, punggung atau leher yang tidak dapat dijelaskan, sensasi kesemutan di lengan atau kaki anda, mengalami mati rasa, anda cenderung mengalami gout tulang belakang.

Gout adalah arthritis yang biasa dan kompleks yang disebabkan oleh peningkatan kadar asid urik. Biasa disebut gout oleh orang awam. The Arthritis Foundation melaporkan bahawa gout tulang belakang berpotensi menyebabkan sakit belakang dan belakang. Walau bagaimanapun, ia agak jarang berlaku.

"Beberapa penyelidikan awal menunjukkan bahawa gout terjadi di tulang belakang. Biasanya, orang yang mengalami sakit belakang mempunyai sejarah gout, ”kata dr. Theodore R. Fields, pakar rheumatologi.

Secara amnya, gout mempengaruhi sendi jari kaki dan anggota badan seperti lengan dan kaki. Walau bagaimanapun, gout boleh berlaku di hampir semua sendi. "Jika seseorang mengalami gout yang tidak dirawat selama 10 hingga 20 tahun, ada kemungkinan ia akan berulang dan muncul di jari, pergelangan tangan, serviks dan sendi lumbal. Malah, ia juga boleh muncul di siku. Satu-satunya tempat yang jarang mendapat gout adalah pinggul, ”jelas Theodore.

Baca juga: Ini adalah Gejala Kolesterol Tinggi dan Asid Urik yang Perlu Diperhatikan

Siapa yang Berisiko Gout?

Gout boleh menyerang sesiapa sahaja. Biasanya dicirikan oleh serangan sakit tiba-tiba dan teruk, bengkak, kemerahan dan sakit pada sendi yang ditekan (sering berlaku di pangkal sendi ibu jari). Gout boleh berlaku secara tiba-tiba, di mana anda akan merasakan sensasi terbakar kerana sendi akan terasa panas dan bengkak.

Penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2016 di World Journal of Orthopedics meneliti 68 kes orang yang didiagnosis menderita gout di tulang belakang dari 2010 hingga 2014. Akibatnya, 69 peratus mengalami sakit belakang atau leher dan 66 peratus mengalami peningkatan kadar asid urik. "Selain sakit belakang, peserta menggambarkan neuropati klasik, termasuk sakit saraf yang mencubit di lengan," kata Theodore.

Untuk mengurangkan tekanan pada saraf tunjang atau akar saraf, lebih daripada separuh pesakit menjalani prosedur pembedahan yang disebut laminektomi. Sementara itu, 29 peratus lagi menanggapi rawatan tidak invasif seperti ubat penurun asid urik.

"Bagaimanapun, kebanyakan orang yang mengalami gout tulang belakang tidak mempunyai gejala," kata Brian F. Mandell, MD, seorang pakar rheumatologi di Cleveland Clinic, Ohio, Amerika Syarikat.

Untuk memeriksa sama ada terdapat gout di tulang belakang, para penyelidik melakukan imbasan CT. "Semasa melakukan Imbasan CT, kami menemui gout di tempat yang tidak pernah kami jangkakan. Itu bermaksud, dengan Imbasan CT, kita dapat melihat gumpalan hijau asid urik di sepanjang tulang belakang. Anda dapat melihat dengan tepat di mana gejalanya dan meramalkan saraf mana yang akan terjejas, "jelas Theodore.

Theodore mengatakan bahawa pesakit dengan gout memerlukan ubat untuk menurunkan kadar asid uriknya. "Ramai doktor mendiagnosis pesakit dengan gout, walaupun mungkin sakit belakang kerana cakera herniated (kecederaan hernia tulang belakang) atau osteoartritis (sakit sendi dan kekakuan). Agar tidak salah didiagnosis, doktor harus melakukan biopsi untuk mencari deposit asid urik di tulang belakang, "jelas Theodore.

Walaupun gout tulang belakang jarang berlaku, ada baiknya berjumpa doktor jika anda mengalami sakit belakang dan mempunyai sejarah gout. Terutama jika anda mempunyai tekanan darah tinggi atau kegemukan.

Gout boleh berulang setiap beberapa bulan atau tahun. Malahan akan berulang lebih kerap jika tidak dirawat. Oleh itu, jika anda mempunyai atau mempunyai kadar asid urik yang tinggi dalam darah, anda mungkin memerlukan ubat penurun asid urik.

Baca juga: Makan Bayam Membuat Gout Kambuh?

Rujukan:

Yayasan Arthritis. Bolehkah Sakit Punggung Anda Gout?

MayoKlinik. Gout

NHS. Gout

titik retak. 6 Penyakit Yang Boleh Meniru Gout (dan Melambatkan Diagnosis Anda)