Cara Meningkatkan Hormon Progesteron untuk Mengandung Dengan Cepat | Saya sihat

Anda mungkin berfikir bahawa plasenta berperanan besar dalam kehamilan anda untuk membekalkan oksigen dan nutrien kepada si kecil anda. Walau bagaimanapun, ternyata plasenta belum berkembang sehingga usia kehamilan mencapai 12-14 minggu, anda tahu!

Lalu, siapa yang akan menjaga si kecil anda dengan cukup oksigen dan nutrien sebelum itu? Jawapannya ialah hormon progesteron! Wow, bagaimana anda meningkatkan hormon progesteron sehingga anda dapat hamil dengan cepat dan kehamilan anda berjalan lancar?

Kepentingan Progesteron Hormon Semasa Promil dan Kehamilan

Selepas persenyawaan berlaku, hormon progesteron di ovari akan merangsang pertumbuhan saluran darah di lapisan rahim dan kelenjar, yang berguna untuk memberi pengambilan nutrien kepada janin yang sedang berkembang. Mereka bertugas membuka jalan untuk mewujudkan plasenta yang sihat.

Walaupun kemudian plasenta akan mengambil alih tugas, progesteron akan terus bekerja keras untuk menjaga kesihatan rahim dan membantu mencegah bayi anda dilahirkan sebelum waktunya. Oleh itu, adalah penting bagi seorang wanita untuk menjaga tahap hormon progesteron dalam tubuhnya tinggi, dari promil hingga kehamilan.

Siapa yang Berisiko Kekurangan Progesteron?

Ramai doktor percaya ada beberapa sebab mengapa wanita berisiko kekurangan hormon progesteron di dalam badan mereka. Menurut mereka, wanita dengan indeks jisim badan rendah (BMI) (19 ke bawah), mempunyai lemak badan yang sangat rendah, bersenam lebih dari 4 jam seminggu atau berlari 32 km atau lebih setiap minggu, kitaran haid mereka telah berhenti. tekanan, dan kitaran haid hadir kurang dari 10 hari setelah ovulasi mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami kekurangan hormon progesteron.

Wanita dengan masalah ini pada amnya akan mengalami kesukaran untuk hamil. Oleh itu, rawatan biasanya akan dijalankan untuk mengatur kitaran haid dan merangsang ovari untuk menghasilkan hormon progesteron.

Bolehkah Kita Mengetahui Tahap Progesteron dalam Badan?

Oleh itu, berapa banyak progesteron yang diperlukan oleh tubuh untuk kehamilan yang sihat dan bagaimana anda tahu sama ada hormon ini berada pada tahap ideal dalam badan anda?

Malangnya, menurut Nanette Santoro, MD, profesor dan ketua Jabatan Obstetrik dan Ginekologi di University of Colorado, kami tidak dapat mengetahui dengan tepat apa tahap progesteron dan bagaimana mengekalkannya seperti yang diperlukan tanpa bantuan doktor.

Namun, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk panik. Menurut Wendy Warner, M.D., ABHIM, pakar obstetrik-ginekologi di Langhorne, Pennsylvania, kebanyakan wanita mempunyai tahap progesteron yang mencukupi di dalam badan mereka.

Namun, bagi wanita dengan kitaran haid yang tidak teratur, mengalami PMS yang teruk, atau mengalami keguguran, ada kemungkinan mengalami ketidakseimbangan hormon progesteron dan estrogen. Oleh itu, anda harus berjumpa pakar untuk mengatasi masalah ini semasa anda ingin berjanji.

Cara Meningkatkan Hormon Progesteron untuk Mengandung Dengan Cepat

Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya melakukan cara semula jadi untuk meningkatkan hormon progesteron untuk hamil dengan cepat. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan!

  1. Mengekalkan berat badan yang ideal

Pada asasnya, hormon estrogen dan progesteron akan menyeimbangkan satu sama lain di dalam badan. Nah, meningkatkan lemak badan akan meningkatkan pengeluaran lebihan estrogen dalam sel-sel lemak. Malangnya, ovari tidak mengetahui perkara ini, jadi mereka tidak menghasilkan progesteron yang mencukupi untuk mengimbangkannya.

Walaupun mengekalkan berat badan yang ideal tidak akan secara langsung meningkatkan hormon progesteron dalam badan, ia akan mengekalkan tahap estrogen pada tahap normal. Jadi, tahap hormon juga akan dikekalkan dalam keseimbangan dalam badan.

  1. Jangan terlalu banyak bersenam

Melakukan senaman intensiti sederhana biasanya tidak akan mengganggu tahap progesteron atau estrogen, jadi itu baik untuk anda dan si kecil di rahim. "Namun, latihan berlebihan akan membuat kadar kortisol menjadi tidak seimbang, yang dapat menurunkan hormon progesteron secara keseluruhan," kata dr. Peringatan.

Macam mana boleh jadi? Tekanan yang disebabkan oleh aktiviti fizikal yang terlalu banyak boleh menyebabkan peningkatan hormon kortisol atau hormon tekanan yang berpanjangan di dalam badan.

Oleh kerana badan tidak dirancang untuk menghasilkan kortisol dalam intensiti tinggi, maka pada suatu masa tubuh akan meminta pertolongan, iaitu menukar progesteron di ovari menjadi kortisol. Akibatnya, ini menjadikan hormon progesteron menjadi tidak seimbang atau berkurang.

  1. Elakkan tekanan

Walaupun lebih mudah dalam teori daripada praktik, adalah idea yang baik untuk mengelakkan tekanan sebanyak mungkin semasa prom dan kehamilan. Doktor Warner mengatakan telah ada banyak kajian yang menunjukkan bahawa mengubah emosi negatif menjadi positif akan mengirim pesan ke kelenjar adrenal untuk mengekalkan fungsi tubuh yang normal dan menghentikan penukaran progesteron menjadi kortisol. Anda boleh mencuba yoga, berenang, mewarnai atau melukis, merajut, berlatih tai chi, atau melakukan meditasi untuk mengelakkan atau menghilangkan tekanan.

Ternyata mengekalkan berat badan yang ideal, tidak bersenam secara berlebihan, dan mengelakkan tekanan sangat bermanfaat bagi tubuh, salah satunya adalah untuk mengekalkan dan meningkatkan hormon progesteron untuk hamil dengan cepat. Tidak terlalu sukar, Ibu? Ayuh, mulakan segera! (AS)

Rujukan

Ibu bapa: 5 Cara Meningkatkan Progesteron Secara Semula Jadi untuk Kehamilan yang Lebih Sihat


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found