Perbezaan antara ODMK dan ODGJ di Indonesia | Saya sihat

Kesihatan mental di Indonesia belum mendapat perhatian yang pantas. Pengetahuan orang ramai mengenai gangguan kesihatan dan mental masih sangat kecil. Sebenarnya, tidak banyak orang Indonesia yang tahu mengenai ODMK dan ODGJ.

Baiklah, mari kita bincangkan pemahaman dan perbezaan antara ODMK dan ODGJ berdasarkan maklumat dari Ketua Bahagian Belia di Direktorat Pencegahan dan Pengendalian Masalah Kesihatan Mental dan Dadah, Kementerian Kesihatan, dr. Prianto Djatmiko, Sp.KJ.

Baca juga: Jangan Lupa Penyelesaian Kesihatan Mental!

Apa itu ODMK?

ODMK bermaksud Orang yang Bermasalah Mental. Doktor Prianto berkata, ODMK adalah orang yang belum sakit. Mereka baru saja mengalami masalah yang berpotensi menyebabkan gangguan mental. Pada dasarnya, ODMK adalah orang yang mempunyai masalah fizikal, mental, sosial, pertumbuhan kualiti hidup, dan berisiko mengalami gangguan mental.

"Jadi ada masalah, misalnya, dia mengalami kekerasan. Mangsa banjir, mangsa tsunami, mangsa gempa bumi, mereka adalah orang yang mengalami trauma. Seperti pelarian dan sebagainya, mereka tidak sakit. Namun, mereka mempunyai masalah, ”jelas dr. Prianto.

Contoh lain kumpulan yang merangkumi ODMK adalah orang kurang upaya yang tinggal di persekitaran yang tidak mesra kurang upaya atau sering dikucilkan dan dibuli. Contoh lain termasuk pekerja yang terlalu tertekan oleh atasan mereka, isteri yang didera secara emosional, remaja yang mengalami buli, atau pekerja seks yang tidak selesa dengan pekerjaan mereka. Sebenarnya, orang-orang dengan gangguan mental yang telah dalam pengampunan, tetapi telah kembali hidup dalam masyarakat, juga termasuk ODMK.

Apa itu ODGJ?

ODGJ bermaksud Orang yang Mengalami Gangguan Mental. Doktor Prianto mengatakan ODGJ adalah sekumpulan orang yang telah didiagnosis dengan gangguan mental, seperti gangguan bipolar, skizofrenia, dan lain-lain. Namun, dia juga menekankan bahawa orang yang didiagnosis dengan ODGJ tidak bermaksud orang gila.

Cara diagnosis ODGJ itu sendiri berbeza dengan kaedah ODMK. “ODMK belum memenuhi kriteria diagnostik untuk ODGJ. Terdapat garis panduan untuk kriteria diagnostik ini. Bagaimana seseorang dikatakan tertekan, kita mempunyai garis panduan. Ia dipanggil panduan diagnosis gangguan mental. Contohnya, kemurungan mempunyai tanda-tanda utama dan tanda-tanda kecil, ”jelas dr. Prianto.

Pada dasarnya, ODGJ adalah orang yang mengalami gangguan dalam pemikiran, tingkah laku, dan perasaan yang muncul dalam bentuk sekumpulan gejala atau perubahan tingkah laku yang ketara. Gejala ini boleh menyebabkan penderitaan dan mengganggu aktiviti dan fungsi penghidap sebagai individu.

Baca juga: Manfaat Emoji untuk Kesihatan Mental dan Emosi

ODMK dan ODGJ di Indonesia

Doktor Priyanto mengatakan bahawa secara terperinci jumlah gangguan mental di Indonesia mengikut jenisnya masih belum lengkap. Namun, dia mengatakan bahawa di Indonesia, jumlah ODMK atau gangguan mental ringan mencapai 6%.

"Enam peratus adalah sekitar 14 juta orang di Indonesia. Jadi, ada sekitar 14 juta orang Indonesia yang mengalami masalah mental dan emosi, ”kata dr. Prianto. Sementara itu, dia mengatakan bahawa penderita atau kumpulan ODGJ yang mengalami gangguan mental yang teruk dan masalah psikotik di Indonesia mencapai 1.4 per batu atau per 1.000.

“Tinjauan baru sekitar 2-3 tahun terakhir menunjukkan 1,4 batu. Jumlahnya sekitar 400,000 di seluruh Indonesia. Ya, menurut pendapat saya, jika dibandingkan dengan keadaan penduduk Indonesia yang berjumlah 250 juta orang, jumlah itu sederhana, ”kata dr. Prianto.

Oleh itu, kesihatan mental di Indonesia harus menjadi perhatian. Pada masa ini, pemerintah sedang meningkatkan sosialisasi dan penanganan ODMK dan ODGJ di Indonesia, termasuk bagaimana mencegah kumpulan ODMK berkembang menjadi ODGJ.

Program Kementerian Kesihatan yang sedang dipergiatkan adalah sosialisasi kepada guru di sekolah supaya mereka dapat menyampaikan maklumat tersebut kepada pelajar. Sebabnya ialah pencegahan gangguan mental dan kes keganasan yang terbaik bermula sejak kecil. Di samping itu, disarankan agar orang mengambil inisiatif untuk mencegah diri.

"Pencegahan gangguan mental yang dapat dilakukan adalah mengubah gaya hidup menjadi lebih baik. Makan secara sihat, bersenam dengan kerap. Terus membina hubungan sosial yang baik. Jangan risau. Interaksi sosial yang baik adalah penting. Di samping itu, pendidikan agama mengikut kepercayaan masing-masing juga penting. Faktor keagamaan juga penting untuk mencegah gangguan mental, ”jelas dr. Prianto.

Baca juga: Mengenali Depresi dan Pemikiran Bunuh Diri pada Remaja

Kesihatan mental harus dipandang serius. Pesakit dengan ODMK dan ODGJ tidak boleh dipandang rendah. Sebenarnya, gangguan mental seperti kemurungan boleh menyebabkan penyakit fizikal. Oleh itu, marilah kita meningkatkan keprihatinan kita, ya, geng! (AS)

Rujukan

Kementerian Kesihatan Infodatin. Situasi Kesihatan Mental di Indonesia. 2017.

Kementerian Kesihatan. Rawatan Bermartabat Membantu Memulihkan Gangguan Mental. 2015.