Kriteria makanan sihat - Saya sihat

Kita digalakkan makan sihat untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan. Geng Sihat, adakah anda tahu kriteria makanan sihat? Terdapat banyak kriteria untuk makanan sihat.

Makanan sihat adalah makanan yang memberikan nutrien yang kita perlukan untuk tetap sihat, merasa lebih baik, dan mempunyai tenaga. Nutrien ini banyak, termasuk protein, karbohidrat, lemak, air, vitamin, dan mineral.

Dengan kata lain pemakanan penting untuk semua orang. Apabila digabungkan dengan hidup aktif dan mengekalkan berat badan yang sihat, diet yang sihat sangat membantu tubuh kita kekal sihat dan kuat.

Baca juga: Cara Menjaga Kesihatan Mata, Pengambilan Makanan Berikut!

Kriteria Makanan Sihat

Pakar pemakanan dan ahli diet pasti mempunyai kriteria makanan sihat yang disusun mengikut cadangan organisasi kesihatan dunia. Pada masa lalu, makanan sihat hanya mengenali empat kumpulan makanan asas, iaitu susu, daging, sayur-sayuran dan buah-buahan.

Pada masa ini, seiring dengan perkembangan ilmu pemakanan, jumlah ramuan makanan sihat semakin bertambah. Benih, kacang, ikan dan juga minyak sayuran seperti minyak zaitun sudah termasuk dalam kriteria diet yang sihat.

Di samping itu, kriteria makanan sihat mesti memenuhi kriteria pemakanan seimbang, iaitu bahan makanan yang mengandungi nutrien, jenis dan jumlahnya sesuai dengan keperluan tubuh. Oleh itu, keperluan pemakanan setiap kumpulan adalah berbeza, misalnya keperluan pemakanan anak-anak yang sedang membesar, wanita hamil dan menyusui, orang sakit atau orang tua.

Makanan yang sihat mesti memenuhi keperluan nutrien makro dan mikro. Makronutrien terdiri daripada protein, karbohidrat, lemak, dan mikronutrien yang terdiri daripada pelbagai vitamin dan mineral. Masing-masing mempunyai peranan penting untuk kesihatan tubuh.

Baca juga: Perbezaan Protein Sayuran dan Haiwan, Mana Yang Lebih Baik?

Sebagai tambahan kepada kriteria makanan sihat seumpamanya, ada juga kriteria berdasarkan pemprosesannya. Makanan yang sihat harus memperhatikan peraturan penambahan gula, garam, dan lemak.

1. Gula Rendah

Gula adalah sumber tenaga yang diperlukan oleh manusia. Walaupun sebelum ini dianggap kurang berbahaya, beberapa kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa gula, terutama gula tambahan, sangat memudaratkan kesihatan seseorang.

Terlalu banyak gula dapat meningkatkan risiko seseorang untuk obesiti, diabetes jenis 2 dan penyakit jantung. Hadkan pengambilan gula setiap orang sehari tidak lebih daripada 50 gram (4 sudu besar).

Anda lebih baik mendapatkan gula secara semula jadi, misalnya dari buah-buahan. Dalam buah segar ada gula semula jadi, jadi gula tambahan sebenarnya tidak diperlukan lagi.

2. Garam rendah

Garam mengandungi sodium dan sodium. Sebilangan kecil garam diperlukan untuk mengatur kandungan air di dalam badan. Sekiranya berlebihan, garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Pengambilan garam dalam sehari tidak boleh melebihi 2,000 mg sodium / sodium atau 5 gram (1 sudu teh).

Makan terlalu banyak makanan tinggi garam akan meningkatkan tekanan darah, yang boleh menyebabkan masalah jantung. Garam yang anda taburkan semasa makan malam atau menambah resipi bukanlah penyebab utama natrium dalam diet. Sebilangan besar natrium diperoleh dari makanan yang diproses.

Baca juga: Diet Garam Rendah: Faedah, Petua, dan Risiko

3. Rendah Lemak

Lemak juga diperlukan dalam badan sebagai simpanan tenaga. Namun, lemak berlebihan dapat meningkatkan risiko penyakit jantung menjadi barah. Lemak boleh menjadi pepejal dan cair (minyak). Lemak juga terdapat dalam banyak makanan goreng.

Tidak semua lemak itu buruk. Lemak yang dibatasi adalah lemak tepu dan lemak trans, yang biasanya terdapat dalam makanan yang diproses. Walaupun lemak tak jenuh boleh bermanfaat untuk kesihatan. Had lemak dalam sehari hanya 67 gram (5 sudu minyak). Untuk lebih mudah mengingat formula untuk mengehadkan gula, garam dan lemak, ingat saja G4 G1 L5.

4. GMO Percuma

Kriteria lain untuk makanan sihat adalah makanan yang tidak diubahsuai secara genetik atau GMO (organisma yang diubahsuai secara genetik). Oleh itu, penting untuk membaca pembungkusan makanan untuk mengetahui apakah ia dibuat dari biji GMO.

5. Bersih dan diproses dengan betul

Makanan dari bahan berkualiti boleh merosakkan dan menjadi tidak sihat jika tidak diproses dan disimpan dengan betul. Jadi salah satu kriteria makanan sihat yang tidak boleh dilupakan adalah bagaimana memprosesnya.

Langkah pertama adalah memilih makanan yang masih segar, baik bahan haiwan dan sayur-sayuran. Di rumah perhatikan cara memasaknya. sayur-sayuran tidak boleh dimasak terlalu lama sehingga kandungan nutriennya tidak rosak atau hilang. Untuk mengurangkan lemak, makanan tidak boleh digoreng.

Setelah memasak perhatikan cara menyimpannya. Cubalah makanan yang telah dimasak dalam satu hidangan dan tidak disimpan terlalu lama. Makanan yang dihangatkan berkali-kali tentu tidak lagi memenuhi kriteria makanan sihat.

Baca juga: Mitos Makanan Bebas Gula Tidak Mungkin Sedap!

Cara Makan dengan Sihat

Setelah memahami kriteria makanan sihat, mulailah membuat rancangan makan. Anda boleh melihat panduan pemakanan kerucut dari Kementerian Kesihatan dan juga kempen "Isi Pinggan Saya". Berikut ini adalah contoh rancangan diet sihat yang boleh anda gunakan setiap hari:

Makan Bervariasi

Makan dari pelbagai bahan makanan sehingga keperluan pemakanan dapat dipenuhi. Tidak ada satu makanan pun yang mempunyai nutrisi lengkap, jadi makan mestilah bervariasi dan bervariasi. Satu hidangan harus menyediakan jumlah protein, vitamin, mineral dan serat yang mencukupi. Ini juga berlaku untuk makanan ringan atau makanan ringan.

Sekiranya anda mempunyai pilihan dan citarasa yang terhad, anda masih boleh memenuhi pelbagai jenis makanan. Sebagai contoh, untuk memenuhi keperluan serat anda dan anda tidak menyukai roti gandum, anda boleh menggantinya dengan beras perang, pasta gandum, bubur jagung, bulgur, muffin tepung jagung atau bahkan popcorn.

Makan pelbagai makanan, jangan lupa memasukkan sayur-sayuran, buah-buahan dan biji-bijian. Kementerian Kesihatan mengesyorkan memakan 5 bahagian buah dan sayur sehari, termasuk makanan ringan.

Gunakan Kaedah Pengisian Saya

Salah satu model untuk diet seimbang dan berkhasiat adalah menggunakan kaedah "isi pinggan saya" yang terdiri daripada:

- 50 peratus pelbagai sayur-sayuran

- 25 peratus protein, lebih disukai protein haiwan seperti ikan atau daging tanpa lemak

- 25 peratus bijirin utuh, misalnya beras perang

- Sebiji buah

Perlukan Makanan Tambahan Vitamin?

Orang berpendapat bahawa pengambilan vitamin akan lebih sihat. Sebenarnya, jika anda telah memenuhi kriteria makanan sihat dalam diet harian anda, maka keperluan untuk vitamin dan mineral telah terpenuhi.

Elakkan makanan yang tidak sihat

Sekiranya anda sudah makan makanan sihat, cuba jangan makan makanan yang tidak sihat seperti alkohol dan makanan yang diproses yang tinggi gula, garam dan lemak.

Jadi Gang Sihat, kriteria makanan sihat sebenarnya mudah dan murah. Makanan sihat dijumpai di sekitar kita. Malangnya pada masa kini lebih banyak makanan tidak sihat sangat mudah didapati.

Contohnya, makanan segera, kita boleh membelinya dalam beberapa minit melalui sistem penghantaran. Tidak apa-apa makan makanan seperti ini setiap masa, tetapi seperti kata pepatah, anda adalah apa yang anda makan, Jadi apa yang anda makan akan menentukan kesihatan anda seumur hidup.

Baca juga: Minum Minuman dan Buah Ini setelah Makan Makanan Segera!

Rujukan:

Healthdiningfinder.com. Kriteria pemakanan.

Empoweryourhealth.org. Garis panduan pemakanan sihat.

Livescience.com. Makan sihat tahun ini.

Depkes.go.id. Sihat bermula dari pinggan makanan saya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found