Sakit Leher Kanan - Saya Sihat

Leher adalah salah satu bahagian badan yang paling mudah bergerak. Selain itu, leher juga tidak dilindungi oleh bahagian badan yang lain, jadi mudah mendapat kecederaan dan keseleo. Lalu, adakah Gang Sihat pernah mengalami sakit leher kanan?

Kesakitan atau kelembutan mungkin muncul di bahagian kiri atau kanan leher. Namun, apa yang menyebabkan sakit leher kanan? Ini mungkin disebabkan oleh ketegangan otot, atau keadaan lain yang lebih serius seperti kerosakan saraf atau kecederaan saraf tunjang.

Leher adalah penghubung antara beberapa organ badan. Jadi, sakit leher kanan boleh merebak ke bahagian lain badan, termasuk bahu, lengan, punggung, rahang, atau kepala.

Sakit leher di sebelah kanan atau kiri biasanya boleh hilang sendiri atau dirawat di rumah. Namun, Gang Sihat masih perlu mencari punca sakit leher kanan yang dirasakan.

Baca juga: Terdapat teknologi terkini untuk merawat saraf yang terjepit

Punca Sakit Kelahiran Bahagian Kanan

Seperti yang dinyatakan di atas, sakit leher sebelah kanan biasanya hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, sakit leher kanan disebabkan oleh sebab yang lebih serius.

Jadi, anda mesti mengetahui punca sakit leher kanan yang anda alami. Berikut adalah beberapa penyebab sakit leher kanan yang perlu anda ketahui:

1. Ketegangan Otot

Anda boleh mengalami sakit leher setelah menatap komputer atau menggunakan telefon bimbit untuk masa yang lama. Anda juga boleh mengalami sakit leher setelah memandu jauh.

Apa yang jelas, sakit leher boleh disebabkan oleh aktiviti yang membatasi pergerakan kepala untuk waktu yang lama. Sebabnya, ia boleh menyebabkan otot di leher menjadi lemah.

Sekiranya otot leher lemah, sendi di leher boleh menjadi kaku, menyukarkan leher untuk bergerak. Sendi leher yang kaku juga dapat dirasakan pada saraf atau otot ketika leher digerakkan, menyebabkan sakit leher sebelah kanan.

2. Kedudukan Tidur yang Salah

Leher anda boleh sakit jika anda tidur dalam keadaan tidak biasa. Risiko mengalami sakit leher lebih tinggi jika anda memilih untuk tidur di perut. Tidur di atas bantal yang terlalu tinggi juga boleh menyebabkan sakit leher kerana kepala dan badan tidak sejajar. Perkara seperti itu boleh menyebabkan anda sakit leher di sebelah kanan.

3. Postur yang lemah

Postur penting untuk mencegah atau melegakan sakit leher. Postur yang lemah boleh mempengaruhi otot leher dan bahu secara langsung. Salah satu contoh postur yang dimaksudkan adalah duduk dalam posisi tertutup terlalu lama.

4. Kebimbangan atau Tekanan

Mengalami kegelisahan atau tekanan boleh menyebabkan ketegangan otot. Kesannya, anda boleh mengalami sakit leher di sebelah kanan.

5. Kecederaan Whiplash

Kecederaan cambuk adalah sakit leher atau kelembutan akibat kecederaan pada tisu lembut leher. Ini boleh menyebabkan sakit leher di sebelah kanan. Kecederaan cambuk biasanya disebabkan apabila berlaku sesuatu yang menyebabkan leher bergerak terlalu pantas. Kecederaan cambuk boleh disebabkan oleh kemalangan kereta atau dilanggar dengan teruk semasa dalam perjalanan.

6. Kecederaan Brachial Plexus

Kecederaan brachial plexus boleh berlaku semasa anda bersenam atau mengalami kemalangan yang menyebabkan trauma teruk pada badan. Ini boleh menyebabkan kerosakan pada plexus brachial, yang merupakan saraf yang menghubungkan tulang belakang, bahu, lengan, dan tangan. Kecederaan ini boleh menyebabkan sakit leher di sebelah kanan.

7. Masalah Degeneratif

Terdapat beberapa masalah degeneratif yang berkaitan dengan sendi, tulang belakang, otot, dan bahagian leher lain yang boleh menyebabkan kesakitan atau kelembutan. Keadaan ini boleh berlaku kerana proses penuaan atau masalah kesihatan.

Beberapa masalah degeneratif yang dimaksudkan adalah:

 • Artritis (artritis)
 • Saraf mencubit
 • Keradangan saraf atau sendi
 • Fraktur serviks
Baca juga: Sering Main Alat? Waspadalah terhadap Sindrom Text-Nec

Sakit leher kanan juga boleh disebabkan oleh kemalangan, demam tinggi, atau sakit kepala. Punca gejala ini anda harus berjumpa dengan doktor anda, sehingga anda tahu di mana sumber masalahnya.

Cara Mengubati Sakit Leher di Kanan

Sakit leher kanan ringan hingga sederhana biasanya hilang dengan sendirinya setelah beberapa hari atau minggu. Beberapa cara untuk merawat sakit leher kanan yang boleh anda cuba adalah:

 • Ambil ubat anti-radang yang dibeli di farmasi.
 • Sapukan kompres sejuk atau suam ke leher yang sakit.
 • Gerakkan leher ke kanan dan sisi perlahan-lahan
 • Regangkan otot leher dengan lembut
 • Kekal aktif walaupun leher anda masih sakit
 • Urut lembut leher yang sakit
 • Meringankan tekanan dengan kaedah relaksasi seperti yoga atau meditasi

Sakit leher sebelah kanan yang tidak hilang selama beberapa hari atau minggu harus diperiksa oleh doktor. Kemudian, doktor akan mengesan penyebabnya.

Hanya dengan cara ini anda dapat merawat penyebab sakit leher kanan yang anda alami. Doktor biasanya akan membuat diagnosis dengan MRI, myelography, CT scan, atau elektrodiagnostik.

Baca juga: Cara mengesan barah leher dan kepala lebih awal

Sakit leher kanan adalah keadaan biasa. Di samping itu, penyebabnya bukanlah sesuatu yang berbahaya. Sakit leher kanan akan hilang dengan sendirinya setelah beberapa hari.

Walau bagaimanapun, jika sakit leher kanan yang anda alami sangat teruk atau tidak hilang selama berhari-hari, anda harus segera berjumpa doktor. (AY)

Sumber:

Garis Kesihatan. Mengapa Saya Mengalami Sakit di Bahagian Kanan Leher Saya ?. Disember. 2017.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found