Penjagaan Payudara untuk Wanita Hamil | saya sihat

Kehamilan akan membawa banyak perubahan pada tubuh anda kerana ia menyesuaikan diri dengan kehadiran janin di dalam rahim. Salah satu perubahan yang dialami oleh Ibu adalah perubahan pada payudara, termasuk puting dan areola. Sudah tentu payudara menjadi lebih besar sebagai persediaan untuk menyusukan bayi. Tidak jarang Ibu mengadu sakit pada payudara dan bentuk payudara tidak lagi cantik memandangkan areola sehingga puting menjadi semakin hitam. Namun, ini semua perkara biasa.

Untuk menyiapkan payudara anda untuk menyusui, anda harus mula menjaga payudara anda sejak anda hamil. Selepas anda melahirkan, keperluan pemakanan bayi anda sangat bergantung pada pengeluaran susu anda, jadi keadaan payudara anda sebagai "kilang susu" mesti sihat. Agar anda juga selesa menyusu, anda mesti tahu cara menjaga payudara semasa mengandung.

Baca juga: Urut Payudara untuk Susu Payudara Halus, Ayuh!

Penjagaan Payudara untuk Wanita Hamil

Terdapat beberapa jenis penjagaan payudara untuk wanita hamil yang boleh anda lakukan.

Urut lembut pada payudara

Penjagaan payudara, dalam hal ini urut payudara, bermula dari trimester ketiga kehamilan. Penjagaan payudara dilakukan dengan mengurutnya setiap pagi dan petang sebelum mandi.

Urut payudara dilakukan dengan cara berikut:

  • Pertama, basuh tangan anda dengan sabun.
  • Urut payudara dari pangkal ke puting, masing-masing selama 2 minit atau 10 urut.

Urutan ini berguna untuk menghilangkan penyumbatan sel mati yang menjadikan pengeluaran susu tidak lancar. Langkah seterusnya adalah mengurut payudara dari bawah ke puting.

Baca juga: 8 Bahaya Memilih Ukuran Bra yang Salah

Kebersihan puting

Puting susu perlu dibersihkan setiap hari dengan air suam selepas mandi. Kebersihan puting sangat penting yang bertujuan untuk membuang sisa-sisa kulit mati yang melekat pada hujung puting yang sukar dijangkau.

Namun, elakkan rangsangan puting susu kerana boleh menyebabkan kontraksi yang boleh mengganggu kehamilan. Elakkan membersihkan puting terlalu keras dengan sabun, kerana akan menyebabkan kulit kering dan retak, sehingga terasa sakit. Inilah yang akan dilakukan oleh ibu Mum ketika menyusu kerana di kemudian hari, anda akan merasa sakit dan sakit semasa menyusu.

Cara membersihkan puting susu:

  • Lubricate puting dengan minyak atau minyak bayi untuk menjadikan puting lembut.
  • Gosok puting dengan tuala untuk mengeluarkan kotoran.
  • Sekiranya puting masuk ke dalam, puting ditarik keluar dengan menahannya di antara dua jari yang ditutup dengan tuala. Lakukan dengan perlahan dan berulang selama lima minit. Di samping itu, untuk memastikan puting menonjol dan sel kulit mati dikeluarkan dari puting susu, anda boleh melakukan perkara berikut.
Baca juga: Bukan Hanya Payudara Yang Membesar, Perubahan Ini Berlaku pada Trimester Kedua


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found